Plečnikova dediščina v Domžalah in okolici (1)

0
987

Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. Z izjemnim opusom je Plečnik zaznamoval prestolnico in arhitekturno krajino Slovenije, Ljubljano, a tudi Dunaj, Prago in Beograd. S sakralnimi objekti, spomeniško arhitekturo in urbanistično ureditvijo je oplemenitil slovensko krajino vse od Prekmurja (Bogojina, Grad) in Štajerske prek Koroške (Črna na Koroškem) in Gorenjske (Kamnik, Kranj) do Posočja (Ponikve, Srpenica) in Vipavske doline.

S ponosom lahko nekaj Plečnikove zapuščine pokažemo tudi v Domžalah in okolici. Leta 2011 je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije izdal vodnik Plečnik na Domžalskem in Kamniškem dveh avtoric mag. Maje Avguštin in Saše Lavrinc. Vodnik predstavlja prenovitvena Plečnikova dela po drugi svetovni vojni na domžalskem in kamniškem območju ter njegov spoštljiv odnos do domačih obrtnikov, ki so v svojih delavnicah ustvarjali okrasja po njegovih načrtih in tudi na njihovih domovih pustil svoj arhitekturni pečat.

Že pred desetletjem se je v Domžalah pripravila prva razstava v njegov spomin, ki jo je realizirala Komisija za turizem Občine Domžale z Igorjem Kuzmičem in Romanom Kosom na čelu. Leta 2017 sva jo soavtorja Roman Kos in Katarina Rus Krušelj v Menačenkovi domačiji nadgradila s vpogledom v delo mizarskega mojstra Janeza Vrečarja in ključavničarskega mojstra Franca Končana. Namreč Jože Plečnik je pri izvajanju svojega dela sodeloval z njima ne le v naših krajih, temveč tudi drugod po Sloveniji.

V letošnjem Plečnikovem letu se njegovemu spominu zopet poklanjamo z nekaterimi dogodki, ki jih želimo deliti z vami. V Menačenkovi domačiji oktobra pripravljamo fotografsko razstavo treh avtorjev, ki so bili izbrani na letošnjem fotografskem natečaju Po poteh Plečnikove zapuščine v soorganizaciji s FKVK Mavrica Radomlje, JSKD OI Domžale in Kulturni dom Franca Bernika Domžale. Avtorji Iztok Končina, Valerija Jenko in Mija Jerman bodo pripravili tri lastne predstavitve skozi fotografski objektiv, povezane z dediščino našega največjega arhitekta. V novembru načrtujemo Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah z Romanom Kosom in pogovor z dr. Noahom Charneyem v Slamnikarskem muzeju, avtorjem knjige o največjem slovenskem arhitektu. Dogodek bo vodila Cveta Zalokar v okviru Srečanj pod slamniki.

Jesenski meseci bodo torej posvečeni Plečnikovi dediščini, ki je v zadnjih letih postala še posebej izpostavljena ne le v Sloveniji, temveč tudi zunaj meja. Tudi v Domžalah, saj bo z naslednjimi prispevki posebej predstavljena raziskava sodelovanja Jožeta Plečnika z domačimi mojstri, saj so se znotraj njihovih poslovnih odnosov prepletale tudi prijateljske vezi.

K. R. K.

Foto:
Obisk arhitekta Plečnika v Stranjah. (Vir: Stane Stražar: Domžale, mesto pod Goričico, Škocjan pri Domžalah 1999, str. 48)

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here