Likovniki iz Senožeti se predstavljajo v Kamniku

0
2852

Preddverje občine Kamnik je že tretjič doslej ponudilo razstavni prostor likovnikom iz Likovnega društva SENOŽETI Radomlje. Tokrat so se predstavili: Kamničana Alenka Sušnik in Vojko Turšič ter slikarka iz Radomelj, Nada Dimic.
V društvu SENOŽETI delujejo tudi mnogi ljubiteljski likovniki iz kamniške občine, zato se radi predstavijo svojim sokrajanom in prav to je tudi razlog, da občasno pokažejo svoja dela v avli in na stopniščih občinskih prostorov. Po drugi strani je pa tudi res, da primernejšega prostora, odkar razstavišče Veronika ne deluje več v tej funkciji, mesto Kamnik nima. To je za staro slikovito mesto, ki kar kliče po slikarski paleti ali fotoaparatu, velika škoda, saj se tako oddaljuje tudi oživljanje spomina na premnoge kamniške slikarje: Miho Maleša, Ferda Mayerja, oba Koželja, pa do Dušana Lipovca in mnogih drugih. Predsednica društva Danica Šraj je v svojem uvodnem nagovoru poudarila, da svojim načinom dela v društvu želijo prispevati kamenček k mozaiku likovne pismenosti, ki je kljub velikemu številu likovnih društev pri nas na zelo nizki ravni.
Trije avtorji so se tokrat predstavili z deli, ki so nastala v zadnjih dveh letih na društvenih kolonijah ter pri rednem delu v ateljeju. Ker v društvu Senožeti deluje likovna šola, ki jo vodi akad.slikar Janez Zalaznik, so dela odraz študija in raziskovanja snovi zadnjih dveh let, to je obdobij ekspresionizma, fuovizma in kubizma, ki veljajo kot osnove za sodobno likovno izražanje. Slike Alenke Sušnik bi lahko opredelili kot ekspresivne podobe, za katere so značilne tople barve in izraziti kontrasti, Nado Dimic zanimajo zlasti barvna razmerja, ritem elementov in oblik, Vojku Turšiču pa je blizu slikarstvo s kubističnimi izhodišči in geometrijska abstrakcija. Vsi trije avtorji so že prepoznavni s svojo likovno govorico in so že večkrat tudi samostojno razstavljali, imajo pa eno skupno izhodišče: to je odmik od realističnega preslikavanja narave, ki pa jo po svoje interpretirajo in razlagajo.
Razstavo je uradno odprl župan Marjan Šarec, ki je razstavljavcem zaželel dobrodošlico z željo uspešnega ustvarjanja tudi v bodoče in pa to, da bi si razstavo ogledalo čim več obiskovalcev.

Danica Šraj
Fotografije: Občina Kamnik

senozeti01_kamnik (1) senozeti01_kamnik (3) senozeti01_kamnik (4) senozeti01_kamnik (5)

Oglasno sporočilo