Medvedkov pokal in pravljica o izgradnji kamniškega pokritega olimpijskega bazena

0
4248
Vir: Plavalni klub Kamnik 20.december 2015

Mesec december je čas, ko pravljice oživijo. Je čas, ko se zazremo nazaj po prehojeni poti in je čas, ko si zastavimo nove cilje. Tako smo tudi v Plavalnem klubu Kamnik v sredo 16. 12. 2015, za naše najmlajše člane pripravili interno tekmovanje – 5. Medvedkov pokal v bazenu zavoda CIRIUS z namenom, da naši plavalci Plavalne šole (predtekmovalni program za predšolske in šolske otroke) staršem in podpornikom pokažejo svoje plavalno znanje, ki so ga pridno pridobivali skozi vse leto.

Na tekmovanju merjeni časi niso bili pomembni, zmagovalec je bil vsak, ki je s pripomočkom ali brez priplaval do nasprotnega roba bazena, ob glasni spodbudi ponosnih staršev. Otroci so z velikim nasmehom in iskricami v očeh pokazali, da plavanje ni samo tekmovanje, ni samo šport s katerim mladi krepijo svoje telo in kakovostno preživijo svoj prosti čas, plavanje je druženje, je priložnost za tkanje novih prijateljskih vezi. Ob koncu sta za popestritev tekmovanja predstavnika plavalne šole na plavalni dvoboj izzvala dva člana 1. selekcije, a tudi najizkušenejši kamniški plavalci so morali priznati, da so plavalci v Plavalni šoli pridobili veliko znanja, saj izziv ni bil lahek. S tem dogodkom smo v pravljici o kamniških medvedkih zapisali novo poglavje uspešnega dela.

A niso samo kamniški otroci tisti, ki imajo radi pravljice. Tudi kamniški politiki jih imajo radi. Pripovedujejo jih ob vsakih volitvah župana in občinskih svetnikov sproti. Pravljica o izgradnji kamniškega novega pokritega olimpijskega bazena ima dolgo brado, ki bi jo zavidal sam Kralj Matjaž. Za plavalce in trenerje 1., 2., 3. in 4. tekmovalne selekcije Plavalnega kluba Kamnik pa plavanje ni pravljica. Je trdo in garaško delo, polno odrekanj in zapravljanja časa na dolgih vožnjah do radovljiškega bazena in do bazena v Snoviku. Plavalni klub Kamnik v trenutnem obsegu števila članov (cca. 155 mladoletnih in cca. 40 odraslih rekreativcev) že več kot 80-let ob slabih pogojih za treniranje, a z veliko požrtvovalnostjo in predanostjo plavalnemu športu niza uspehe in skrbi za popularizacijo plavalnega športa v naši in sosednjih občinah. Ob takih pogojih je težko držati korak s konkurenčnimi klubi. Za občutek lahko navedem minimalne kapacitete, ki bi jih potrebovali za treninge štirih tekmovalnih skupin: 3 proge (25 m) na voljo vsak dan 2 uri za izvedbo jutranjih treningov; od ponedeljka do petka 3x tedensko 8 prog (50 m) za 2 uri in 2x tedensko 4 proge (50 m) za 2 uri za izvedbo popoldanskih treningov; 4 proge (50 m) za 2 uri za izvedbo sobotnih treningov; 4x tedensko za 2 uri uporaba telovadnice za izvedbo suhih treningov. Plavalni klubi, ki imajo urejene pogoje za delovanje, imajo v vsaki starostni skupini v uporabi cca. 2x tedensko 2 uri bazena in 2x tedensko po 1 uro telovadnice več. Žal pa tudi teh minimalnih pogojev za trening v Plavalnem klubu Kamnik ne moremo zadostiti, čeprav se trudimo in najemamo proge in v pokritem bazenu v Radovljici, v Termah Snovik in zavodu CIRIUS ter telovadnico v Radovljici in zavodu CIRIUS. Zaradi odsotnosti lastnega bazena v občini se s težkimi pogoji dela soočajo tudi člani Vaterpolskega društva Kamnik in člani kamniških triatlonskih klubov. A vendar plavalci Plavalnega kluba Kamnik skozi vsa leta pišejo zgodbe o uspehu, ki pa bi se ob ustreznih pogojih lahko nadaljevale tudi v srednješolska in študentska leta.

Ja, lepo je pripovedovati pravljice otrokom, ker otroci verjamejo vanje in ker imajo pravljice vselej srečen konec. Zato apeliramo na kamniško politiko in vodstvo Občine Kamnik, da če že pripovedujejo pravljico o izgradnji kamniškega novega pokritega olimpijskega bazena, naj nosijo tudi odgovornost do vseh otrok, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, do vseh staršev in občanov, da njihove pravljične predvolilne obljube čim prej dobijo srečen konec – za dobro otrok, plavalcev in vseh občanov, ki bodo z rekreacijo v bazenu poskrbeli za svoje dobro počutje in boljše zdravje. Zdrava mladina in zdravi občani pa so največje bogastvo Občine in zato je naložba v pokriti bazen nujna in več kot potrebna!

Za PKK: Helena Končar

Fotografije: Matic Maček

Oglasno sporočilo