Odbojkarice v končnico s prvega mesta, odbojkarji pa prvo mesto prepustili ACH Volley-ju

0
2883

Odbojkarice v končnico s prvega mesta

Odbojkarice Calcita Ljubljane so tudi svojo deseto tekmo v modri skupini 1. DOL za ženske končale z zmago. Tudi tokrat brez izgubljenega niza in po le 67 minutah igre. V četrtfinalu končnice bodo zmagovalke srednjeevropske lige igrale s Kemo Puconci. Prva tekma bo na sporedu v sredo, 6. aprila, še pred tem bodo 31. marca igrale prijateljsko tekmo z ameriško selekcijo do 18 let.

Braslovče – Calcit Ljubljana  0:3 (-20, -15, -16)

Ljubljana – Dvorana OŠ Braslovče, gledalcev 150, sodnika: Novak (Dvor) in Skudnik (Mežica).

Braslovče: Bednjanič – libero, Podbregar 1, Muhovič – libero, Rituper, Žnidar 2, Markovič 13, Mihevc 5, Mihalinec 10, Vodlan, Hribernik 2, Praunseis 1, Raković 1. Trener: Zoran Jerončič.

Calcit Ljubljana: Grudina 7, Božič, Igličar 8, Forštnarič, Kučej, Kostić, Hribar, Jerala – libero, Turk 3, Potokar 14, Koleva 9, Van de Vyver 5. Trener: Gašper Ribič.

Aktualne državne prvakinje so na zadnji tekmi modre skupine potrebovale zmago, da bi ohranile prvo mesto, s tem pa tudi najboljše izhodišče v končnici državnega prvenstva. Z izjemo uvodnega niza, ko so Braslovčanke ob drugem tehničnem odmoru vodile z dvema točkama prednosti, so kalcitovke brez večjih težav prišle do treh točk, čeprav njihova igra predvsem v napadu, ki je bil le 35-odstoten, ni bila na najvišji ravni.

Trener calcitovk Gašper Ribič je tekmo začel z Ilko van de Vyver, Moniko Potokar, Slavino Kolevo, Tino Grudino, Kajo Turk, Urško Igličar in prsoto igralko Meto Jeralo. Braslovčanke so sicer v tekmo vstopile pogumno, z dobrim sprejemom, v napadu pa je bila razpoložena Nika Markovič, ki je imela največ zaslug za vodstvo 9:5, tudi 12:8, a je na 14. točki že sledilo prvo izenačenje. Domače odbojkarice so še vodile 17:15, toda po napaki Anastazije Žnidar so gostje prvič na tekmi povedle (18:17), prednosti pa do konca niza niso več spustile iz rok. Po asu Monike Potokar je bilo 22:19, niz pa se je končal z dvema lastnima napakama domače ekipe.

Tudi v drugi niz so Braslovčanke vstopile s prevelikim številom lastnih napak, popustile so na sprejemu, Markovičeva pa z izjemo Katje Mihalinec ni imela prave pomoči v napadu. S serijo asov so gostje (uspešne so bil eKaja Turk Tina Grudina in Monika Potokar) na drugi tehnični odmor tako odšle s prednostjo osmih točk, ki so jo do konca niza, ki ga je z blokom zaključila Kaja Turk, le še povečale.

V tretjem nizu so domače odbojkarice do drugega tehničnega odmora še držale korak z gostjami, so na servis Slavine Koleve z delnim izidom 6:0 prišle do osmih točk naskoka (21:13), z enajstim asom Calcita Ljubljane na tekmi je deseto zmago svoje ekipe v modri skupini, potrdila Ilka van de Vyver.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »V tekmo nismo vstopili najbolje, saj smo dovolili, da so nam domačinke pobegnile, toda v nadaljevanju smo spet zaigrali kot je treba in zasluženo prišli do treh točk. Modro skupino smo tako končali na prvem mestu in upam, da nam bo to v končnici prišlo še prav. Dekleta bodo imele zdaj dva prosta dneva, nato pa začnemo priprave na zaključek sezone, ko bo treba biti v najboljši formi.«


Odbojkarji pa prvo mesto prepustili ACH Volley-ju

Odbojkarji Calcita Volleyballa so v tekmi 9. kroga 1. DOL za moške – modra skupina v dvorani Tivoli izgubili z ACH Volley-jem in mu s tem prepustili prvo mesto na prvenstveni lestvici. V prihodnjem krogu, v soboto, 26. marca, bodo v domači dvorani gostili Triglav Kranj.

ACH Volley – Calcit Volleyball 3:1 (23, 24, -16, 20)

Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 120, sodnika: Globačnik (Šoštanj) in Melavc (Šempeter).

ACH Volley: Flajs 5, Kozlowski 1, Kozamernik 10, Walker 11, Purič 4, Ledinek – libero, Satler 4, Pleško – libero, Jurić, Donik 1, Mochalski 15, Terpin 2, Pokeršnik 9, Koncilja 9. Trener: Zoran Kedačič.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 3, T. Štern 26, Štalekar 13, Vidmar 5, Štembergar Zupan 12, Brulec, Lakner 4, Kotnik, Ž. Štern, Videčnik, Konjedic 2. Trener: Marko Brumen.

Kamniški odbojkarji so na derbi 9. kroga prišli kot vodilna ekipa modre skupine s točko prednosti pred ACH Volleyjem, vendar tudi s tekmo več od aktualnih državnih prvakov. V letošnji sezoni sta se ekipi pomerili petkrat, trikrat so bili boljši Ljubljančani, dvakrat Kamničani, ki so slavili v do zdaj najbolj pomembnem medsebojnem letošnjem obračunu – finalu pokala Slovenije.

Domači odbojkarji so v tekmo krenili z vsemi najboljšimi igralci, Kamničani pa brez obeh prvih sprejemalcev Žige Šterna in Domna Kotnika, ki sta lažje poškodovana. Trener Marko Brumen je tako tekmo začel z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Primožem Vidmarjem, Žanom Novljanom, Sašom Štalekarjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem. V prvem nizu so si prvo občutnejšo prednost Ljubljančani, ki so povedli 6:2, po polminutnem odmoru so se jim gosti približali na točko, na servis Erica Mochalskega je ACH Volley pobegnil za pet točk (13:8). Toda po drugem polminutnem odmoru so se Kamničani vrnili v igro, s točko Tončka Šterna vodili 19:15, nato 20:16, vendar jim ni zadoščalo za vodstvo z 1:0 v nizih. Z boljšim blokom in servisom, spet je bil v glavni vlogi Mochalski, so s točko Samuela Mochalskega v uvodnem nizu slavili varovanci Zorana Kedačiča.

Tudi v drugem nizu so bili Ljubljančani boljši v bloku, v prvem nizu so goste zaustavili šestkrat, trikrat je bil uspešen Mario Koncilja, sami so prejeli le dva bloka, ekipi pa sta se do drugega tehničnega odmora menjavali v vodstvu, vendar nobena ni vodila več kot za dve točki. Ob prvem tehničnem odmoru so za točko vodili Kamničani, ob drugem domačini, prvi so do zaključne žoge po točki Koncilje prišli Ljubljančani, z blokom Jana Kozamernika so izkoristili drugo.

Trener Brumen je tretji niz začel z Janijem Konjedicem na mestu organizatorja igre, Jure Lakner je vstopil v igro namesto Žana Novljana, v vrstah ACH Volleyja je Michal Kozlowski že v drugem zamenjal Roka Satlerja, namesto Jana Kozamernika pa je priložnost za igro dobil Diko Purić, Jernej Terpin pa namesto Samuela Walkerja. Kamničani se še niso predali, saj bi tudi z minimalno zmago zadržali prvo mesto na prvenstveni lestvici. Na prvi tehnični odmor so odšli z dvema točkama prednosti, po uspešnem napadu Primoža Vidmarja in napaki Terpina je bilo že 13:8. Tudi po polminutnem odmoru domače ekipe, so Kamničani ohranili prednost, z blokom Saše Štalekarja pa so na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo šestih točk. Nato so Kamničani na servis Tončka Šterna in ob odlični igri v bloku, z dvema se je izkazal tudi Konjedic, dosegli še pet zaporednih točk za vodstvo 21:10. Zmago svoje ekipe v tretjem nizu je potrdil Andrej Štembergar Zupan.

V četrti niz so Kamničani vstopili z igralci, ki so dobili tretjega, v domači ekipi se je v igro vrnil Rok Satler, še naprej pa so vajeti igre v svojih rokah držali gostje, ki so po napaki Mochalskega povedli 6:2. Po polminutnem odmoru domače ekipe je Mochalskega zamenjal Andrej Flajs, calcitovci pa so ob prvem tehničnem odmoru po novi točki razigranega Tončka Šterna ohranili prednost štirih točk. Toda z vstopom Andreja Flajsa so se Ljubljančani le zbudili, saj je kapetan ACH Volleyja poskrbel za izenačenje na 11. točki, Samuel Walker pa za njihovo vodstvo 12:11. Ob drugem tehničnem odmoru so Ljubljančani vodili z dvema točkama prednosti, z asom Dika Puriča in blokom Roka Satlerja pa 21:17. Niz, s tem pa tekma je bila odločena, tri točke za ACH Volley, s tem pa prvo mesto na prvenstveni lestvici je potrdil Jan Pokeršnik. Žal se je tik pred koncem tekme v ekipi Calcita Volleyballa poškodoval Klemen Hribar, ki je po soigralcu Janiju Konjedicu nesrečno stopil na nogo in si poškodoval gleženj.

Izjavi po tekmi

Jan Pokeršnik, igralec ACH Volley-ja: »Z naše strani igra ni bila dobra, statistično gledano smo imeli veliko težav z učinkovitostjo v napadu na idealen sprejem. Na koncu smo se reševali z dobrimi servisi in blokom, ampak samo z blokom, ker je bila obramba na nizki ravni. Ampak se zgodi, pomembno je, da smo osvojili vse tri točke, upam pa, da bo tudi Klemen Hribar lahko čim prej zaigral za Kamničane in da se z njimi spet srečamo v finalu končnice.«

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: »Tekma je bila z naše strani presenetljivo dobra glede na to, da smo igrali v oslabljeni zasedbi. Vso tekmo smo bili daleč slabši na sprejemu od nasprotnika, vendar smo jim neverjetno dobro parirali. Pohvaliti velja tudi Janija Konjedica, ki je v igro vnesel svežino, malo presenečenja na podaji, drugi pa so tudi igrali v okviru svojih sposobnosti. Če ne bi bilo poškodbe Klemna Hribarja, ne bi bilo razlogov za slabo voljo. Mislim, da je navkljub zmagi lahko bolj zaskrbljen ACH Volley.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Tine Forštnarič in Klemen Brumec

Oglasno sporočilo