Otvoritev postindustrijske razstave Kam so šle vse fabrike?

0
4138
Vir: Kulturno društvo Priden možic; 9.avgust 2013

V nedeljo, 11. avgusta 2013, bomo ob 19.00 v Parku Evropa v Kamniku v okviru 10. Kamfesta otvorili postindustrijsko razstavo Kam so šle vse fabrike? Razstava je nastala v koprodukciji KD Priden možic, Medobčinskega muzeja Kamnik ter Zavoda za šport in turizem Kamnik.

Namenjena je sedmim, po mnenju ustvarjalcev najpomembnejšim kamniškim tovarnam, ki imajo svoje korenine na koncu devetnajstega ali na začetku dvajsetega stoletja, vsa pa so nastala predvsem na pobudo podjetnih posameznikov. S svojo zagnanostjo so skozi leta uspešno razvili izdelke, ki jih še dandanes uporabljamo ali pa se jih vsaj z nemalo ponosa spominjamo. Skozi fotografsko gradivo in zgodovinska dejstva skušamo predstaviti, kako so preživeli predvsem burni prelomnici: konec druge svetovne vojne in osamosvojitev Slovenije s posledičnima spremembama družbenega sistema.

Nekatere so žal ostale le še v lepem ali bridkem spominu, druge pa na tradiciji uspešno gradijo naprej. V Parku Evropa si boste lahko ogledali tudi nekatere originalne tovarniške stroje, ki so nam jih prijazno posodili v Titanu, Svilanitu in Eti.

Titan, obisk marsala - njegovega psa sprehaja Miha Marinko, 1952

Titan, obisk maršala – njegovega psa sprehaja Miha Marinko, 1952
Idejni avtorji projekta: Marko Kumer (Medobčinski muzej Kamnik) ter Goran Završnik in Matjaž Jug (Kulturno društvo Priden možic)
Besedila in izbor fotografij: Marko Kumer
Oblikovanje: Katarina Goltez
Razstavo bosta otvorila avtor besedil in izbora fotografij Marko Kumer ter direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar. Ob otvoritvi pa bodo nastopile Ljudske pevke Predice. Razstava bo v Parku Evropa stala vse tja do začetka septembra.

KIK, delavca pri pakiranju razstreliva kamniktita, 60. leta 20. st.

KIK, delavca pri pakiranju razstreliva kamniktita, 60. leta 20. st.

 

Oglasno sporočilo