V 1. krogu Mladinske lige prvakov znova v Beograd

0
2358
Mladinsko moštvo Nogometnega kluba Domžale bo 28. septembra začelo svojo drugo sezono v Mladinski ligi prvakov. Med potencialnimi nasprotniki Domžal v regijski Skupini 1 so bili Málaga (Špa), Roma (Ita), PAOK (Grč), APOEL (Cip), Čukarički (Srb), Nitra (Svk) in Puškaš Academy Felcsút (Mad). Žreb v švicarskem Nyonu je v 1. krogu dela, v katerem nastopajo le državni prvaki, rumenim namenil Čukarički.
Prva tekma bo 28. septembra ob 18:00 v Domžalah, povratna pa 19 oktobra ob 18:00 v Beogradu. Zmagovalec se bo v 2. krogu pomeril z boljšim iz para AIK Solna (Švedska) in Rosenborg (Norveška). Prva tekma bo 1. ali 2. novembra v gosteh, povratna pa 22. ali 23. novembra doma. Na žrebu je bil tudi vodja Mladinskega nogometnega centra Dejan Dončić: ”Znova se bomo srečali s srbskim prvakom. Čeprav imamo s Čukaričkim zelo dobre odnose, nenazadnje sta se članski moštvi lani pomerili v kvalifikacijah za evropsko ligo, njihova selekcija do 17 let pa je letos gostovala tudi na našem Memorialu Mirana Kralja, sem prepričan, da se bo na igrišču še kako iskrilo. Veselimo se obeh tekem in komaj čakamo konec septembra, ko bo tekma v Domžalah. Fantje si za vse uspehe, ki so jih dosegli v preteklosti, zaslužijo veliko podporo s tribun, ki jim bo zagotovo pomagala do odmevnega izida tudi na mednarodnem področju.”

ŽrebNogometni klub Domžale je edini, ki je do sedaj predstavljal Slovenijo v tem delu Mladinske lige prvakov, ki obstaja drugo leto. Za uvrstitev je v Sloveniji potrebna zmaga na skupni lestvici 1. slovenske mladinske in kadetske lige. Rumenim je to letos uspelo že drugič. Lani jim je žreb namenil srbski Rad. Prvo tekmo v Beogradu so varovanci Darka Birjukova dobili z 1:0. Na povratni v Domžalah pa so bili z istim izidom boljši srbski prvaki in o napredovanju so odločili streli iz enajstih metrov. Srečnejši so bili nogometaši Rada, ki so v naslednjem krogu izpadli proti švedskemu Elfsborgu.

Mladinska liga prvakov je sestavljena iz dveh delov. V prvem nastopajo iste ekipe kot v članski ligi prvakov. Tudi tekmovalni sistem je povsem enak, saj je 32 ekip razdeljenih v osem skupin. Prvouvrščene ekipe skupin se neposredno uvrstijo v osmino finala, drugouvrščene pa se v boju za osmino finala pomerijo s klubi iz drugega dela tekmovanja. Tudi v tako imenovanem “Domestic Champions path” je uvrščenih 32 ekip. Gre za državne prvake posameznih držav, ki so izbrani po UEFA državnem koeficientu. Če je državni prvak posamezne države že uvrščen v skupinski del Mladinske lige prvakov, potem ta država v tem delu tekmovanja nima svoje predstavnika. Moštva se glede na žreb v dveh krogih pomerijo med seboj, tako da ostane osem ekip, ki se v boju za osmino finala pomerijo z drugouvrščenimi ekipami iz skupinskega dela Mladinske lige prvakov. Pravico nastopa imajo nogometaši rojeni leta 1998 in mlajši. Vsaka ekipa lahko uporabi tudi tri nogometaše rojene leta 1997, ki morajo biti najmanj zadnji dve leti neprekinjeno člani kluba.
Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič
Oglasno sporočilo