Slovesno odprtje prizidka Podružnične osnovne šole Ihan in Krajevne knjižnice Ihan

0
2877

Natanko eno leto mineva od položitve temeljnega kamna, ki ga je župan Občine Domžale, Toni Dragar v družbi direktorja AS PRIMUS, Borisa Hribarja in ravnatelja Osnovne šole Domžale Uroša Govca slavnostno odkril.

20. septembra 2017 pa smo bili v Ihanu priča slovesnemu odprtju Podružnične osnovne šole v Ihanu, ene večjih investicij letošnjega šolskega leta. Nova šola bo otrokom olajšala pot v šolo, saj se jim tako ne bo več potrebno voziti v matično Osnovno šolo Domžale, ta pa bo pridobila nekaj prostora in se tako za nekaj časa izognila prostorski stiski.
V Ihanu je zrasel nov prizidek s knjižnico ter zunanjim igriščem. Dela sta izvajali podjetji AS Primus d.o.o. in Riko d.o.o.. Obnovljena je tudi Šolska ulica, ki pelje mimo šole in zgrajeno avtobusno postajališče. Za potrebe delovanja šole je bila v bližini postavljena tudi nova transformatorska postaja TP Ihan šola in srednje napetostna povezava iz TP Ihan center. Na podružnično šolo Ihan je vpisanih 213 učencev, od tega je iz matične šole OŠ Domžale odšlo 90 učencev. V pritličju prenovljene šole je svoje prostore dobila tudi nova krajevna knjižnica, ki poleg klasičnega gradiva ponuja tudi pester izbor družabnih iger ter didaktičnih igrač, ki si jih uporabniki lahko izposodijo na dom.
Prireditve, ob slovesnem odprtju, ki jo je vodil Boris Kopitar, so se udeležili župan Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, direktorica Knjižice Domžale Barbara Zupanc Oberwalder, ravnatelj OŠ Domžale Uroš Govc, vodja Podružnične osnovne šole Ihan Marta Krabonja, častni občani, občinske svetnice in svetniki ter številni krajani. V kulturnem programu so nastopili učenci POŠ Ihan. Za uvod so zapeli državno in šolsko himno in med programom predstavili recitacije ter izrazili svoje misli o novi šoli. Učenka Špela Hribar nas je s pesmijo popeljala v pravljični otroški svet.
Uroš Govc, ravnatelj OŠ Domžale je zbranim predstavil zgodovino šolstva v Ihanu ter se zahvalil županu in občinski upravi za uspešno izvedbo investicije. Vsem novim šolarjem pa je zaželel srečno in uspešno šolanje: »To je vaša šola, zato pazite nanjo in imejte primeren odnos do nje. Želim si, da bi bili tako kot naš župan, nekoč ponosni, da ste hodili v ihansko šolo. In verjemite mi, da boste v prihodnosti s ponosom govorili, da ste bili prva generacija v novi šoli. In še nekaj. To ni zaključek razvoja šolstva v Ihanu, to je nov začetek!«
Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica Knjižnice Domžale, je v svojem govoru izpostavila citat: »Skrivnost je v knjigi. Knjiga je skrivnost. Knjiga kljub vsemu, kar je že bilo povedano, ostaja skrivnost, hkrati pa nam ob branju odkriva in razkriva nove svetove. Svetove domišljije, znanosti, modrosti in spomina.« Med drugim, je tudi dejala, da je v Ihanu danes poseben dan. Poleg podružnične šole, svoja vrata odpira tudi krajevna knjižnica, ki je nastala kot plod prizadevanj posameznikov in skupin, ki jim branje veliko pomeni: »V Knjižnici se bodo ljudje lahko srečevali, izmenjavali mnenja. Nekateri bodo tukaj študirali, drugi le iskali gradivo. Verjamem, da bo knjižnica postala lokalno središče kulture ter bo zagotavljala temelje za učenje, od najnežnejših otroških let, do starosti. Mi se bomo trudili, da bo knjižnica kraj prijaznih ljudi. Prostor, ki bo ponujal sprostitev, druženje in učenje. Prostor, ki bo pomagal ohranjati našo kulturno identiteto in našo kulturno podobo.«
Sledil je govor župana Tonija Dragarja, ki je tudi sam v otroštvu obiskoval ihansko šolo. »To je velik dan za Ihan. Zelo sem ponosen, da je v Ihanu zrastel takšen šolski kompleks. Danes odpiramo šolo za naše otroke, za našo prihodnost. Investicija je plod dela občinske uprave, mojih sodelavcev v sodelovanju z matično šolo. Prepričan sem, da boste zadovoljni, saj bomo danes, točno eno leto po položitvi temeljnega kamna, slovesno odprli novo podružnično šolo,« je ponosno povedal župan.

Občina Domžale, Urad Župana
Oglasno sporočilo