»Vam je že KLIKnilo?« Varnostni pas vam lahko reši življenje!

0
2415

V času od ponedeljka, 13. marca 2017, do nedelje, 26. marca 2017, poteka nacionalna akcija Varnostni pas z naslovom »Vam je že KLIKnilo?«, ki je usklajena z evropsko akcijo Satbelt. Tudi policisti Policijske postaje Kamnik bodo v teh dneh na območju občine Kamnik poostreno nadzirali uporabo varnostnega pasu in zadrževalnih sistemov in uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Policisti bodo naslednja dva tedna izvajali nadzor nad uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih ter nadzor pravilne rabe zadrževalnih sistemov v vseh vrstah motornih vozil. Glavna cilja akcije pa sta povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), tovornih vozilih in avtobusih ter zmanjšanje števila mrtvih in hudih telesnih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnega pasu.

Ali ste vedeli?

Uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Število ugotovljenih kršitev neuporabe varnostnega pasu se razlikuje glede na starostno skupino kršiteljev. Najpogosteje se med vožnjo ne pripenjajo prometni udeleženci, ki so stari med 26 in 35 let. Zato bo v letošnjem letu več pozornosti usmerjene predvsem na potnike na zadnjih sedežih, mlade voznike ter voznike tovornih vozil, avtobusov in kombiniranih vozil.

Nacionalno akcijo Varnostni pas vodi in koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, akciji pa se pridružujejo tudi policija, ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

V Policiji si prizadevajo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas.

Varnostni pas je vez z življenjem, česar se še vedno zaveda premalo udeležencev v cestnem prometu. Prav zaskrbljujoče je, da je še vedno veliko ljudi pripravljenih tvegati svoje življenje, ker vozijo nepripeti, s čimer ogrožajo svojo lastno varnost in najpogosteje tudi varnost svojih najbližjih v prometu.

Uporaba varnostnega pasu in zadrževalnih sistemov za otroke je obvezna! Obveznost pripenjanja nalaga 33. členZakona o pravilih cestnega prometa, po katerem se voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120 evrov.

Aktivnosti policistov

Slovenski policisti med svojimi rednimi nalogami kot tudi med občasnimi poostrenimi nadzori preverjajo, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Nadzori policije nad pripenjanjem z varnostnim pasom so pogosto usklajeni tudi s policijami v drugih evropskih državah.

Policisti sodelujejo tudi v številnih preventivnih akcijah. Med njimi je akcija, ki jo v okviru nacionalnega programa za zagotavljanje varnosti cestnega prometa vsako leto pripravlja Javna agencija RS za varnost prometa. V letu 2016 poteka pod geslom Vam je že KLIKnilo? Varnostni pas rešuje življenja!

Namen preventivne akcije je zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnih pasov ter povečati njegovo uporabo med vozniki in potniki v vseh vozilih.

V okviru akcije policisti:

  • na državnih in lokalnih cestah izvajamo poostrene nadzore nad obvezno uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za otroke, v vseh vrstah avtomobilov, ter zoper kršitelje dosledno ukrepamo,
  • avtobusna in druga prevozniška podjetja opozarjamo na obveznost uporabe varnostnih pasov,
  • obiskujemo osnovne in srednje šole ter na roditeljskih sestankih opozarjamo staršena obvezno uporabo varnostnih pasov,
  • na različne druge načine o aktivnostih seznanjamo javnost.

Varnostni pas je najbolj učinkovit pri direktnih trkih od spredaj in pri prevrnitvah.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Čeprav so na zadnjih sedežih varnostni pasovi nekoliko manj učinkoviti, saj zmanjšajo tveganje za hude poškodbe in smrtne žrtve le za četrtino, pa vseeno predstavljajo precejšnjo razliko, zaradi katere je pripenjanje na zadnjih sedežih prav tako smiselno. Varnostni pas je najbolj učinkovit pri direktnih trkih od spredaj in pri prevrnitvah.

Več informacij o akciji:

LE EN KLIK, KI GA SLIŠIMO, KO SE PRIPNEMO Z VARNOSTNIM PASOM, NAM LAHKO REŠI ŽIVLJENJE, ZATO JE UPORABA PASU ŽIVLJENJSKEGA POMENA!

Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, policija.si

Oglasno sporočilo