Gostovanje Lesenih rogistov na Dunaju

0
2368

Leseni rogisti smo se 10. maja 2017 na Dunaju udeležili proslave z naslovom »Marija Terezija in Slovenci«. V okviru praznovanj 300. obletnice rojstva Marije Terezije je bila Slovenija prva,  s svojim programom v naslednjih dneh pa so sledila srečanja z ostalimi narodi bivše monarhije. Letos praznujemo tudi 250. letnico  od izdanega ukaza za sajenje krompirja na Kranjskem  in v zvezi s tem je »Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi« dalo pobudo za sodelovanje na tej pomembni prireditvi, ki se je odvijala v dvorani Diplomatske akademije  pod pokroviteljstvom  Veleposlaništva Republike Slovenije na Dunaju. Poleg visokih gostov iz Avstrije, predstavnikov mesta Dunaj ter  predstavnikov turističnih organizacij  je bil prisoten tudi  minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dejan Židan. Otvoritev in kulturni program smo izvedli »Leseni rogisti«.  Ob splošnem navdušenju je sledilo proslavljanje ob postrežbi »praženega krompirja«.  Člani društva so ga spražili 2 veliki ponvi, poleg pa so postregli tudi  vrhunsko specialiteto-kranjsko klobaso  ter vse skupaj poplaknili s pravim dolenjskih cvičkom.  Dogajanje so spremljale mnoge   TV ekipe in poročevalci iz Avstrije in Slovenije. Naslednji dan smo si ogledali  glavne znamenitosti Dunaja, kot vodič pa se je zelo izkazal župan Bleda g. Janez Fajfar, ki je velik poznavalec bivše skupne monarhije.

Leseni rogisti smo lahko ponosni, da nastopamo na tako eminentnih dogodkih, ki se jih zvrsti kar nekaj tekom celega leta. Za lanski božič smo nastopili na Bledu, kjer se na prireditvi   oživi Legenda o potopljenem zvonu in se  blejski zvon želja ponovno dvigne iz jezerskih globin.  Na Limbarski gori smo na prireditvi  »Po nagelj na Limbarsko goro« pričakali  obiskovalke, koncertirali v Postojnski jami za posebne goste in nastopili tudi za »Anino zvezdico«.

V mislih  že snujemo dogodke okrog praznovanja   20. letnice našega delovanja. Navkljub raznim »metanjem polen pod noge« nastopamo naprej, sam pa še vedno, z dletom v roki, izdelujem in izboljšujem posamezne primerke lesenih rogov, tudi okrasim jih po motivih slovenske krasilne umetnosti. Po mnenju mnogih so  preveč »okičeni«, pa nič zato, pomemben je zvok, ki ga dajejo.

Jože Setničar
(tekst in slika)

 

Oglasno sporočilo