Nadzor

0
569

Po več kot stotih letih se na postaji železne ceste v Domžalah dogajajo obsežni premiki. Vse od konca 19. stoletja, ko je bila postaja sezidana, zares večje obnove ni doživela. Prenova, ki bo veljala skoraj petnajst milijonov evrov (ob predpostavki, da se v nadaljevanju ne bodo sklepali aneksi), bo obsegala nadstrešnico na peronu, poleg pa bo, namesto parkirišč, manjša avtobusna postaja. Glavna avtobusna postaja je sicer le nekaj korakov stran, toda, zakaj ne bi imeli kar dveh na razdalji manj kot 100 metrov. Pred desetletjem je bil popolnoma prenovljen osrednji peron (precej železobetona je moralo iti vanj), ki bo sedaj v celoti porušen, saj bo novi nekoliko širši, obsegal pa bo tudi podhod. Petnajst milijonov je pač potrebno porabiti. Ne dolgo tega je bila sicer ob postaji postavljena nadstrešnica za kolesa, kar je pomembna izboljšava javnega prevoza. Ob tem so mislili tudi na kraje koles, ki so precejšnja težava, zato so poskrbeli za številne kamere, ki bodo lovile nepridiprave.

Na kaj so mislili na Zavodu za šport Domžale, ko so začeli nameščati videonadzor v športnih objektih, ki jih imajo v upravljanju, še ni bilo pojasnjeno. Morda je kateri od zaposlenih prebiral orwellovske zamisli, ali pa mu je v roke padel kakšen kitajski politbirojevski priročnik o varnosti ljudstva. Tako npr. v šotoru v športnem parku, kjer se tudi najmlajši udejstvujejo v različnih športih, staršem ne bo več potrebno skrbeti. Prav vsak, tudi najmanjši gib, bo zabeležen, veliki brat (res je sicer, da na Zavodu za šport Domžale po tretji uri, ko se začnejo športne dejavnosti, ne srečaš nikogar, razen zaposlenih v čistilnem servisu) pa bo skrbno zapisoval svoja opažanja. Že mogoče, da na Zavodu za šport Domžale občasno za malico naročajo kitajsko hrano, vendar pa ne kaže prav vsega uvažati s te dežele. Če je katera tematika v EU sedaj aktualna, je to ravno področje zasebnosti in videonadzora. Pogled evropskih zakonodajalcev pa se v tem oziru bistveno razlikuje z zamislimi domžalskega zavoda.

V nedeljo pa se bo v Domžalah zaradi okoli 30 milijonov razlogov bila pomembna bitka. Bitka za nadzor 30 milijonov evrov težkega občinskega proračuna. Ob vseh leporečenjih, nasmehih s plakatov, je vse dogajanje podrejeno le enemu cilju, ki ima konkretno finančno ozadje. V volilnih programih se nahajajo fotografije prihodnosti občine, dejansko pa gre za to, komu se bodo v naslednjih 4 letih oddajala javna naročila od male vrednosti naprej. Kdo bo občinski gradbinec, kdo bo za občino opravljal odvetniške storitve, za koga se bodo odpirala nujno potrebna delovna mesta in kdo bo pisal sijajne študije (v mandatu dosedanjega župana  se je najbolj izkazala tista 130. 000 evrov vredna študija ob prenovi bazena, ki je nato dobesedno romala v koš za smeti). Ko boste izbirali na volilnem listku, imejte v mislih predvsem to, da gre poleg demokracije prvenstveno za NADZOR (oblast).

V.O.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here