Vrtec Urša v sodelovanju z vrtcem Opatija v okviru mednarodnega projekta »POMAHAJMO V SVET« – »SAY HELLO TO THE WORLD

0
4409

Vrtec Urša je javno vzgojno izobraževalni zavod, katerega ustanoviteljica je občina Domžale in ima poleg najstarejše enote Urša še 5 enot: Čebelico, Bistro, Češmin, Mavrico in Pikapolonico. Smo eko vrtec, ki ima poleg programa, ciljev, načel tudi svojo vizijo: “Vsi skupaj tvorimo mavrico, naj se strokovnost, strpnost in spoštovanje prelijejo v barvite igre in dobro počutje.” Poleg obogatitvenih dejavnosti, ki jih imamo nanizane na svoji spletni strani, sodelujemo tudi v projektu Varno s soncem, Varno v prometu, Turizem v vrtcu…
V šolskem letu 2015/ 2016, pa smo se odločili, da pomahamo prvič tudi v svet in vrtec predstavimo izven Slovenije. Od oktobra dalje si mahamo enkrat mesečno štiri in pet letniki iz skupine »želvice« iz enote Urša z dječjim vrtićem Opatija iz Hrvaške.
Sodelujemo v mednarodnem projektu Pomahajmo v svet – Say hello to the World, kateri ustanovitelj je Fini zavod Radeče, ki nam omogoča preko spletne aplikacije in video klica spoznavati nove prijatelje izven mesta, izven države Slovenije. Za prvič je bil to skok v sosednjo državo, na Hrvaško.
Projekt je zasnovan na podlagi petih prstov in prav vsak od prstov je nekaj posebnega, z vsakim odkrivamo nekaj novega in prav vsakega predstavimo prijateljem. S palcem spoznavamo sebe, s kazalcem družino, s sredincem vrtec, s prstancem mesto in mezincem državo. Dlan pa je celota vsega druženja – svet po katerem hodimo taki in drugačni, različni in strpni drug do drugega… Tudi vizija vrtca Urša je, da tvorimo strpnost in spoštovanje, ki sta poleg strokovnosti del dobrega počutja.
Mesečno se tako preko video klica izmenično javimo eden drugemu in si izmenjamo vse kar smo novega spoznali o sebi, o domu, prijateljih, vrtcu, mestu, državi… Morda nam bo najbolj ostalo v spominu prav prvo javljanje in predstavljanje sebe; z njim pa nestrpnost, adrenalin; na koncu klica pa veselje in neopisljiva sreča.
Skozi celoten projekt nam stojijo ob strani ravnateljica vrtca ga. Martina Pančur skupaj z ekipo, ki nam omogočajo, da preko moderne tehnologije širimo dober glas o našem vrtcu. Za sladke prigrizke poskrbijo kuharji, s katerimi smo spekli slastne Uršine piškotke in tako razveselili in posladkali prijatelje v Opatiji. Da imamo vedno urejeno igralnico in okolico poskrbijo čistilke in hišnika ter perici. Da pošta pravočasno prispe v prave roke, smo hvaležni tajnici in šoferju, ki je še zadnji člen, ko vsa sporočila preda v prave roke in se vrne iz pošte z darili in sporočili, ki prihajajo naravnost iz Hrvaške.
In seveda tu so tudi starši. Skrbijo za gradivo, prinašajo naravni material in nas spodbujajo pri zastavljenem projektu tako, kot nas spodbuja sama občina Domžale na čelu gospoda župana Tonija Dragarja skupaj s podžupanji, z gospo Renato Kosec in gospo Jano Miklavčič.
A brez skrbno načrtovane aplikacije, ki jo vodi gospa Kaja Kink, ki nam je v veliko pomoč, projekt ne bi bil to kar je.
Na koncu pa so tu še otroci skupaj z mojo desno roko, vzgojiteljico Andrejo Grčar, ki dnevno raziskujejo in se podajajo v svet za novim, neznanim. Drug brez drugega ne moremo vzleteti, drug brez drugega nimamo kril, brez otrok ni prihodnosti. Skupaj zato plujemo po poti domišljije v širni svet. In veseli smo, da lahko te sanje živimo – drug z drugim!
Andreja Ropotar Jagodic, mag. prof. PV, dipl. vzgojiteljica.

vrtec_ursa_projekt (2) vrtec_ursa_projekt (3) vrtec_ursa_projekt (4) vrtec_ursa_projekt (5)

Oglasno sporočilo