Mladinski center Kotlovnica je s projektom KIKštarter postal finalist European Enterprise Promotion Awards (EEPA)

0
4983

Zavod Mladinski center Kotlovnica je s projektom KIKštarter med 343 projekti prišel med tri top projekte Evropske komisije v kategoriji Izboljšanje poslovnega okolja. Tekmovanje poteka že vse od maja, ko smo s Tehnološkem parkom Primorska postali nacionalni finalisti. KIKštarterju je uspel še korak več, z lastnim modelom coworkinga je naša pobuda postala prepoznana kot primer dobre prakse oživitve gospodarstva v postindustrijskih okoljih manjših mest, ki nimajo kritične mase za razvoj visokotehnološkega gospodarstva.

 

Med 23. in 25. novembrom smo povabljeni v Bratislavo na Slovaško, kjer bo potekal European Enterprise Promotion Awards (EEPA), kjer bo Mladinski center Kotlovnica pred 600 povabljenci iz evropskega gospodarstva in politike predstavila projekt KIKštarter. KIKštarter bo edini finalist iz Slovenije v Bratislavi.

Pobuda se je pričela januarja 2014 in se danes še nadaljuje ter širi in ustvarja dolgoročne rezultate. Sprva je bila pobuda v okviru Mladinskega centra Kotlovnica, kjer so sprva potekla tudi predavana in delavnice. Najbolj znani izdelek tistega časa je aplikacija za Kamfest, ki je nastala preko predavanj in delavnic. V letu 2015smo naredili korak naprej in se s prostovoljci v okviru EVS lotili fizične obnove poslovnega prostora v nekdanji smodnišnici. Več mesečna obnova stavbe v izmeri 680 m2, sedaj vključuje 14 podjetij s 23 stanovalci. Samo v letu 2015 smo skupaj s partnerji izvedli 65 dogodkov, s 1.500 obiskovalci. 

Ponosni smo na naše stanovalce, ki pridno ustvarjajo, zaposlujejo in postajajo vedno večji. V okviru KIKštarterja boste tako našli podjetje AdStar (spletno oglaševanje), DiscoverAll (aplikacija za odkrivanje doživetij in aplikacij), Omisli.si (najhitreje do najboljšega ponudnika), Kunstek d.o.o.(davčno in pravno svetovanja), Pokebank.si (spletna trgovina), Creamstar (kitarski ojačevalci), Grafikum (oblikovanje), BisterUm (zabavno umovanje), Matija Matičič (MMsol), PraticTape (program za učenje glasbe), ETC Adriatic (turistični programi za podjetja), Platforma Conda (platforma za investiranja v hitro rastoča podjetja) in drugi stanovalci in uporabniki.

Danes v Kamnik hodijo številne delegacije in predstavniki občin ter si ogledujejo naš primer KIKštarterja, ki je kombinacija coworkinga, inkubatorja in pospeševalnika. Mladi podjetniki lahko v KIKštarterju najamejo mizo ali pa pisarno, brezplačno uporablja coworking prostor, celotno delovanje sloni na močni skupnosti in pomoči med stanovalci. KIKštarter motivira in spodbuja mlade pri kreiranju in uresničevanju podjetniških idej, hkrati pa naj bi Kamniku ponudil stimulativno, kreativno in gospodarsko delovno okolje. Na osnovi stalnega in poglobljenega sodelovanja smo na pobudo podjetnikov iz območja Kamnika v letu 2015 ustanovili tudi Podjetniški klub Kamnik, ki motivira in spodbuja nova podjetja in talente ter sodeluje pri izvajanju aktivnosti in povezovanju vseh podjetij v Kamniku.

KIKštarterja ne bi bilo brez pomoči Občine Kamnik, ki verjame in tudi delno financira projekt, in podjetja Elektrina, ki je zagotovila sredstva za obnove hiše. Ob vsem tem je potrebno omeniti še vse tiste, ki se dnevno trudimo ustvariti kreativno podjetniško okolje z odličnimi programi in delavnicami in so pomembni del naše skupnosti (Tehnološki park Ljubljana, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, Podjetniški klub Kamnik).

Nominacija Evropske komisije nam pomeni ogromno in je tudi velika popotnica ter hkrati odgovornost za razvoj naše skupnosti naprej.

Besedilo in fotografije: vodja KIKštarterja Matjaž Jug

Oglasno sporočilo