Slovenski košarkarji srebrni na evropskem veteranskem košarkarskem prvenstvu

0
5947

V Novem Sadu se je končalo deveto evropsko prvenstvo v košarki za veterane, kjer je prvič v zgodovini slovenske veteranske košarke nastopila tudi reprezentanca in sicer v kategoriji nad 45 let. Za ekipo Slovenija 45 je bil to premierni nastop na velikem tekmovanju, na koncu pa je morala premoč priznati le italijanski reprezentanci, ki v Evropi in svetu kraljuje že šest let.

Zametki ideje o reprezentanci so nastali pri Gašperju Bolharju, ki je z veterani Domžal preigral številne mednarodne turnirje in tudi svetovno prvenstvo leta 2009 v Pragi. Idejo je podprl nekdanji ostrostrelec Smelta Olimpije Roman Horvat, ki je letos tudi uradno zaključil aktivno športno pot. Prvi turnir, lani v Kranjski Gori, je nakazal, da zgodba ima potencial. Po gladko osvojenem turnirju, ki mu je sledila še zmaga na Dnevu slovenske veteranske košarke v Mariboru, je bilo jasno, da je ideja postala zanimiva stvarnost. Bolhar in Horvat sta v ekipo povabila še enajst igralcev iz vseh koncev Slovenije, med sta bila tudi Kamničan Jure Urankar ter dva Domžalčana, poleg Bolharja še Ermin Kuruzovič. 12 pripravljalnih tekem, nekaj treningov in reprezentančna odprava je bila složno pripravljena za prvenstvo stare celine v Novem Sadu. Še prej niso bile od muh niti marketinške poteze, saj je osnovni proračun za ekipo znašal blizu osem tisoč evrov. Številni donatorji in sponzorji, so ekipi omogočili, da je nastopila manj obremenjeno, hkrati pa so njene korake, tako v pripravljalnem obdobju, kot tudi na prvenstvu, pospremili številni mediji.

Slovenija 45 je med 14 ekipami, v skupinskem delu premagala Srbijo, Nemčijo in v derbiju še Rusijo. V četrtfinalu je padla še druga srbska ekipa, v polfinalu s kar 24 točkami razlike, še enkrat, eden favoritov prvenstva, Rusija. V finalu so naše košarkarje čakali Italijani, trikratni zaporedni evropski prvaki, ki so pred tem izločili redno dobitnico medalj Črno Goro. V zadnjem nastopu na prvenstvu je blestel Roman Horvat (30 točk), a so na drugi strani naši zahodni sosedje, tudi z dvema Američanoma, ves trud Slovencev izničevali sproti in na koncu slavili zmago z 71:62. Kljub finalnemu porazu, a s srebrno medaljo okrog vratu, slovenskim košarkarjem ni manjkalo veselja in radosti. Nedvomno je minulo evropsko prvenstvo dokaz, da je zgodba veteranske reprezentance plod dobre in marketinško podkovane ideje ter homogenosti igralcev iz Maribora, Šoštanja, Novega mesta, Kranja, Vrhnike, Ljubljane, Domžal in Kamnika.

Evropski podprvaki so postali: Niko Bogataj, Roman Horvat, Gašper Bolhar, Jadranko Čović, Vladimir Rizman, Jure Urankar, Gianpaolo Zore, Mirko Gabrovšek, Edo Golob, Ermin Kuruzovič, Branko Novak, Slavko Hočevar in Marko Remic.

Gapi

Slovenija 45 pred polfinalom SLO 45_srebro Radost zaradi medalje Najvecja ranjenca v ekipi. Bogataj in Urankar Na izletu v Sremskih Karlovicah

Oglasno sporočilo