V pričakovanju evropskega prvenstva

0
2765

Pred 16. evropskim prvenstvom v gorskih tekih na Veliko planino je v telovadnici OŠ Stranje potekala uvodna prireditev V pričakovanju evropskega prvenstva. Organizator Klub gorskih tekačev Papež jo je pripravil v sodelovanju z OŠ Stranje, kjer bo v bližini start članov reprezentantov.

Polna dvorana krajanov, učiteljev in učencev, staršev,  nagrajencev, mentorjev, prostovoljcev in predstavnikov lokalne, slovenske in evropske atletike je bil  priča, da kraj živi in diha z bližnjim evropskim prvenstvom. Celo šolsko leto je bilo v znamenju Velike planine (kulturni dan, ekodan, planinski izlet, branje za ekobralno značko),  prvošolčki so jo spoznavali v  projektu V času dedkov in babic skozi pesem, pripoved in ples.  Učenci so  na  ekodnevu  izdelovali pastirje iz Velike planine iz koruznih storžev, ki bodo nagrada reprezentantom. Učenci likovne delavnice so  izdelali tudi 24 zastav držav udeleženk, učenci so jih simbolično dvignili na prireditvi. Boris Jemec, ravnatelj šole, ki je tudi član organizacijskega odbora za EP,  je v govoru poudaril: “Otroke moramo učiti gibanja in spoštovanja do narave, učence smo na tak način pripravljali na veliko atletsko prireditev, ki se bo odvijala v našem kraju in smo na to ponosni.«

Učenca, oblečena v pastirska oblačila, sta odigrala dramski prizor iz življenja pastirjev in na šegav način napovedala tudi maskoto EP: to  je tekač, oblečen v pwajš in klobuk kot planšar.

Deklice pa so prikazale pastirsko igro nebeškanje in pele ljudske pesmi, pastirica Rezka je izdelovala trniče, planšarja pa sta povedala o svoji noši.  Trnič je trd sir, ki so ga izdelovali pastirji v prostem času, okrasili pa so ga s pisavami. To so v les vrezani ornamenti, ki so jih vtisnili v svež sir.

Organizatorji  so  razpisali tudi likovni in literarni natečaj za osnovnošolce v Občini Kamnik in Komenda  z naslovom Velika planina in gorski tek. Sodelovalo je šest osnovnih šol  in gojenci  Zavoda Sožitje.   Na prireditvi so podelili nagrade najboljšim desetim  likovnim in literarnim ustvarjalcem ter njihovim mentorjem, v telovadnici in avli pa pripravili čudovito  razstavo vseh prispelih 205 izdelkov. Mladi literati so v spisih  in pesmih prepletali  slovstveno dediščino v obliki povedk z gorskim tekom.

Prvič je bila predvajana tudi Tekaška himna  letošnjega EP   v izvedbi Trio Smolnikar.

Bližajoče se evropsko prvenstvo  pa so v govorih predstavili Roman Dobnikar, predsednik AZS, ki se je  se organizatorjem zahvalil za organizacijo prireditve in bližnjega EP, ki bo tudi odlična promocija Slovenije in slovenskega športa. Prisotna sta bila tudi člana sveta EA Janez Aljančič in  Gregor Benčina, ki je ocenil EP kot  izjemen športni dogodek za Slovenijo v letu 2017 in tudi za EA.

Prireditve sta se udeležila  delegata Evropske atletske zveze, Ede Rutkovszky in Aditya Kumar, ki sta bila nad  sodelovanjem šole in organizatorja navdušena.   Tomo Šarf, predsednik Združenja za gorske teke pri AZS pa je sodeloval kot pomemben koordinator med AZS in EA.

Pomena prireditve za Občino Kamnik se zavedajo tudi na občini, je povedal podžupan Matej Slapar.

Dušan Papež, direktor prireditve, pa je podaril, da organizacija tako pomembne prireditve  pomeni veliko čast in tudi obveznost. Dobro se zaveda, da ima za seboj srčno in predano ekipo prostovoljcev in da  le tako lahko organizira  tako veliko prireditev, ki preraste v gorskotekaški praznik cele doline. Kot velik občudovalec Velike planine pa je obljubil, da bodo kljub množičnosti tekačev, navijačev in obiskovalcev ohranili njeno neokrnjenost in prvinskost.

Zaključil je: »Bodimo častni in ponosni promotorji atletike in gorskega teka v svetu!«

Mira Papež
Foto: Iztok Čebašek

 

 

Oglasno sporočilo