Bilo je nekoč… (NOV!CE 2 2016); odgovor bralke iz Kamnika

0
2777

Spoštovani!

Z zamudo sem opazila spodnjo sliko, ki ste jo za poizvedbo objavili v št. 2/2016. Upam, da je podatek o objavi s spletne strani točen.
Imam original te slike. Na njej je moj stric, Konrad Stražar, študent slavistike, roj. leta 1908. Na sliki je star okoli 22 let, torej je slika posneta okoli  leta 1930. Hiša je bila last čevljarja in trgovca, njegovega očeta, Mateja Stražarja. Stala je zraven Lenčka, v vogalu med Skokovo in Kolodvorsko, kasneje Cesta talcev 8, danes je to Karantanska cesta.  Hišo so porušili leta 1972. Parcela je nasproti doma upokojencev in je prazna. Matej jo je kupil od Pavličevih (Povletovih), ki so imeli sredi današnjih Domžal veliko posest – to je bila zadnja ostalina tega posestva.
Konrad Stražar je bil profesor slovenščine, delal in živel je v Mariboru. V Domžalah je kot režiser dramskih del najprej sodeloval, nato pa nasledil Bernika. Sodeloval je pri knjižničarstvu in zasnoval domžalsko kamniški biografski leksikon. Bil je tudi nogometaš, član Diska – kljub temu, da je nosil očala. Sestra Slava Stražar (por. Bertoncelj, moja mama) je bila partizanka in aktivistka ter dekle Vinka Pučka, Konradovega kolega, ki  so ga njegovi lastni OF-ovci zverinsko ubili.  Ljudje iz te hiše imajo kar nekaj zanimive, pa tudi travmatične osebne zgodovine.
Z mamo Slavo Stražar, staro mamo Marijo Rems (por. Stražar) in sestro (Vesno Bertoncelj Popit) sem v tej hiši živela 22 let.

Morebitni dodatni podatki so vam na voljo.

Lep pozdrav,
Vanda Rebolj (nekoč Bertoncelj)

Oglasno sporočilo