Žulj tedna; rubrika Občine Kamnik (16.5.2017)

0
1981

Ker je informacija osnova vsake komunikacije in vsaka komunikacija osnova odnosa med Občino, kot institucijo, ter občankami in občani, stremimo k še boljši in bolj kvalitetni dvosmerni komunikaciji. Le-ta je ključna in le s pravim pristopom lahko skupaj delamo dobro za našo in Vašo lokalno skupnost.

Z rubriko Vprašajte nas se občanke in občani vsakodnevno obračate na nas z mnogimi vprašanji in pobudami. Ravno zaradi tega dejstva smo se odločili, da nekatera vprašanja, ki bi morda zadevala širšo javnost, izpostavimo in v novi tedenski rubriki rešujemo Vaš “Žulj tedna”. Vsak torek bomo problem, ki zajema širšo javnost, tudi objavili in nanj javno odgovorili.

Vprašanje

Občanko zanima, kdaj bo v Kamniku ponovno mobilna enota Dora?

Odgovor občinske uprave

Onkološki inštitut Ljubljana od aprila 2008 izvaja državni presejalni program za raka dojk DORA, ki se vztrajno širi po Sloveniji in beleži dobre rezultate.

DORA je državni program presejanja za raka dojk, ki omogoča vsem ženskam med 50. in 69. letom  pregled z mamografijo na vsaki dve leti, in sicer z vnaprejšnjim vabljenjem. V tem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu.

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

Slikanje državnega programa DORA v Občini Kamnik poteka že od leta 2011 in tako bo tudi letošnje leto.

Mobilno enoto bodo na zdaj že znano lokacijo za Domom kulture Kamnik pripeljali v petek, 19. maja 2017, tam bo ostala do torka, 31. oktobra 2017.

Prve ženske bodo naročene v sredo, 24. maja 2017, med 9. in 14. uro.

V času poletnih počitnic, to je med 6. julijem in 7. avgustom 2017, bodo enoto umaknili iz Kamnika.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo