Novice iz tabora Calcit Volleyball

0
318

V četrtem nizu so le strle odpor Ankarančank

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi 18. kroga Sportklub prve odbojkarske lige v gosteh premagale Ankaran s 3:1 (23, 22, -15, 17). V torek jih v Zagrebu, ob 18.30 čaka prava tekma zadnjega turnirja srednjeevropske lige. Njihov nasprotnik bo domača Mladost, dan pozneje pa se bodo ob isti uri pomerile še z ukrajinsko ekipo Prometej Dnipro.

Ankaran – Calcit Volley  1:3 (-23, -19, 15, -17)

Koper – Dvorana OŠ Anton Ukmar, gledalcev 50, sodnika: Kern, Hafnar.

Ankaran: Kolbl (L), Kolenc 1, Jamnik Pregl (L), Grbas, Labinjan 4, Kovačič 1, Grudina 11, Forštnarič 4,  Žnidar 14, Valenčič 15, Cerovac, Jurič 12, Kaker 6. Trener: Sebastijan Mikša.

Calcit Volley: Gorjup, Radišković 9, Stojilković 2, Vovk, Đorđević 1, Hutinski 7, Boisa 4, Kregar 9, Charuk 18, Sillah 12, Pucelj 6, Čižman 1, Banko (L). Trener: Gregor Rozman.

Med tednom so kamniške odbojkarice naredile prvi korak proti ubranitvi pokalnega naslova, saj so v prvi polfinalni tekmi v Novi Gorici brez večjih težav premagale GEN-I Volley. Za uvrstitev v finale, kjer se bodo najverjetneje pomerile z Novo KBM Branikom, bodo čez dobrih deset dni v Kamniku potrebovale le še dva osvojena niza. Toda še pred to tekmo jih v začetku prihodnjega tedna čakata dve izredno pomembni tekmi v srednjeevropski ligi, ko bodo na turnirju v Zagrebu iskale potrebno točko za uvrstitev v polfinale tega tekmovanja. Vendar je Gregor Rozman, trener odbojkaric Calcit Volleyja pred nocojšnjim gostovanjem v Kopru opozarjal, da morajo njegove varovanke razmišljati samo o tekmi z Ankarančankami, ki so lahko zelo neugodne nasprotnice.

Da je bilo Rozmanovo razmišljanje pravilno, se je potrdilo že v uvodnem nizu, ki so ga Kamničanke dobile šele v končnici, čeprav so po bloku Lucille Charuk povedle s 5:0. S petimi točkami prednosti so vodile tudi še po uspešnem napadu Sare Hutinski (10:5), vendar je Tina Grudina z blokom izid na 15. točki izenačila. V napeti končnici je Maša Pucelj izkoristila prvo zaključno žogo.

Tudi v drugem nizu so bile večinoma v vodstvu kamniške odbojkarice, ki so z asom Fatoumatte Sillah povedle z 12:8, toda po njihovi lastni napaki so Ankarančanke izid izenačile na 13:13. Čeprav so gostje še enkrat prišle do nekaj občutnejše prednosti (16:13), se domača ekipa ni predala in po točki Anastazije Žnidar izid na 19. točki še enkrat izenačile. Neodločeno je bilo tudi še pri izidu 22:22, v končnici pa sta Anđelka Radišković in Charuk poskrbeli, da so se aktualne slovenske državne prvakinje veselile tudi zmage v drugem nizu.

V tretjem nizu so Kamničanke še vodile s 5:2, nato pa so vajeti igre ob boljšem servisu v svoje roke vzele domače odbojkarice. Z asom Tine Grudine, nekdanje igralke Calcit Volleyja, so povedle s 13:7, po dveh zaporednih asih, tokrat Žive Labinjan že s 16:8. S tem pa težav za Kamničanke še ni bilo konec, kajti po dveh zaporednih točkah, drugo je dosegla z blokom, še ene nekdanje kamniške odbojkarice, je bilo že 21:9 za Ankaran. Niz je bi s tem odločen.

Po izgubljenem nizu so slovenske državne prvakinje le strnile svoje vrste, v vseh elementih igre dvignile raven svoje igre in po uspešnem napadu Klare Kregar povedle s 13:7. Visoka prednost jih ni uspavala, še več, na servis Radišković so po dveh zaporednih točkah, Naje Boise in Charuk domačinkam pobegnile že na 21:10. S tem je bila tekma odločena, v končnici pa so izkoristile svojo četrto zaključno žogo. Uspešna je bila Kregar.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Prve tri nize so Ankarančanke držale korak z nami in mislim, da so danes resnično odigrale dobro tekmo. Tako dobro jih v letošnji sezoni še nisem videl igrati, pa tudi mi nismo bili na svoji običajni ravni. Predvsem smo bili premalo agresivni, premalo odločni, tu najbolj mislim na napad, in če tu nisi agresiven in odločen, hitro prideš v težave. V četrtem nizu so dekleta stopile skupaj, odigrale tako, kot bi morale že v prvih treh nizih in so zadeve hitro postavile na svoje mesto.«


Z Žavbijem na klopi do zmage v Mariboru

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 18. kroga Sportklub prve odbojkarske lige v gosteh premagali Merkur Mariborom s 3:2 (-27, 19, 16, -22, 9). V sredo se bodo Kamničani še enkrat pomerili z Mariborčani, in sicer v povratni polfinalni tekmi pokala Slovenije. Tekma se bo v mariborski dvorani Tabor začela ob 19.30.

Merkur Maribor – Calcit Volley 2:3 (27, -19, -16, 22, -9)

Maribor – Športna dvorana Lukna, gledalcev 250, sodnika: Klinar, Pevc.

Merkur Maribor: Jevšnik (L), Vodušek, Pernuš 2, Adžović 2, McConnell 23, Bračko 15, Kumer (L), Kržič 10, Donik 11, Leva, Fink 9, Najdič, Iršič, Peruničić. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volley: Planinšič 4, Mujanović, Lazar, Klobučar 23, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 8, Sosa Sierra 4, Mitrašinović 16, Aponza 11, Pavlović 14. Trener: Jurij Žavbi.

V sredo so v prvi polfinalni tekmi pokala Slovenije Mariborčani v Kamniku premagali Calcit Volley s 3:2, poraz pa je tudi pomenil slovo Matije Pleška s kamniške klopi. Namesto njega je ekipo v prvenstveni tekmi vodil dozdajšnji pomočnik Jurij Žavbi, ki je bil pred težko nalogo. Samozavest kamniške ekipe je bila po tem porazu nekoliko načeta, vemo pa, na kakšen način jo je možno najlažje povrniti – z zmagami. To jim je v Mariboru, kjer so bili za razliko od sredine tekme veliko boljši na sprejemu in v napadu, tudi uspelo. Z zmago so si Kamničani tudi že zagotovili drugo mesto po rednem delu državnega prvenstva.

V uvodnem nizu so bili Kamničani tisti, ki so prvi prišli do dveh točk prednosti (5:3), toda po dveh njihovih lastnih napakah in točki Žige Donika, na servisu je bil Bračko, so bili Mariborčani tisti, ki so povedli s 14:12. Žavbi je vzel svoj prvi polminutni odmor, na servis Uroša Planinšiča pa je na 17. točki sledilo novo izenačenje. Takrat se je za polminutni odmor odločil domači trener Sebastijan Škorc, in to ob pravem trenutku za njegovo ekipo, kajti po dveh zaporednih blokih in asom Mihe Finka so Mariborčani gostom pobegnili na 21:17. Sledil je še en polminutni odmor Žavbija po katerem so Kamničani prišli na točko zaostanka (21:22), s točko Daniela Aponze pa so izid izenačili na 23:23. Prvi so do zaključne žoge prišli domači odbojkarji, ki so nato izkoristili svojo tretjo, dve so imeli tudi Kamničani.

Tudi v drugem nizu sta bili ekipi izenačeni in šele po uspešno izvedenem prvem tempu Aponze so Kamničani prišli do dveh točk prednosti (11:9). Sredi niza so po uspešnem napadu Tomislava Mitrašinovića in bloku Uroša Pavlovića gostje pobegnili za štiri točke (16:12), kar jim je ob zbrani igri zadoščalo za izenačenje v nizih. Zadnji dve točki za kamniško ekipo je dosegel Pavlović.

Po napaki domačih odbojkarjev so kamniški v tretjem nizu prvi prišli do dveh točk prednosti (7:5), toda z asom Žige Donika sta bili ekipi na sedmi točki že skupaj, z blokom Janža Janeza Kržiča pa so Mariborčani povedli z 9:8. Vendar veselje domače ekipe ni dolgo trajalo, kajti z blokom Aponze so Kamničani spet vodili z dvema točkama prednosti (11:9), z blokom Uroša Planinšiča za tri (13:10). S tem težav za Pleškove varovance še ni bilo konec, kajti po novem bloku, tokrat Jana Klobučarja, je bilo že 15:11 za goste iz Kamnika. Ko je Mitrašinović zaključil še en kamniški napad, nato pa je bil v bloku uspešen Pavlović, je bilo že 20:13 za Calcit Volley. Visoke prednosti slovenski podprvaki niso zapravili in po lastni napaki mariborske ekipe so vodili z 2:1 v nizih.

V četrti niz so bolje vstopili domači odbojkarji, ki so povedli s 4:1, vodili pa so tudi še z 11:8, toda po bloku Planinšiča so Kamničani izid izenačili na 11:11. Kapetan gostov, Klobučar, je z novim kamniškim blokom, svojo ekipo popeljal do prvega vodstva svoje ekipe v četrtem nizu (15:14), toda z blokom Gregorja Pernuša se je tehtnica spet rahlo nagnila na domačo stran (18:17). V končnici so Mariborčani na servis Nemanje Peruničića prišli do treh zaključnih žog za izenačenje v nizih, drug je izkoristil Bračko.

V še četrtem zaporednem tie-breaku v letošnji sezoni na tekmah med mariborsko in kamniško ekipo, dva sta pripadla Calcit Volleyju, eden pa Merkur Mariboru, so z asom Aponze gostje prišli do treh točk prednosti (7:4). S tremi točkam prednosti so Kamničani vodili tudi ob menjavi strani, po bloku Pavlovića so svojo prednost povečali na plus štiri (9:5). Bračko je zaostanek svoje ekipe prepolovil (7:9), toda po dobrem servisu Klobučarja in napaki domačinov na mreži je bilo že 12:7 za Calcit Volley. Kamničani so po točki Jureta Okrogliča prišli tudi do petih zaključnih žog, že po prvi, uspešen je bil Aponza, pa so se tudi veselili zmage.

Izjava po tekmi

Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: »Najbolj pomembna je bila zmaga in to ne glede na izid. Vedeli smo, da smo boljši od Mariborčanov, vendar smo morali to potrditi tudi na igrišču. V sredo bomo morali to še enkrat dokazati, vendar tudi takrat ne bo lahko. Bi se pa rad zahvalil vsem igralcem za njihov dober odziv in da so me sprejeli za trenerje ter pokazali, kako se bori za barve kluba. Vemo, da ima Maribor dobre serverje, sploh Bračka in McConnella, na njihov float-servis pa smo skušali več sprejemati s prsti, kar nam je za razliko od sredine tekme bolje uspevalo, bomo pa morali biti v povratni polfinalni tekmi pokala Sloveniji še boljši.”

Vodstvo Calcit Volleyja se je razšlo s trenerjem Matijem Pleškom

Matija Pleško ni več trener moške ekipe Calcit Volley, ki jo je vodil od začetka sezone 2021/22. Začasno bo krmilo kamniškega moštva prevzel Jurij Žavbi, dosedanji Pleškov pomočnik. Ta bo prvo tekmo vodil že danes, ko se bosta v Mariboru znova srečala Calcit Volley in Merkur Maribor, tokrat v 18. krogu Sportklub prve odbojkarske lige.

Pleškov naslednik bo znan v prihodnjih dneh.

Besedilo: Miha Štamcar in Mateja Živoder
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo