Nadgradnja Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik za prihodnje generacije v polnem teku

0
3251
Včeraj popoldan se je župan Marjan Šarec skupaj s podžupanoma Igorjem Žavbijem in Matejem Slaparjem, v.d. direktorice občinske uprave Majo Sušnik ter strokovnimi sodelavci Občine Kamnik udeležil predstavitve poteka investicije v nadgradnjo Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik.
cistilna_4_2016
Dogodku, ki se je odvijal ob svetovnem dnevu voda in ga je organiziralo Javno podjetje Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik d. o. o., so med drugim prisostvovali tudi državna sekretarka Ministrstva za okolje in prostor Lidija Stebernak, generalni direktor Direktorata za vode in investicije Ministrstva za okolje in prostor Leon Behin, direktorica Javnega podjetja Centralna čistilna naprava Domžale Kamnik d. o. o. dr. Marjetka Stražar in župani občin solastnic infrastrukture.
cistilna_3_2016
Nadgradnja Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik (CČN) je vključena v skupni projekt »Odvajanje in čiščenje na območju Domžale – Kamnik«, za katerega je bila 3. marca 2016 podpisana pogodba o dodelitvi kohezijskih sredstev. Obsegala bo izgradnjo nove aerobne biološke stopnje za doseganje terciarnega čiščenja z SBR tehnologijo (sekvenčni reaktorji) in izgradnjo vstopnega objekta za sprejem večje količine odpadne vode in ustrezno mehansko predčiščenje, kar bo povečalo obratovalno varnost.

cistilna_6_2016

Zmogljivost nadgrajene CČN bo 149.000 PE (populacijski ekvivalent), kar pomeni, da bo sprejela odpadno vodo vseh prebivalcev na sprejemnem območju in ostale odpadne in padavinske vode. Skupna vrednost projekta nadgradnje je 15,5 milijonov evrov, po zaključku pa bo to četrti največji sistem za čiščenje odpadnih voda v Sloveniji in bo kot prva v Sloveniji vključevala tudi proces deamonifikacije.

Nadgradnja CČN je eden največjih okoljskih projektov občin lastnic, Domžale, Kamnik, Mengeš, Komenda, Trzin in Cerklje na Gorenjskem, ki bo pomembno prispevala k večji družbeni odgovornosti občin in javnega podjetja do socialnega in naravnega okolja.

cistilna_5_2016

Direktorica Javnega podjetja Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik d. o. o. dr. Marjetka Stražar je v imenu organizatorja podrobno predstavila aktivnosti od začetka nadgradnje čistilne naprave pa vse do danes in med drugim dodala: »Ob tej priložnosti se moram zahvaliti Ministrstvu za okolje in prostor, ki je pokazalo veliko razumevanja za naš projekt in nam izkazalo zaupanje, da nas je kot prvi projekt spustilo skozi novo kohezijsko obdobje.«

cistilna_10_2016

Župan Marjan Šarec, župan nosilne občine nadgradnje Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik, pa je ob tej priložnosti dejal: »Danes je vesel dan, za razliko od nekaterih ostalih dni, ko smo si belili glave s težkimi odločitvami, ki jih je bilo veliko. Ko se je projekt začel, je le-ta veljal skorajda za misijo brezupno. Če ne bi bilo Suzane Stražar in njene ekipe, je vprašanje, kaj bi se s tem projektom sploh zgodilo. Smela odločitev za izvedbo projekta gre tudi direktorici Javnega podjetja Centralna čistilna naprava Domžale Kamnik d. o. o. dr. Marjetki Stražar. Vsekakor pa je na mestu tudi zahvala vsem strokovnjakom, ki skrbite za to, da bo čistilna naprava sodobna in daleč naokoli znana kot resnično najmodernejša in najučinkovitejša.«

cistilna_2_2016

cistilna_8_2016

cistilna_9_2016

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo