Zimska klasika na prevojskem bajarju

0
3039

Sedmega januarja se je na tretjem prevojskem ribniku, domačini mu pravimo na Bankužovem bajarju, odvijala prava zimska klaska, hokejska tekma pod milim nebom, na naravnem ledu. Nasproti sta si stali dve moštvi veteranov Hokejskega kluba Prevoje, rumeni proti rdečim.

Priprave na winter classic, kot se takšnemu dogodku reče v žargonu (sicer ime izhaja iz angleškega jezika, več preberite spodaj) so se začele že vsaj teden dni prej. Postaviti je bilo treba stebre za luči in led primerno pripraviti, da ni bilo razpok in lukenj. Na dan dogodka so fantje HK Prevoje pripeljali še agregat, zmontirali reflektorje, postavili “šank” in zakurili ogenj v grelnem sodu.
Ob tretji uri popoldan se je začelo, in sicer kar takoj z udarno, glavno tekmo hokejskih veteranov Prevoj, ki so se pravično razdelili v dve ekipi, rdečo in rumeno. Pred tekmo, ko so bili še vsi prijatelji smo posneli skupinsko sliko, a bi jo lahko tudi po tekmi. Ni bilo namreč videti pretirane žalosti, ko so rdeči premagali rumene in to z izidom 3:1. Pa so rumeni mislili, da so močnejši in bo zmaga ostala njihova.
Po tekmi “ta velikih” je sledila tekma najmlajših, ki je bila še veliko bolj na nož, poleg golov so vse povprek po ledu padali zagrizeni igralci, kosi hokejske opreme, “švic” pa je tekel v potokih. Zmago Berlec, trener mladincev HK Prevoje mi je takole mimogrede navrgel, da imajo v inline ekipi 35 mladih igralcev (od 8-12 let), če pa bi imeli led celo leto, bi bila številka vsaj dva do trikrat višja. Škoda, da se tam v osemdesetih ni naredila ledena dvorana na Prevojah, le malo je manjkalo.
Tisto soboto po novem letu praktično na ledu ni bilo drsalca, ki nebi držal hokejske palice v roki in si podajal ploščka, tako za zabavo, ker drsanje z ali brez palice ni isto. Tiste brez palice so zastopale večinoma mlade družinice,  kjer je led že sam po sebi dovolj zanimiv, drseč in mrzel.
Ob ledu se je marsikaj dogajalo, poskrbljeno je bilo za brezplačno pijačo in tudi hrano, za “šankom” pa sta kraljevali Špela in Mateja, ki sta večinoma utrujenim in lačnim stregli z vročim čajem, kuhanim vinom in hrenovkami v testu (hot dog). Dogodek je privabil preko sto ljudi, ki so kljub nizkim temperaturam, bilo je okoli 10 stopinj pod ničlo, še dolgo v večer, celo noč vztrajali ob ledu, večinoma res okoli soda z ognjem, kjer je bilo vzdušje najboljše.
Le redko se zgodi, da je led primeren za drsanje in tako velik dogodek in tudi tako polno ledeno ploskev, to sezono skoraj zagotovo ne več, pa čeprav se še vedno trudijo z ledom, ga zalivajo in “peglajo”. Glede na mrzle noči pred nami, zna biti na bajarju še veselo. Hokejski klub Prevoje je dobro izkoristil priložnost in super izpeljal promocijski dogodek. Na še več takšnih klasikov v prihodnjih sezonah.

Iz kje izhaja ime Winter classic oziroma Zimska klasika?

Leta 2008 se je vodstvo severnoameriške hokejske zveze odločilo, da bo pripravilo tekmo na prostem (po navadi so to veliki stadioni ameriškega nogometa ali baseball lige), pod milim nebom v pravih zimskih razmerah in to na podlagi tekem, ki so jih organizirali v Kanadi. Kanadskem dvobojem na ledu se reče Haritage classic, američani pa so tekmo poimenovali Winter classic, oba imena pa izhajata še iz časov, ko se je hokej izključno igral na naravnih jezerih. Zimska klasika se vse od 2008  igra takoj po novem letu, že prva tekma pa je privabila več desettisoč-glavo publiko in izreden odziv medijev. Največ ljudi se je zbralo leta 2014 na tekmi med Toronto Maple Leafs in Detroit Red Wings in sicer preko 105-tisoč glava množica ljubiteljev hokeja. Seveda je ta tekma nekaj posebnega, nasproti pa si stojita v tekoči sezoni najboljša kluba z najbolj vročimi igralci.

Vir: Občina Lukovica/Andraž Kopitar
Foto: Rado Gostič

hokej_prevoje1

 

Oglasno sporočilo