Potest zaradi odpovedi rezervacije dvorane

0
6075

ZAVOD ZA SPODBUJANJE KOMUNIKACIJE »ZIMSKE URICE«
Celovška c. 499/b
1210 LJUBLJANA ŠENTVID

OBČINA DOMŽALE
Ljubljanska c. 69, 1230 DOMŽALE

PROTEST

Spoštovani,

v petek, 17. marca, ob 20. uri smo v Kulturnem domu Vir pri Domžalah načrtovali izvedbo gledališke predstave Razočarana gospodinja pri seksologu. Poučne in hkrati satirična duokomedije za odrasle, ki bi bila izvedena petnajstič, po več razprodanih predstavah v Ljubljani, Mariboru in drugih krajih po Sloveniji.

Predsednik KS Vir Aleš Tekavc (izraz gospod je namenoma izpuščen) je predstavo v sredo dopoldne v telefonskem klicu – dva dni pred dogodkom prepovedal oz. odpovedal – naslednji dan pa, ko se je vse skupaj zaostrilo, njeno izvedbo izsiljeval z visoko najemnino dvorane. Aleš Tekavc je bil v telefonskem pogovoru skrajno aroganten, vulgaren in žaljiv. Dopuščal ni nobene možnosti za komunikacijo oz. dialog, ampak je po telefonu le vpil in na koncu prekinil klic. Navedel je razlog, da on za predstavo ni vedel, da za najem dvorane ni bila (še) podpisana nobena pogodba in da bo on v petek v dvorani gostil – fuzbalerje.
Na naše besede, da smo termin predstave dogovorili skupaj s tajnico KS Vir, ki je sama predlagala termin 17.3. in ga v svoj koledar tudi ustrezno označila, se Aleš Tekavc ni oziral in ponavljal, da ga ne zanima – predstave ne bo, v petek bodo v dvorani fuzbalerji.

Zadeve seveda niso tako preproste. V oglaševanje predstave smo že vložili 300 evrov, vstopnice prek sistema Eventim so se že prodajale (in bile kupljene), do predstave pa sta bila le še dva dneva. Aleš Tekavc se na naše pozive ni več oglašal na telefon, zato smo poklicali tajnico KS Vir, ki je potrdila, da je dvorana rezervirana za našo predstavo 17.3.

V pogovoru z njo pa sta prišla na plano prava razloga odpovedi:
– Aleša Tekavca je zmotil naslov predstave Razočarana gospodinja pri seksologu,
– zmotil ga je tudi način oglaševanja – letaki po vseh gospodinjstvih in vstopnina 12 eur – zaradi česar naj bi mi kot organizatorji »blazno zaslužili« (izraz Aleša Tekavca),
Gospa je povedala še, da je Aleš Tekavc večkrat (verbalno) agresiven tudi do nje.
Vsakršna prepoved (cenzura) kulturnega dogodka oz. umetniške predstave pove več o cenzorju samem, ki obuja srednji vek, čas inkvizicije, lova na čarovnice ali pa »železne čase« državnega etatizma … ne pa življenje v 21. stoletju, času odprte družbe, demokracije, pluralizma in različnosti.
Predstava ni v ničemer sporna. Avtor predstave je Roman Vodeb, je slovenski psihoanalitik in freudovec, ki je izbral gledališki oder za pripovedovanje teorij, ki izhajajo iz njegovih znanj, ki imajo temelje v očetu psihoanalize Sigmundu Freudu – na duhovit, satiričen in poučen način in na gledališkem odru, ki je bil vedno prostor za svobodno izražanje in različnost stališč. Predstavo tudi ustrezno oglašujemo z informacijo, da je predstava namenjena samo odraslemu občinstvu (18+).
Radi bi povedali še to: samo v zadnjih petih mesecih je naš Zavod »Zimske urice« organiziral skoraj 150 predstav po vsej Sloveniji. Zastopamo različne (gledališke) umetnike, s katerimi gostujemo po vsej Sloveniji. V prilogi pošiljamo seznam naših izvajalcev. Predstava »Razočarana gospodinja pri seksologu« in »Lepotica in psihoanalitična zver« – Vodeb je režiser, scenarist in glavni igralec obeh predstav – sodi med najbolj obiskane.
Takoj po pogovoru s tajnico KS Vir smo o dogodku obvestili domžalsko policijo, Urad za varstvo potrošnikov in vašo občino (ga. Teja Hauptman). Na policiji so povedali, da so nemočni, da pa lahko zoper Aleša Tekavca vložimo zasebno tožbo (zaradi povzročene škode in navsezadnje tudi zaradi žalitev po telefonu).
Naslednji dan – v četrtek – je poklicala tajnica krajevne skupnosti in dejala, da predsednik Aleš Tekavc dovoljuje predstavo, če plačamo za najem dvorane – 150 evrov in ne 45 eurov, kolikor smo se prvotno (po ceniku) dogovorili.
KS Vir ima na svoji spletni strani javno objavljen cenik, ki ga je podpisal omenjeni Aleš Tekavc. V ceniku je natančno navedeno, koliko znaša urni najem dvorane (15 eur v nekurilni sezoni in 22,50 v kurilni). Ker je bilo ob rezervaciji dvorane tudi natančno navedeno, da za našo gledališko predstavo potrebujemo največ triurni najem (vključno s predhodno enourno prodajo vstopnic v dvorani), je razumljivo, da najem dvorane stane 45 evrov ali 67,50 evra.
Na to izsiljevanje nismo želeli pristati, saj je dejanje Aleša Tekavca moralno pokvarjeno in sprevrženo in tako nismo navajeni poslovati. S tajnico smo se dogovorili, da v petek dopoldne (v času uradnih ur) pridemo na KS Vir in skušamo še rešiti, kar se da. Dvanajst ur pred predstavo Aleša Tekavca v pisarni ni bilo, z nami ni želel komunicirati po telefonu, ampak je »v boj« poslal tajnico KS Vir in ji po telefonu dajal navodila. Malce je popustil in zahteval nižjo najemnino – 110 evrov, ki pa za nas tudi ni bila sprejemljiva, saj je še vedno pomenila neupoštevanje uradnega cenika in je bila dejanje izsiljevanja.
Zgodba se je zaključila tako, da smo jokajoči in psihično sesuti upokojenki, torej tajnici v pisarni povedali, da na to izsiljevanje ne pristajamo in da smo predstavo pripravljeni odpovedati, Aleš Tekavc pa je po telefonu zavpil na tajnico, da je ona vsega kriva!
Razočarani in ogorčeni smo zapustili pisarno KS Vir z odpovedano predstavo.
Spoštovani, ogorčeno protestiramo zoper Aleša Tekavca, predsednika KS Vir, ki je s svojim ravnanjem preprečil izvedbo predstave Razočarana gospodinja pri seksologu in nam povzročil materialno škodo (izguba sredstev vloženih v oglaševanje in izpad prihodkov od že prodanih vstopnic). Hkrati smo skrajno ogorčeni nad nivojem njegove komunikacije, ki je bil sestavljen iz žaljivk, vulgarizmov in povišanih tonov. In na koncu – dejanje izsiljevanja, ki si ga je privoščil, je sprevržen, če ne pomeni že kaznivega dejanja. Zagotovo pa je kaznivo dejanje mobing, ki ga izvaja nad ubogo upokojeno tajnico KS Vir!
Ne vemo, kako nam lahko Občina Domžale pomaga, nekako razumemo, da je KS Vir sestavni del vaše občine in da je Aleš Tekavc za svoje delo in dejanja odgovoren občini in prebivalcem?
O dogajanju bomo obvestili medije, saj želimo umazana dejanja Aleša Tekavca javno obelodaniti.

Ljubljana, 17.3.2017
Anton Lamovšek, direktor Zimskih uric

Še izjava Romana Vodeba.

Zdaj pa vse skupaj ni več smešno. Ko sta nedavno v Lukovici skupaj stopila – očitno konservativni – župan in župnik in mi prepovedala gostovanje s satirično duotragikomedijo Razočarana gospodinja pri seksologu, sem se še nasmihal. Dvorana v Lukovici pa je bila domala že razprodana. To isto predstavo smo za 10 kilometro prestavil – na Vir pri Domžalah, se nam je zgodba ponovila. Tokrat mi oz. nam jo je zagodel lokalni samodržec Aleš Tekavc, ki je menda predsednik Krajevne skupnosti Vir in hkrati predsednik Kulturnega društva, ki upravlja tamkajšnjo dovran(ic)o. Najeli smo jo za 3 ura in tudi poceni naj naj bi to prišlo – 45 Eur, po njihovem uradno objavljenem ceniku.
En dan pred predstavo, ko smo imeli pol dvorane že razprodane, me je moj menedžer Tone Lamovšek obvestil, da so se zadeva zapletle na podoben način kot v Lukovici. Tokrat se je cenzuriranja prestave lotil lokalni veljak Aleš Tekavc. Na dan predstave, ko smo se obračali na razna inštitucije – npr. na Urad za varstvo potrošnikov in na tržni inšpektorat – je omenjeni samodržec ceno iz 45 Eur dvignil na 150 Eur.

Na tovrstna izsiljevanja pač nismo pristali in … predstava je bila že drugič v tem lokalnem okolju t. r. prepovedana.

Čudi me – ker pač nismo več ne v srednjem veku, niti ne v “železnih časih” – da cenzura sega tudi na polje kulture, torej umetnosti. Meni so kar nekajkrat prepovedali klasično predavati – cenzurirali so me levi in desni, vsak na svoj način in s svojim motivom – sedaj pa, ko sem svoje poslanstvo zapakiral v umetnost, je cenzura še vedno na delu. Ne spomnim se, da bi kdaj, je bila kakšna gledališka predstava na tak način prepovedana in cenzurirana, kot sta moji dve oz. tri … Treba je dodati, da imam za srednje šole in mladinske centre pripravljeno zelo poučno predstavo “Najstnica pri seksologu”, ki pa jo feministično-LeGeBitTrovski lobiji vodstvom šol in mladinskim centrov “odsvetujejo”.

V Lukovici je bila na delu konservativna cenzura mojega izpovedovanja seksualnih zakonitosti med spoloma. V Domžalah, kjer je v kulturi močan feminizem, je morda moja gledališka teoretska seksualnost lahko moteča za kakšno Cveto Zalokar Oražem – ne vem … V Idriji so mi prav tako feministke skušale prepovedati prestavo Lepotica in psihoanalitična zver. Ni jim uspelo. V drugi sredinah se me skušajo odkrižati na drug način – npr. v Krškem so se me odkrižali tako, da so mi ceno dvorane nabili na 700 Eur, Kranj je obral drugo taktiko. Ponekod se me otepajo tako, da mi preprečujejo reklamiranje predstave.

Mogoče je trenutno na delu celoten slovenski feministični lobi – ve se namreč, da se srčno borim za “koroška dečka”, in da me zato sedaj celo tožijo. Domala vsi mediji, še posebej nacionalni, imajo nepisano klavzulo, po katere se svojega jezika na marsikakšno družbeno-politično spolzko temo ne smem razvezati. Dandanes je težko biti Vodeb in razgaljati seksualne resnice, ki stojijo v ozadju domala vsakega družbeno odmevnega dogajanja, je prepovedano.

MOGOČE JE O PREDSTAVAH, KI SO TARČA CENZURE (“RAZOČARANA GOSPODINJA PRI SEKSOLOGU” IN “LEPOTICA IN PSIHOANALITIČNA ZVER”) MOGOČE DODATI ŠE TO, DA MLADINA DO 18. LETA NIMA VSTOPA NA PREDSTAVO. PREDSTAVA JE VERBALNO ZELO SEKSUALNA. O SEKSUALNOSTI PA SE GOVORI IZKLJUČNO NA TEORETSKI NAČIN. PREDSTAVA JE IZJEMNO POUČNA.

Roman Vodeb (041 576 526)

Oglasno sporočilo