Domžalski taborniki so tudi letos taborili v Stavči vasi

0
2240

Včeraj so župan Občine Domžale, Toni Dragar in ekipa predstavnikov Občinskega štaba za civilno zaščito obiskali 82 domžalskih tabornikov in 23 vodnikov ter pomočnikov iz Roda skalnih taborov na njihovem taborjenju, ki tudi letos poteka v dolenjski Stavči vasi blizu kraja Žužemberk.

Starešina tabora Sara Lekan in vodja tabora Vita Jašovič sta županu in ekipi razkazala tabor z vso pripadajočo naravno infrastrukturo in naštela številne aktivnosti, ki so jih deležni tako mladi taborniki kot njihovi vodniki. Letošnja tema na taboru so prazniki.  Na dan obiska je bila na vrsti Noč čarovnic, zato je po taboru veliko otrok teklo in se sprehajalo v raznih pregrinjalih, njihove obraze pa je krasila bela barva. Na delavnicah so mladi taborniki ustvarjali strašila, ki so jih zvečer namestili pred svoje šotore. Po opažanjih vodnikov je letos na taboru veliko število os, zato ima medicinski vodnik Blaž Petrovič največ dela prav z oteklinami osjih pikov ter manjšimi odrgninami.
Vsaka stvar v taboru ima svoje mesto, vse je lepo urejeno in pospravljeno. Sredi tabora plapola visoko dvignjena taborniška zastava in spodaj gori večni ogenj. Da ogenj nikoli ne ugasne, skrbijo najmlajši udeleženci tabora in nočna straža. Na oglasni deski poleg gospodarca (to je večji šotor, v katerem so spravljeni pisarniški material, pripomočki za ustvarjanje in izgubljeni predmeti) visi dnevni red, naloge dežurnega voda, jedilnik in tabela o ocenjevanju šotorov. V kuhinji se je pripravljalo kosilo (zelenjavna župca in palačinke), v pokriti jedilnici pa so se otroci igrali igre s kartami. Velika in pomembna pridobitev zadnjih let so solarne celice, ki pomagajo pri dobavi dodatne električne energije.
Mladi navdušenci nad naravo vsak dan telovadijo, raziskujejo gozd in bližnjo okolico, se vozijo s kanuji, se kopajo v Krki ter preživljajo nepozabne večere s pestrim programom ob zvokih kitare in tabornem ognju. Posebna dogodivščina pa je vsekakor noč preživeta pod milim nebom na bivaku, ko si taborniki uredijo prenočišče in skuhajo večerjo na odprtem ognju. Župan Toni Dragar in ekipa so otroke pohvalili, saj hitro priskočijo na pomoč pri pomivanju posode, pospravljanju ali nabiranju vejevja. Pohvale vredni so tudi vodniki, ki s svojim delom in trudom otrokom pričarajo nepozabne taborniške dni, v katerih ni prostora za telefone in računalniške igrice.
Tekst in fotografije: Urad župana
Oglasno sporočilo