S prostovoljstvom bogatimo sebe in druge 

0
1114

V času, ko je zaradi epidemije življenje in delo Univerze za tretje življenjsko obdobje – Društva Lipa Domžale kar precej ovirano, vam v občinskih glasilih predstavljamo naše dejavnosti, hkrati pa opozarjamo tudi na pozitivne prakse dela starejših, ki so še kako pomembne za popestritev in obogatitev časa v jeseni življenja.  Naša, domžalska, univerza, ki se počasi bliža srebrnemu jubileju, letos poteka namreč že 23. šolsko leto,  spada med najuspešnejše v Sloveniji in na posameznih področjih presega izobraževanje odraslih in omogoča prijetno druženje.

Med bolj  znane tako sodijo domžalske UNICEF-ove prostovoljke, ki organizirano ustvarjajo punčke iz cunj že od leta 2004 in vsako leto v povprečju ustvarijo 350 punčk. Temeljni namen projekta je zbiranje sredstev za UNICEF-ov program cepljenja otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Punčke je možno kupiti na sedeže društva Lipa Domžale.

Tudi UNICEF-ove prostovoljke so po pisanju Mire Kavčič v letošnjem šolskem letu uspešno začele z delavnico ustvarjanja. Mentorica, Metka Paternoster je k uspešnemu delu prispevala s tem, da je med počitnicami izrisala in ukrojila 350 teleščkov, večino tudi sešila. Žal je načrte prekinil drugi val pandemije.  A dejavnosti Lipe niso zamrle, preselile so se na elektronsko druženje od doma.

Posebej med pridnimi dekleti izpostavljamo 95-letno Milko Mezgec, ki plete copatke, Miro Kavčič, ki  riše obrazke domžalskim Špelcam in Jankotom, ter Marcelo Kopitar, ki je včasih v Lipi obiskovala tudi likovni krožek in angleščino, sedaj pa,  to so zapisale kolegice, ustvarjalno prednjači.  S prostovoljnim delom si je prislužila uvrstitev med prostovoljce leta 2019. Ob čestitkah sem prostovoljki Marceli zastavil nekaj vprašanj.                                                              » Kolegice vedo, da šivanju punčk namenim veliko časa in strasti. Vesela sem, da opazijo moje navdušenje v tem delu,« je povedala ga. Marcela, pa tudi, da je pravzaprav ona našla punčke. »Vrsto let sem si želela ustvarjati prav punčke iz cunj in željo sem si uresničila takoj po upokojitvi, leta 2010,« je povedala, pa še: »Vsekakor da punčki karakter prav obraz, seveda pa je glavna kreacija oblekice in tukaj ima domišljija prosto pot. Do sedaj sem naredila približno 500 punčk in fantičkov.» Na vprašanje, kaj ji pomeni, da jo je UNICEF predlagal za prostovoljko leta, pa je povedala: »Z ljubeznijo punčke ustvarjam že 10 let, veseli me, da jih ljudje radi posvojijo, saj dobim veliko zahval. Najvažnejši pa je čudovit občutek, da sem del velike zgodbe, ki rešuje otroška življenja. Lepo je, da so tudi pri UNICEFU to opazili.«

Opazil pa jo je tudi predsednik RS Borut Pahor, ki se je gospe Marceli zahvalil za požrtvovalno delo.

Ob koncu leta 2020 sem mentorjem, animatorjem in članom društva namenil posebno pismo, v katerem se jim zahvaljujem za sodelovanje v lanskem in letošnjem šolskem letu, za leto 2021 pa sem zapisal: Ob vstopu v leto 2021 vam želim prijetne prav vse praznične dni, predvsem pa vam ter vsem vašim bližnjim želim veliko zdravja, kar bo zanesljivo prispevalo k srečnim in uspešnim vsem dnevom v novem letu. Glede na naše dosedanje skupno uspešno delo pa, enako kot vi, upam, hkrati pa sem prepričan, da se kmalu srečamo v naših učilnicah in nadaljujemo skupaj začrtano delo – v zadovoljstvo in veselje nas vseh.

Besedilo: Marjan Ravnikar, predsednik                                           Foto: Mira Kavčič

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here