S citrami po Domžalah . . .

0
2578

Posledica dobrih obiskov njihovih koncertov je bilo razmišljanje, da bi v Domžalah – v okviru praznovanja občinskega praznika, pripravili  pravi citrarski praznik. Pobudnica Boža Bauer je imela veliko pomoč prav v prof. Napretu, ki je 6. maja 2017 zavzeto vodil citre po Domžalah.

V zadnjih letih se je na širšem območju Domžal veliko ljubiteljev glasbe odločilo za igranje citer. Pobuda v to smer je prišla predvsem z Univerze za tretje življenjsko  obdobje – Društva Lipa Domžale, kjer že nekaj let na citre igra kar nekaj skupin, ki ob začetnem mentorstvu prof. Petra Napreta, tudi predsednika Citrarskega društva Slovenije, pridno vadijo in nastopajo. Vsi njihovi koncerti so bili odlično obiskani, kar nekaj mladih glasbenikov in glasbenic pa že pogleduje, kako bi tudi oni postali uspešni citrarji.

Citrarski praznik, poimenovan S citrami po Domžalah, se je začel ob 10. uri na tržnem prostoru, kjer je bilo ob Kuhni na plac kar premalo prostora za več kot 100 citrarjev, ki so ta dan igrali po Domžalah. Najprej na tržnici, kjer je ob voditeljstvu prof. Petra Nepreta igral  Slovenski citrarski kvartet: Janja Brlec, Anita Veršec, Tomaž Plahutnik in Peter Napret, kateremu so se pdridružili tudi drugi glasbeniki, pa plesalke Češminke in župan Toni Dragar z nagovorom in dobrodošlico.

Po krajšem koncertu so se citrarji razpršili po središču Domžalah in res smo jih lahko srečevali na vsakem koraku  – posamezno, v dvojicah, v skupinah, s pevci, harmoniko ali drugimi glasbili – vesele in razigrane, ob igranju in petju slovenskih narodnih in ljudskih, ob njih pa ljubitelje citer, ki so jim radi prisluhnili. Po uri citranja po središču Domžal so se glasbeniki vrnili na tržni prostor in pripravili še en koncert glasbe, ob kateri so peli prav vsi, ki so se množično zbrali v tem ob vikendih najbolj obiskanem delu našega mesta. Vse je pozdravil in jim zaželel veliko prijetnih glasbenih trenutkov Marjan Ravnikar, novi predsednik Društva Lipa Domžale, prisotne glasbenike pa je pozdravila tudi ena najbolj znanih slovenskih citrark domačinka Tanja Zajc Zupan.

To je bil pravi citrarski praznik, ki bi, in to iskreno upam, lahko postal tradicionalna oblika druženja Domžalčanov, ti pa ob mladosti, športu, kulturi, zdravju in še čem, znani še po tem, da vedno radi prisluhnemo citram.

Hkrati pa še eno povabilo: 20. maja 2017 bo v večernih urah v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah v organizaciji Slovenskega citrarskega društva SLOVENSKI CITRARSKI VEČER, na katerem bo prav tako ob domačih nastopila vrsta citrarskih skupin iz cele Slovenije. Dobrodošli!

In kdo vse je nastopil S citrami po Domžalah: Notice, Siničke, Strunce Val in Planike iz Društva Lipa Domžale, Citrarski kvartet GŠ Ljubljana Moste-Polje, Ana Tavčar in Nuša Vrhovnik Janja Brlec iz Sedraža nad Laškim, Francka Šaus iz Preddvora, Luš´ne citrarke iz Šentjurja pri Celju, Tomaž Plahutnik, GŠ Brežice, Ubrane strune iz Griž, Srebrne strune iz Litije, Marjanke iz Velenja, skupina Irene Tepej iz Vinske Gore, Vida Učakar iz Kranja, Trio Glas strun iz Prevorja, Damjana Praprotnik z učenci iz Cerkelj na Gorenjskem, Tatjana Zalokar s citrarkami Eva Poglajen iz Komende in najbrž še kdo. Prav vsi so navdušili in že prvič, skupaj z obiskovalci dokazali, da so Domžale citrarsko mesto!

V.V.
Fotografije: bb

Oglasno sporočilo