NK Domžale: intervju: Dejan Dončić

0
2633

Mladinski nogometni center Nogometnega kluba je tudi v letu 2016 potrdil naziv najboljše nogometne šole v Sloveniji. Domžalčani so prvič v zgodovini osvojili naslov prvaka v vseh treh najstarejših selekcijah, do 19, do 17 in do 15 let. Izjemne uspehe so nadgradile tudi mlajše selekcije, ki so bil v samem vrhu svojih prvenstev. Črto pod izjemno uspešno leto smo potegnili z vodjo MNC Dejanom Dončićem, ki je tudi trener kadetske ekipe.

Mladinski nogometni center je že nekaj let zapored najboljši v državi in ta primat je obdržal tudi v letu 2016. Slednje je bilo z vidika rezultatov najuspešnejše v zgodovini kluba. Kako bi ga vi ocenili?
Vsekakor je bilo leto uspešno. Veseli me, da nadaljujemo s primatom najboljše nogometne šole v Sloveniji, kar dokazujejo rezultati v prvenstvu, uspešno udejstvovanje na najboljših turnirjih v Evropi in izjemno pomembno vključevanje mladih igralcev v člansko moštvo. Ko smo so se pred leti odločili, da se bo iz letnega proračuna kluba več denarja namenilo mladinski šoli, smo zastavili pomemben dolgoročni cilj mladinskega centra, ki mu sledimo z vsakoletnimi novostmi.

Piko na i je v zaključku leta dodal še osvojeni naslov jesenskega prvaka v vseh treh najstarejših selekcijah. Kje so glavni razlogi za uspeh in neprestan razvoj?
Drži, ne popuščamo. Po koncu sezone 2015/2016 smo se veselili trojčka, ob koncu jesenskega dela tekoče sezone pa smo uspeh potrdili s ponovnim trojčkom. Povsem mirno lahko rečemo, da je za nami nadvse uspešno leto. Uspeh in neprestan razvoj sta posledici dolgoročne strategije kluba, h kateri stremimo na vseh ravneh in v tem pogledu je zelo pomembno sodelovanje strokovnega kadra mladinske šole in članske ekipe. Vsi imamo isti cilj, si izmenjujemo mnenja, znanje in skupaj zastavljamo cilje, ki jih želimo doseči. Rezultati so zgolj posledica našega dela, vizija pa je veliko širša. Ne gledamo le na rezultate, ampak je prioriteta uspešen razvoj igralcev, njihova osebnostna rast, priključevanje članski ekipi in priprava igralcev na prehod v poklicni nogomet. To ne pomeni, da so rezultati sekundarnega pomena, temveč so logična posledica našega jasnega in strateško usmerjenega cilja. Pri tem moram poudariti, da imamo v mladinski šoli odličen trenerski kader in dobre pogoje za razvoj in delo.

Mladinska ekipa je drugič zapored zaigrala v Mladinski ligi prvakov, kjer se je pokazala v dobri luči, a na žalost ni uspela preskočiti prve ovire. Kje vidite tisti korak, ki ga je potrebno storiti za zmago na takšnih dvobojih?
Obe tekmi proti Čukaričkemu sta bili odigrani na visoki ravni, o premoči tekmecev iz Srbije pa ne moremo govoriti. Žal nismo imeli sreče, da bi se prebili v naslednji krog. Smo pa zagotovo že naredili pomemben korak, ki nam bo v naslednjih tovrstnih dvobojih zelo pomagal. Z igranjem v članskem moštvu bodo mladi igralci pridobili pomembne izkušnje. S članskim trenerjem Simonom Rožmanom odlično sodelujeva, imava enak pogled na nogomet in to je izjemnega pomena za razvoj naših igralcev. Srbski ekipi, s katerima smo se pomerili, sta imeli dva do tri nosilce igre, ki so že leto dni redno igrali v članski ekipi. S tem so pridobili pozitivno prepotentnost, ki je zelo pomembna na igrišču. Tudi naši mladinci z novim članskim trenerjem dobivajo nujno potrebno priložnost za uspešen razvoj.

Na zadnji tekmi proti Mariboru je v prvi enajsterici članskega moštva zaigralo kar pet doma vzgojenih igralcev. To je velika potrditev dela MNC skozi celotno desetletje. Kako vi gledate na to?
Vsekakor je to potrditev dolgoročnega dela in truda v MNC, hkrati pa tudi pokazatelj, da smo na pravi poti. Imamo odlične in talentirane igralce, ki rabijo zaupanje in priložnost. Ti fantje so nosilci igre v svojih selekcijah reprezentance in na leto odigrajo od 10 do 15 vrhunskih reprezentančnih tekem na najvišji ravni, tekme lige prvakov za mlade in mladinske lige. Po mojem mnenju so sposobni odigrati in se tudi enakovredno kosati z igralci v članski ekipi. Morda ne v kontinuiteti, a z veliko truda in volje bodo zanesljivo prišli na primerno raven. Veseli me, da jim trener članske ekipe zaupa ter verjame v njihovo kakovost.

V preteklosti je veliko fantov klub zapuščalo že pred prehodom v člansko konkurenco. Tudi v letu 2016 sta klub zapustila 16-letna Dario Kolobarić in Maj Rorič. Ali želite v prihodnje zadržati igralce do članov ali je enostavno nemogoče konkurirati ponudbam večjih klubov iz tujine?
Letos sta nas zapustila dva zelo kakovostna igralca, ki sta se pridružila Red Bull Salzburgu in milanskemu Interju. V klubu stremimo k temu, da mlade igralce zadržimo v naši mladinski šoli in jih nato priključimo članski ekipi. Prepričani smo, da imajo v naši sredini veliko več možnosti za napredek in razvoj. Zelo pomembno pri razvoju igralca je okolje, v katerem živi. Trudimo se jim omogočiti vse, kar potrebujejo, da postanejo vrhunski nogometaši. To je naš dolgoletni načrt in upam, da ga igralci prepoznajo.

Kaj v klubu priporočate mladoletnim igralcem, ki prejmejo ponudbo iz tujine?
Težko se je soočiti z igralci in njihovimi starši, ko dobijo bogato ponudbo iz tujine. Prepričani so, da je to zadnja in najboljša ponudba za njihovega sina. Prisoten je strah, da v primeru zavrnitve ne bo uspel v nogometu. V klubu smo v takšnih primerih tako rekoč nemočni, vendar naredimo vse, da je pri prestopu vse dogovorjeno in urejeno tako, da so vse strani zadovoljne. Moje stališče pri tem ostaja enako; igralci morajo v tujino oditi kot profesionalci, nogometno razviti in osebnostno zreli.

Ste tudi trener kadetske ekipe. Za vami je izjemno leto, saj ste osvojili naslov državnega prvaka in v novi sezoni tudi naslov jesenskega prvaka z izjemno gol razliko. Dosegli ste kar 38 golov, prejeli pa le 8. Vaša ocena leta 2016 z vidika selekcije do 17 let?
Zadovoljen sem s svojo ekipo, tako z rezultati kot z igralci. Pripravljeni so garati in sprejemati odgovornost. Mlajši igralci, ki so letos prvo leto v moji ekipi, so hitro sprejeli način dela in odgovornosti. Predvsem me veseli dejstvo, da so kadetski igralci napredovali tako nogometno kot psihološko. Vsi igralci, ki so odšli k mladincem (letnik 1999), so sposobni igrati v mladinski ligi in to je zelo pomembno. Pri tem pa ne smem pozabiti na svojega pomočnika v kadetski ekipi in tudi pri vodenju mladinskega centra, Mileta Stankoviča, ki mi je pri delu v veliko pomoč.

Leto 2017 bo znova prineslo veliko novega, predvsem na infrastrukturnem področju, ki je morda še največja pomanjkljivost MNC. Kako bo to olajšalo vaše delo?
V sklepnem delu gradnje je največja pridobitev Mladinskega nogometnega centra, akademija, ki bo združila celoten MNC pod eno streho. V njej bodo bivali izbrani igralci, svoje prostore pa bomo imeli tudi vodstvo in strokovni sodelavci MNC-ja. Hkrati bo člansko moštvo za treniranje dobilo tudi novo igrišče z naravno travo, kar je velika pridobitev tako za njih kot tudi za nas, saj bomo imeli več prostora za treniranje na pomožnem igrišču z naravno travo. Moram priznati, da se res veselim prihajajočih infrastrukturnih sprememb.

Vaše želje za leto 2017 in spomladanski del sezone?
Doseči zastavljene cilje, nadaljevati dobro sodelovanje s strokovnim vodstvom članskega moštva, še dodatno nadgraditi naše delo, razviti naše talente in utrditi primat najboljše mladinske šole v državi.

Vir: NK Domžale

Oglasno sporočilo