Uvodnik NOV!CE 15/2011: Nalagači in nosači

0
3131
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 16.oktober 2011

Ste že kdaj komu zabrusili tako čez mizo, naj »neha nakladati in raje prinese kakšno rundo«, da bo imela zbrana družba kaj od njega … Vem, da ste, ali pa ste si to vsaj mislili, in občutek imam, da vse več ljudi razmišlja na ta način tudi, ko posluša razne »nalagače« ob predvolilni tekmi, ki se seveda ni niti prav začela, pa se že pregreva tekmovanje v tem, kdo bo več naložil.

Medtem ko nalagači razlagajo, kako bodo postorili to in ono, mi še kar naprej padamo po raznovrstnih lestvicah, bonitetah, zaposlenosti, bruto domačem prozivodu, konkurenci … Spet nakladam, boste rekli. Seveda, to zna(m)jo vsi, težava je v tem, da mora nekdo vso to naloženo navlako tudi nekam odnesti. Stvar je še hujša, najprej je potrebno vse slabo in nakopičeno popraviti in šele nato se bo našel junak, ki bo najbrž sploh lahko nesel našo shirano Slovenijo v boljše čase. Zato ne bo odveč, če boste od raznovrstnih nalagačev včasih uprli pogled v nebo ali tla, odmislili vsiljive nasmeške in bleščeče obljube ter poskušali ugotoviti, kdo od tistih, ki nam prodajajo svoje obljube, jih je tudi sposoben izpolniti. Kdo od njih je sposoben sestaviti vladno ekipo, ki bo dejansko vladala v imenu ljudstva in za ljudstvo, kdo od njih je tisti, ki bo zmogel prenesti breme skušnjave, da si odreže kos pogače zase in za »svoje«, kdo od njih je tisti, ki bo znal pomesti z nesnago in postaviti nove standarde upravljanja z državo in na koncu, kdo od njih je tisti, ki se bo zjutraj mirno pogledal v ogledalo in si rekel, da dobro opravlja svoje delo.

Izbira je pestra in do uradne kampanje bo očitno postala še bolj raznolika, pojavljali se bodo stari obrazi v novih strankah, stare stranke z novimi obrazi, pojavljale se bodo civilne pobude in državljanske iniciative … in vsi ti bodo na koncu sokrivi za tisto, kar se bo izcimilo na volilno nedeljo. Vse, kar si želim, je, da bi državljani končno znali izbrati med nosači in nakladači. Žal bomo to morali končno izbiro preizkusiti najprej na lastni koži in če volivci ne bodo dobro izbrali, bo kriza le še hujša. In za popravo nove triletne agonije, ki smo ji bili priča v tem mandatu, samo nosači ne bodo več dovolj.

R. G.

 

Oglasno sporočilo