Kamnik ponosno gosti 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino

0
1899

V teh dneh je Kamnik v znamenju gorskih tekov in izjemno pomembnega športnega dogodka 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino. Slovesnemu odprtju je popoldan na stadionu Prijateljstva v Mekinjah prisostvoval tudi župan Marjan Šarec skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič, članico sveta Evropske atletske zveze Gabrielo Szabo in direktorjem 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino Dušanom Papežem.

.

“>Organizator pomembnega športnega dogodka na evropski ravni je Klub gorskih tekačev Papež, ki je poskrbel, da bo med 7. do 8. julijem občina Kamnik oziroma Velika planina postala prizorišče Prvenstva, kjer se bo 400 tekmovalcev in njihovih spremljevalcev iz 26 držav potegovalo za nazive najboljših v gorskih tekih na Veliko planino.

.

“>Na progi Stahovica – sv. Primož – Pirčev vrh – Mala planina – Gradišče se bodo med drugim pomerili tudi Ahmet Arslan, Alex Baldaccini in Xavier Chevrier, Johan Bugge, Andrew Douglas, Jan Janu in Robert Krupička, Julian Rancon, Pascal Egli in Enrique Meneses. Nesporna prva in edina kandidatka za evropsko krono gorske tekačice je Andrea Mayr, ki je junija že trenirala na Veliki planini, med najboljšimi tekačicami je še Valentina Bellotti, Alice Gaggi in Sara Bottarelli sta kandidatki za naslov ekipnih prvakinj, močno ekipo ima po tradiciji Velika Britanija, seveda pa ne smemo pozabiti tudi na slovenska predstavnika Mirana Cveta in Gašperja Bregarja. To je le nekaj imen, ki bodo ime Kamnika ponesli širom meja naše občine.  

.

“>Slovesno odprtje, ki se je kot rečeno odvijalo na stadionu Prijateljstva v Mekinjah, se je pričelo z mimohodom in predstavitvijo reprezentanc, nato pa je zbrane pozdravil direktor 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino Dušan Papež: »Skoraj vsak izmed vas je na nek način soustvarjalec velike in nepozabne zgodbe z naslovom »16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino«. Zgodbe, o kateri bo nekoč pisala zgodovina. Kamnik z okolico gosti 26 evropskih držav in približno 400 tekmovalcev in spremljevalcev bo tri dni bivalo v Kamniku in okolici. Tekači boste jutri tekli po progi, ki se je številnim vtisnila v spomin kot tehnično zahtevna, a ena najlepših. Najbolj se veselim tega, da svetu pokažemo našo edinstveno Veliko planino, v vsem njenem razkošju, da organiziramo prireditev na najvišjem nivoju. Ker sem velik občudovalec in ljubitelj Velike planine obljubljam, da jo bomo kljub množičnosti tekačev in obiskovalcev ohranili takšno, kot je bila. Velikokrat sem bil že vodja slovenske reprezentance na različnih prvenstvih in to vedno s ponosom, dostojanstvom in zavestjo, da zastopamo Slovenijo. Danes sem tukaj v drugačni vlogi, v vlogi organizatorja. Skupaj s prostovoljci in donatorji vam zagotavljam, da bomo športno in ponosno ponesli ime Slovenije, Kamnika in edinstvene Velike planine v svet. Srečno tekači, vabim pa tudi vas, srčni navijači, da jih spodbujamo.«

.

“>Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, ki je častna gostja organizacijskega odbora Prvenstva, je ob tej priložnosti med drugim dejala: »Iskrene čestitke vsem, že takoj na tem mestu, da smo danes lahko v osrčju kamniške doline in prelepih slovenskih gora. Slovenci imamo izjemno radi gore, radi planinarimo, radi pa tudi tečemo. Pa ne le to. V naših genih je šport nekaj, kar nas vedno in znova povezuje. In prav zato mi je posebej v veselje in čast, da sem danes lahko tukaj z vami. V prelepi naravi, s športnim duhom, »fair playom«, z vso tekmovalnostjo, ki jo zmorejo tekačice in tekače ter predvsem 26 nacionalnih reprezentanc, ki danes postavljajo Slovenijo na zemljevid tistega dela športa, ki mu rečemo gorski tek. Ni tako nenavadno, da smo zbrani prav tukaj, kajti lepote, ki jih povezuje ne le naša narava ampak tudi turizem, šport in vse, kar zmorete in znate gostitelji je nekaj, kar odlikuje Slovenijo.«

.

“>Župan Marjan Šarec ni ostal ravnodušen nad pomembnim športnim dogodkom in Prvenstvo pospremil z naslednjo mislijo: »Prisrčno dobrodošli v Kamniku, v mestu s 788-letno tradicijo. V Kamniku, ki je ponosno, da lahko gosti evropsko prvenstvo v gorskih tekih. Pred sedmimi leti smo gostili svetovno prvenstvo in takrat je organizator prvenstva Klub gorskih tekačev Papež izpeljal briljantno prireditev, zato verjamem, da bo letos tudi tako. Iskrene čestitke Klubu gorskih tekačev Papež za organizacijo. Za pogum. Za voljo. Za trud. Občina Kamnik je na vas izredno ponosna, ponosna pa tudi na gorske teke, saj nam to daje možnost, da predstavimo vse naše lepote. Vsem želim, da bi se v Kamniku dobro počutili in odnesli prijetne spomine. Vam drage športnice, dragi športniki, pa želim čim boljše rezultate.«

.

“>Navdušenja nad slikovito in edinstveno Veliko planino pa ni skrivala niti članica sveta Evropske atletske zveze Gabriela Szabo, ki je nato tudi uradno odprla 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino.

Za kulturni program je poskrbela Mestna godba Kamnik, učenci Osnovne šole Stranje so z igro pripovedovali o pastirskem življenju, zaplesala nam je Folklorna skupina Kamnik, glasbeno dogajanje pa je popestril kitarist Matic Smolnikar skupaj z glasbeno skupino Auroras. Posebno noto so dodale članice Društva kamniških mažoretk, narodne noše, planšarji in maskota Prvenstva. Slovesnost smo zaključili s tekaško himno, ki sta jo napisali Mira Papež in Renata Smolnikar, zaigral pa jo je Trio Smolnikar.

Jutri, v soboto, 8. julija 2017, vljudno vabljeni k ogledu tekem. Ob 7.30 se bo odvijal start Open race tekme v Eko resortu, ob 10. uri na Kisovcu start mladink in pri Prelesnikovi domačiji – Prelesje pod sv. Primožem start mladincev, ob 11.15 pa bodo tekmo v Eko resortu pričeli člani. 

Fotogalerija reprezentanc

Oglasno sporočilo