Uspešen prvi Pohod ob reki, ki povezuje!

0
2515

»V naši Občini imamo veliko možnosti, ki jih lahko izkoristimo za šport in rekreacijo, ena izmed teh je tudi zelena os regije ob reki Kamniški Bistrici,« pravi Uroš Križanič, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale. »Meja v naravi ni, so samo v naših glavah in verjamem, da marsikaj lahko rešimo in skupaj naredimo še boljše,« pa po prvem Pohodu o reki, ki povezuje – Kamniški Bistrici – dodaja direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik, Božena Peterlin. Za nami je namreč uspešno izveden projekt, ki trenutno povezuje dve občini, organizatorji pa ciljamo na to, da bo z leti ne le povezal še več občin in občanov, ampak pripomogel tudi k razvoju rekreativne kulture in zelene osi naše regije.

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Pot smo letos prvič povezali v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom ter kar dvema zaključnima prireditvama. V Domžalah so  se pohodniki sprehodili skozi Slamnikarski sejem, kjer je bila tudi prva začetna pohodna točka. V Kamniku pa so pohodniki na Glavnem trgu, kjer je bila druga začetna točka, uživali v Okusih Kamnika in obiskali tradicionalno srečanje rezbarjev. Pohod ob reki, ki povezuje je minulo soboto udeležence popeljal po 14-kilometrski poti iz ene v drugo občino, z nami pa se je sprehodilo okrog 400 pohodnikov, dobra polovica je opravila celotno pot, preostali pa so se odločili in prehodili del poti.

 Pohod, ki sta ga oba direktorja prehodila v spremstvu podžupanov – kamniški podžupan Igor Žavbi je spremljal direktorico kamniškega zavoda, domžalska podžupanja Jana Miklavčič pa je spremljala domžalskega direktorja – je bil tudi simbolično zaznamovan, saj sta se delegaciji srečali na polovici poti. Na mostu želja pod homškim hribom sta direktorja skupaj pripela ključavnico z označbo pohoda in začetnicami obeh zavodov, ključev pa zaradi onesnaževanja nista vrgli v reko, temveč sta jih v hrambo prejela oba prisotna podžupana. S tem sta se zavoda tudi simbolno zavezala k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja.

 »V naši Občini imamo veliko možnosti, ki jih lahko izkoristimo za šport in rekreacijo, ena izmed teh je tudi zelena os regije ob reki Kamniški Bistrici. Projekt smo pričeli z željo prehoditi celotno pot od izliva do izvira reke in čeprav bo realizacija možna šele, ko bo pot v celoti varna za hojo in pohod, smo se odločili in letos organizirali krajši pohod. Pot je vključevala več vstopnih točk s čimer smo želeli narediti rekreativni dogodek primeren za vse generacije in to nam je tudi uspelo. Naš namen je pokazati, da se lahko dva zavoda in dve občini povežeta in skupaj organizirata pohod, športno-turistično-kulturno prireditev, ki predstavlja primer dobre prakse in sodelovanja. Z organizacijo takšne prireditve združujemo različna društva, organizacije in ljudi, kar je pomemben korak v smeri dobrih odnosov, ki so osnova za sodelovanje in razvoj. Pohod ob reki, ki povezuje predstavlja prav to, kar se je pokazalo tudi na sami prireditvi, saj smo na poti srečevali dobro razpoložene pohodnike, ki so se med seboj pozdravljali, se povezovali. To se me je še posebej dotaknilo. Veselim se nadgradnje projekta v naslednjih letih,« je po koncu pohoda povedal Uroš Križanič, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale.

Na sami poti so udeleženci zbirali žige na sedmih kontrolnih točkah, kjer so jih pričakali prostovoljci naslednjih organizacij: Planinsko društvo Domžale, Planinsko društvo Kamnik, Turistično društvo Radomlje, Turistično društvo Volčji Potok, Študentska organizacija Domžale, Študentski klub Kamnik in Rod skalnih taborov Domžale. Za najmlajše pa so na rekreacijskih točkah v Domžalah skrbeli člani ŠAD Mavrica.

 »Reka, ki povezuje Kamniška Bistrica nudi vsakomur nekaj, predvsem pa je to pot, ki jo lahko prehodi vsakdo, tako tisti, ki so malo slabše, kot tudi tisti, ki so boljše pripravljeni nanjo. Povezuje dve lepi mesti, ki imata marsikaj ponuditi. Namen pohoda je, da se povežemo, pokažemo, da tudi peš lahko obiščemo eden drugega. Takšno povezovanje prinese veliko dobrega za lokalno prebivalstvo in konec koncev tudi za turiste, zato je pomembno, da to pot obudimo, jo uredimo in pripravimo za vse. Odziv na pohod je bil zelo dober, po prvih neuradnih podatkih se ga je udeležilo blizu 400 udeležencev, kar je bilo nad pričakovanji. Kar nekaj pohodnikov se je zbralo na startu več kot pol ure pred začetkom, saj so želeli s pohodom čim prej začeti. Pohod bo postal tradicionalen, izvajali ga bomo vsako leto, saj smo pokazali, da če sodelujemo, zmoremo več,« pa je ob koncu pohoda poudarila direktorica kamniškega Zavoda za turizem in šport, Božena Peterlin.

Nekaj pred dvanajsto uro smo v obeh občinah hkrati razglasili zaključek pohoda, na obeh straneh pa so pohodnike sprejeli tudi župani in podžupani ter oba direktorja zavodov, ki sta pohod organizirala. V Domžalah sta tako, poleg župana Tonija Dragarja, ki je nagovoril že goste Slamnikarskega sejma, pozdravila še podžupanja Občine Domžale  Renata Kosec in podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi ter direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin, v Kamniku pa je pohodnike nagovoril župan Marjan Šarec, podžupanja Domžal Jana Miklavčič in direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič.

Vsi, tako direktorja, kot predstavniki občin pa so enotni – poti ob zeleni osi naše regije bomo nadgrajevali še naprej.

Mateja Kegel Kozlevčar

Oglasno sporočilo