Ko se zbudijo klopi

0
1223

S toplejšimi dnevi postanejo aktivni tudi klopi, ki se pri hranjenju s krvjo toplokrvnih živali lahko okužijo in okužbo prenašajo naprej. Ko gremo v naravo, se zaščitimo s primernimi oblačili in repelenti, in se po vrnitvi natančno pregledamo. Če opazimo prisesanega klopa, ga čimprej odstranimo s primerno pinceto. Mesto vboda opazujemo več tednov in v primeru simptomov Lymske borelioze ali KME nemudoma obiščemo zdravnika.

LYMSKA BORELIOZA
Borelioza je bakterijska bolezen, ki običajno poteka v treh fazah. Za prvo so značilne kožne spremembe, ki se kažejo kot neboleč izpuščaj z rdečim robom, ki v sredici bledi in dobiva obliko kolobarja. V tem primeru je potreben obisk zdravnika, da predpiše ustrezno zdravljenje z antibiotikom. Druga in tretja faza lahko sledi več mesecev ali celo let po okužbi in prizadene številne organe.

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS
KME je virusna bolezen osrednjega živčevja. Prva faza se kaže s simptomi, podobnimi prehladu: vročina, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, utrujenost. Sledi izboljšanje brez posebnih težav. Za drugo fazo je značilna visoka temperatura in znaki prizadetosti osrednjega živčevja, zdravljenje pa praviloma poteka bolnišnično. Zdravila proti virusu KME ni, najbolj ustrezna zaščita je cepljenje, ki se priporoča vsem, ki se veliko gibljejo v naravi ali živijo na območjih z večjo pojavnostjo KME.

Za pomoč in nasvete glede ohranjanja vašega zdravja se vedno lahko obrnete na farmacevte v vseh enotah JZ Mestne lekarne.

Klavdija Grum, mag.farm.

Mestne lekarne/facebook:
https://www.facebook.com/search/top?q=mestne%20lekarne

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here