Največji slovenski startupi navdušili KIKštarter občinstvo

0
2307

V sklopu KIK-OFF dogodkov je KIKštarter gostil zvezde slovenske startup scene, ki so skupno prejeli več kot 10 mio semenskih investicij. Predstavniki startup podjetij Viberate, Zemanta in Borza terjatev so presenetili s sproščenostjo in humorjem.
V torek 21.03.2017 so se v KIKštarterju zbrali največji slovenski startupi in predstavili svoje zgodbe o uspehu. Naj spomnimo, da gre za slovenska startup podjetja, ki so pridobila ene najvišjih semenskih investicij. Gostje so predstavili svoje začetke, ovire s katerimi so se srečevali in uspehe, ki so jih dosegli. Ob enem pa so delili svoja mnenja in nasvete na konkretnih primerih.
Marko Rant, soustanovitelj in direktor podjetja Borza Terjatev je v uvodu predstavil pot, ki jo je bilo potrebno prehoditi, da je podjetje zaživelo. Povedal je, da je idejo za nastanek podjetja dobil, ko je, takrat še kot zaposleni v investicijsko-gradbenem podjetju, spremljal problematiko plačil v gradbenem sektorju. Kaj hitro je ugotovil, da je »bolečina« na tem področju velika, saj se mu je ideja porodila ravno v vrhuncu gradbene krize. Sledila je analiza trga in po ugotovitvi, da spletne platforme za trgovanje s terjatvami še ni, sprožil akcijo in idejo predstavil svojemu prijatelju in kasnejšemu poslovnemu partnerju Tomiju Šefmanu. Kmalu za tem se je rodilo podjetje Borza terjatev.
Matej Gregorčič, direktor in soustanovitelj podjetja Viberate, je predstavil problematiko, s katero se je soočal pri samem ustanavljanju startup podjetja. Kot glavno težavo je navedel dojemanje startup okolja. Kaj je s tem mislil? Kot uspešen podjetnik, ki je soustanovil in vodil eno najboljših slovenskih oglaševalskih agencij (Futuristični Marketing), je vedno težil k rasti podjetja. Gregorčič je povedal »V podjetništvu začneš z omejenimi finančnimi in kadrovskimi sredstvi s katerimi poskušaš ustvariti dodano vrednost. Šele ko ustvariš finančne presežke se lahko pogovarjaš o širitvi teama.« Pri startupih pa ni nujno tako. Cilj startup podjetij je pridobiti investicije, s katerimi bodo razvijali svoj produkt ali storitev in širili svoj potencial. Uspešnost pridobivanja investicij je odvisna od različnih dejavnikov, glavni pa so naslednji: team, ideja / zgodba in potencial. Gregorčič je povedal, da se je moral starup poslovanja naučiti iz nule, neglede na to, da ima že več kot 15 let podjetniških izkušenj.
Andraž Tori soustanovitelj podjetja Zemanta, je povedal, da se pri startup podjetjih pogosto dogaja, da spreminjajo svoj poslovni modela, ali pa celo osnovno idejo. Temu pravimo »pivotiranje«. Tudi sam je s svojim poslovnim partnerjem večkrat pivotiral. Povedal je »potrebno je poskušati neglede na končni rezultat. Čeprav v Sloveniji trenutno neuspehi še vedno veljajo kot nekakšna »stigma«, v tujini temu ni tako. V ZDA ljudje z nekaj neuspelimi projekti veljajo kot dodana vrednost podjetju, saj so se iz lastnih neuspehov in na lastne stroške marsikaj naučili in to znanje je dobrodošlo v vsakem podjetju.«
Po predstavitvah, se je dogodek prevesil v okroglo mizo, kjer so sledila vprašanja in odgovori. Gostje so povedali, kako so prišli do prvih investitorjev, kako so pripravljali predstavitve, kje so jih izvajali in kako učinkoviti so pri tem bili. Posebej zanimivo vprašanje je bilo, koliko se investitorji »vtikajo« v poslovni proces? Gostje so povedali, da je to sicer odvisno od investitorja samega, pa vendar si startup podjetja želijo aktivnosti s strani investitorjev. Povedali so tudi, da imamo v Sloveniji relativno dobro podporno okolje za startup podjetja in celo nekaj pravih investitorjev.
Humorja in sproščenosti na dogodku ni manjkalo, kar se je pokazalo tudi pri neformalnem druženju, ki se je odvijal po dogodku. Gostje so ob kozarčku, udeležencem delili izkušnje, mnenja in konkretne predloge, kar se je zavleklo pozno v noč. V KIKštarterju pravijo, da je šlo za enega najbolj zanimivih in najbolj s humorjem obarvanih dogodkov do sedaj, za kar se iskreno zahvaljujejo svojim gostom in udeležencem.
V KIKštarterju se na naslednji KIK-OFF dogodek že intenzivno pripravljajo. Dogodek bo potekal 12. aprila, na temo turističnih platform, v sklopu le tega pa se bodo predstavila podjetja kot so DiscoverAll.net in Ribiskekarte.si. Vljudno vabljeni.

Rok Colarič

KIKsatarter_21_3_2017_2 KIKsatarter_21_3_2017_3 KIKsatarter_21_3_2017_4

Oglasno sporočilo