Predčasen zaključek 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

0
2265

Program tretjega dne 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je delno krojilo tudi vreme, saj so se predčasno zaključile aktivnosti v Parku Evropa. Ostale prireditve v okviru tega največjega etnološkega festivala pa so bile izpeljane po načrtih. Tudi večerni koncert Kingston in Gorenjskega kvinteta.

Kamnik se je sicer zbudil v megleno jutro, a se je nato sonce kmalu prebilo čez oblake in že takrat privabilo veliko obiskovalcev na sejemsko prodajo, na sejem domače in umetnostne obrti ter na sejem ustvarjalcev. Družine z otroci so se udeležile prometno-preventivne akcije v sodelovanju s člani AMZS in AMD Kamnik ali pa bralnega kotička in otroških delavnic z Reciklarnico.

Na glavnem odru so obiskovalce, tudi med krajšim rahlim zgodnje popoldanskim deževjem, zabavali Folklorna skupina Ponikva, Folklorna skupina Cof, Srakova banda in skupina Varuja. Že popoldan so se obiskovalci lahko zavrteli ob glasbi skupine Kumske punce in Extra kvinteta. Veliko pozornosti pa sta požela tudi modna revija oblačilnih tipov v preteklosti na Slovenskem v izvedbi Akademske folklorne skupine France Marolt ter stand up nastop Andreja Težaka Teškyja. Ljubitelji harmonike pa so uživali v 12. tekmovanju harmonikarjev za pokal narodnih noš.

Večje težave pa imajo organizatorji z vremenom za program v nedeljo, 10. septembra. Zaradi slabe vremenske napovedi so namreč morali odpovedati nedeljski program, vključno s povorko narodnih noš.

.

“>»Za ta skrajni ukrep smo se odločili zaradi prevelikega tveganja, saj obiskovalcem, nastopajočim in udeležencem povorke ne moremo zagotoviti minimalnih standardov za izvedbo kvalitetne prireditve,« je dejala direktorica zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin in dodala: »Dež lahko trajno poškoduje obutev in oblačila udeležencev v povorki, spolzka tla pa so nevarna za konjsko vprego. Ocenili smo, da bomo tako najbolje zavarovali našo dediščino, ki ji je ta festival posvečen. Dež bi lahko poškodoval tudi tehnično opremo, zato smo morali odpovedati tudi ostali program.«

Tako se s sklenitvijo današnjega dne zaključujejo tudi 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.

Besedilo: Samo Trtnik, Odnosi z javnostmi, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo