Tekma na evropski ravni

0
2696

Nogometaši Domžal so se po zaključku drugega dela priprav v Umagu odpravili na stadion Rujevica, kjer so se pomerili z Rijeko, ki se v spomladanski del najmočnejšega hrvaškega prvenstva podaja s prvega mesta. Pred dodobra zapolnjeno tribuno modernega objekta so rumeni v prvem polčasu nagnali strah v kosti domačih, ki pa jim je pred glasno podporo številnih navijačev v drugem delu, večino katerega sta odigrali povsem spremenjeni zasedbi, uspel preobrat.

1 rozman ri20170211

“S tekmo na Reki smo zaključili drugi cikel priprav v Umagu. Veliko je bilo dobrih stvari, ki so že na svojem mestu. Hkrati pa je bila to dobra tekma za učenje, na kateri smo videli, katere stvari bo potrebno še popraviti,” je po tekmi povedal trener Simon Rožman. Čeprav je bila posest na strani Rečanov, so bili Domžalčani veliko bolj konkretni. S svojo prepoznavno igro so že v 11. minuti izsilili napako domače obrambe in Žan Majer je poslal prvo žogo v mrežo domačinov. Na žalost je strelec le nekaj minut zatem začutil bolečino v mečni mišici in je moral zapustiti igrišče. Podrobnejšo naravo poškodbe bo pokazal torkov specialistični pregled. Majerja je zamenjal šele 18-letni Marko Huč.

Tudi po vodstvu se razmerja moči niso bistveno spremenila. Domžalčani so v popolnosti prenesli navodila strokovnega vodstva na igrišče in Rečani so le redko zapretili vratarju Adnanu Goluboviću, ki je bil vseh devetdeset minut zelo zanesljiv v svojih vratih. V 34. minuti so rumeni znova izpeljali imenitno akcijo. Po povratni podaji Luke Volariča je Jure Balkovec poslal vrhunski predložek pred vrata, kjer je z glavo v polno meril Petar Franjić. 25-letni Hrvat je s svojim tretjim golom med letošnjimi pripravami postavil izid prvega polčasa. Med odmorom je domači strateg Matjaž Kek v igro poslal pet novih nogometašev, ki so prevesili tehtnico na stran Rijeke. Sveža moč je povzročala ogromno težav utrujenim Domžalčanom, ki so še v petek opravili dva izjemno zahtevna treninga. Do 60. minute je vodilno moštvo hrvaškega prvenstva izničilo prednost gostov, do popolnega preobrata pa je prišlo šele v zadnji akciji tekme, ko je svoj drugi gol na tekmi dosegel Ante Kulušić. Svoje priložnosti so imeli tudi Domžalčani, med drugim je Elvis Bratanović stresel prečko.

18 balkovec ri20170211

”Na koncu tekme mi je žal poraza, saj smo ob dobri vsebini tudi tekmovalni in ambiciozni. V lepem ambientu smo se predstavili v dobri luči. Vse skupaj predstavlja pozitiven zaključek zgodbe v tem tednu,” je bil kljub porazu zadovoljen domžalski strateg, ki se zaveda, da so se rumeni zoperstavili zelo močnemu tekmecu, ki s prvenstvom začne že prihodnji konec tedna: “Bili smo priča pravi evropski tekmi, v kateri smo začutili, da smo lahko konkurenčni. To me zelo veseli in verjamem, da so tudi fantje to prepoznali. To je visoka raven tekmovanja in kvaliteten nasprotnik, ki kaznuje vsako napako. Tekma je dobra popotnica za naprej in prepričan sem, da bomo v nadaljevanju še boljši.”

Priložnost za igro je znova dobila večina nogometašev Domžal: “Iz dneva v dan dvigujemo formo fantov in na razpolago imamo še nekaj časa. Ne pripravljamo se zgolj na prvo tekmo, ampak na celoten spomladanski del, kjer bomo morali prikazati vrhunske predstave, če bomo želeli narediti korak naprej v igralčevih karierah,” je svojo odločitev pojasnil 33-letni strateg, ki je zadovoljen z opravljenim v zadnjem tednu v Umagu: ”Vse bi ocenil s pozitivno oceno. Vesel sem, da ni večjih težav s poškodbami. Igralci so polno motivirani in željni dela, kar me najbolj veseli. Po dveh dneh počitka bomo strnili glave, odpravili napake in dvignili formo. Odnosi v ekipi so zelo dobri. Kar se tiče organizacije smo na vrhunski ravni in celotne priprave potekajo v najlepšem redu.”

27 repas ri20170211

Domžalčani se bodo v prihodnjem tednu še tretjič odpravili v Umag. Zaradi nizkih temperatur je vadba na naravnih igriščih v domačem okolju nemogoča: “Zahvaliti se moram vodilnim v klubu, ki so se hitro in pozitivno odzvali na našo željo. Vemo v kakšnem procesu smo in kaj bi prinesla nova menjava podlage. V torek se vračamo v Umag na odlično pripravljena igrišča. Tam bomo nadaljevali po zastavljenih ciljih in zelo sem vesel ter hvaležen, da nam je klub to omogočil,” je nad podporo vodstva kluba navdušen Rožman, ki se bo z nogometaši v Slovenijo vrnil v četrtek, v naslednjih dveh dneh pa bosta sledili še zadnji pripravljalni tekmi. Prva bo proti Austrii Klagenfurt predvidoma v petek ob 18:30 na Wörthersee stadionu v Celovcu, druga pa v Športnem parku Domžale v soboto proti sosednjemu Dobu.

Besedilo: Grega Krmavnar in Žiga Zupan
Foto: Lado Vavpetič

Oglasno sporočilo