Kljub nič poletnim temperaturam na maratonu okoli Alp 300 kolesarjev

0
3248
Kamnik se je prebudil v deževno nedeljo in dežne kaplje so ves čas spremljale udeležence 10. Maratona Alpe Scott. Kljub nič poletnim temperaturam se je na pot okoli Kamniško – Savinjskih Alp podalo skoraj 300 kolesarjev. Pred njimi so bili trije alpski prelazi in 130 kilometrov, krog okoli Alp pa sta najhitreje prevozila Uroš Komac s časom 3:41:56 v absolutni moški konkurenci in pa Tina Brelih s časom 4:20:58 med ženskami.

»Še 10 min pred 9. uro sem sedel v avtu in se odločal, ali naj sploh grem na maraton. Sedaj mi seveda ni žal, kljub razmeram danes«, je v cilju komentiral Uroš Komac, ki je pretekle maratone že zaključil tik pod vrhom, danes pa mu je uspelo osvojiti lovoriko tega najzahtevnejšega maratona pri nas.

»Super izkušnja, kljub vremenu veliko navijačev ob trasi, pohvale tudi za organizacijo. Drugo leto zagotovo spet pridem, naročite le lepo vreme«, se je v cilju pohecal Goran iz Varaždina, za katerega je bil letošnji maraton prvi, zanj pa so ga navdušili prijatelji, ki so redni udeleženci dogodka.

Zmagovalka, Kamničanka Tina Brelih se je na maraton podala z željo, da vidi, kaj pomeni prevoziti tako dolgo tekmo s toliko višinske razlike. »V teh vremenskih razmerah se celo bolje znajdem kot v hudi vročini. Pravilno sem razporedila moči in tudi zadnji vzpon na Črnivec mi ni predstavljal kakšnih težav. Še več kot zmaga pa so mi pomenili navijači in domači v cilju in na poti z glasnim spodbujanjem«, je strnila vtise v cilju.

11 kolesarjev 10-ič okoli Alp

Posebne čestitke gredo zagotovo tudi 11-im kolesarjem, ki so se udeležili prav vseh dosedanjih maratonov. Stane Antončič, Miha Malus, Bojan Plohl, Ernest Seljak, Močnik Metod, Boris Vrhovšek, Igor Mav, Nose Roman, Borut Planinšek, Dejan Jugovic in Mitja Vozel so se tako danes okoli Alp zapeljali desetič, organizatorji pa so jim v ta namen pripravili posebne jubilejne drese 10. Maratona Alpe Scott.

Kot posebna ambasadorja pa sta se današnji karavani pridružila tudi odlična slovenska kolesarja Luka Mezgec – član avstralske ekipe Orica Greenedge, in Špela Kern – članica edine slovenske ženske profesionalne ekipe BTC City Ljubljana, ki pa po posebnem pravilu nista bila uvrščena znotraj druščine amaterskih kolesarjev.

Župani pospremili kolesarje in podprli povezovanje občin ob trasi maratona

Kar 7 županov občin, kjer poteka maraton, je zjutraj pospremilo na pot kolesarje. V Kamniku so se zbrali na povabilo kamniškega župana Marjana Šarca, vsi pa so soglasno podprli pobudo o povezovanju in skupni promociji krajev ob trasi maratona. Ta vodi skozi občine Kamnik, Komenda, Cerklje, Šenčur, Preddvor, Jezersko, Železna Kapla, Solčava, Luče, Ljubno in Gornji Grad. Z leti je postala vse bolj priljubljena izbira za dnevne ali večdnevne kolesarske ture, že za prihodnje leto pa je v načrtu skupna promocija pod okriljem Združenja Kamniško – Savinjske Alpe.

Rezultati: https://remote.timingljubljana.si/timing/rezultati.aspx?IDtekme=3014&tip=B

Fotografije: Janja Zorman Macura, Klemen Brumec in Blaž Cerk

Oglasno sporočilo