Velika zmaga Jureta Močnika v Hinterzartnu

0
3026

Smučarski skoki so resda zimski šport, toda skakalci ogromno skokov izvedejo tudi v preostalih letnih časih, ko na plastični podlagi opravijo pravzaprav glavnino dela za snežno sezono. Tekme, ki jih imajo v »počitniškem« obdobju, jim služijo predvsem za sprotno preverjanje pripravljenosti. Nad tem, kar so julija in avgusta pokazali njegovi varovanci, je Aleš Selak, izkušeni trener pri SSK Mengeš, v glavnem zadovoljen, čeprav nikoli ne pozabi dodati, da imajo še rezerve in da so sposobni še več.

Jure_Močnik1

Da se razvija v vrhunskega skakalca, bolj ali manj redno dokazuje Jure Močnik. Da bi utegnila biti pred 14-letnim Trzincem še nadvse svetla prihodnost, je nakazal tudi 30. julija v Hinterzartnu, kjer je pred člansko tekmo velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS), na kateri je nastopila večina najboljših asov na svetu, v svojo korist odločil preizkušnjo na 80-metrski napravi za mladinski pokal FIS. Kako izjemen uspeh je dosegel Močnik, pove podatek, da je zmagal v konkurenci 45 najboljših tekmovalcev (do 15 let) iz štirinajstih držav – Avstrije, Češke, Finske, Francije, Italije, Kanade, Latvije, Nemčije, Madžarske, Norveške, Poljske, Romunije, Švice in Slovenije.

Le teden dni predtem se je v podobni mednarodni konkurenci v Ruhpoldingu (do 13 let) odlično odrezal še en mladi skakalec iz SSK Mengeš, in sicer Taj Ekart, ki se je s tretjim mestom na 40-metrski napravi prav tako udeležil slovesne razglasitve najboljših. Za nameček je prispeval pomemben delež k zmagi slovenske četverice na tamkajšnji ekipni preizkušnji, na kateri se je med leto mlajšimi upi prvega mesta veselil tudi Teo Herbstritt. Na posamični tekmi (do 12 let) pa je bil kot sedmi najvišje uvrščeni Slovenec.

Zatem sta Selak in njegov pomočnik Luka Brnot v začetku avgusta manjšo ekipo odpeljala na tradicionalno prireditev za pokal Flosarja na Ljubnem, kjer je Taj Ekart (do 13 let) slavil zanesljivo zmago. Njegov uspeh ima toliko večjo težo, če vemo, da se je šele dan pred tekmovanjem vrnil z morja. Poleg njega sta na oder za najboljše tri ob Savinji skočila tudi Domen Kern (do 12 let) in Nik Bergant Smerajc (do 10 let), ki sta pristala na tretjih mestih.

Jure_Močnik2

V članski konkurenci so se v minulih dveh mesecih Anžetu Lanišku vztrajno izmikale točke v poletnem »svetovnem pokalu« (še najbližje jim je bil z 31. mestom v Hakubi), brez njih je v Hinterzartnu ostal tudi Matjaž Pungertar, ki pa se je redno uvrščal med najboljšo trideseterico na tekmah za celinski pokal. V Kranju, kjer je »žaba« izvlekel 21. in 29. mesto, je »Pungi« zasedel 15. in 28. mesto, v nadaljevanju je 26-letni Vrhpoljčan nanizal še 20. in 12. mesto v Kuopiu ter 14. in 19. v Frenštatu.

Kakšnega daljšega oddiha si seveda ni mogel privoščiti niti Leon Šarc, ki je konec avgusta prestal ognjeni krst med svetovno elito nordijskih kombinatorcev v Oberwiesenthalu;  ekipni šprint za veliko nagrado FIS je končal na 19., posamično tekmo pa kot drugi najboljši Slovenec na 51. mestu.

Za konec pa še prijazno (po)vabilo vsem bralkam in bralcem na državno prvenstvo v skokih za dečke in deklice, stare do 10 in 11 let, ki ga bo SSK Mengeš v soboto, 8. oktobra, gostil na 23-metrski napravi na Zalokah pod Gobavico. Sleherni glas podpore za domače upe bo še kako dobrodošel.

Besedilo: Miha Šimnovec

Oglasno sporočilo