OŠ Domžale, OŠ Preserje pri Radomljah in na OŠ Marije Vere Kamnik spoznali lokalna društva in zavode

0
3224

Z akcijo NVO gre v šolo povezujemo lokalna društva z osnovnimi šolami. Njen osnovni namen je učencem predstaviti dejavnosti, ki jih izvajajo okoliška društva in jim na interaktiven način predstaviti kaj jim lokalno okolje ponuja, ko zapustijo šolske klopi.

Na OŠ Domžale je akcija potekala v torek 3. 10. 2017, na OŠ Preserje pri Radomljah dan kasneje, v sredo 4. 10. 2017 in v petek, 6.10.2017 na OŠ Marije Vere Kamnik. Predstavilo se jim je 40 lokalnih društev in zavodov, ki si želijo doseči večjo prepoznavnost v svojem okolju, v svoje aktivnosti vključiti več mladih in krepiti sodelovanje med generacijami.

Letošnjo akcijo sta v partnerstvu izvedli dve regionalni stičišči nevladnih organizacij. Stičišče NVO osrednje slovenske regije in ZLHT regionalni center NVO zasavske regije sta tokrat uspešno povezala 11 osnovnih šol in kar 120 nevladnih organizacij, v akcijo pa je bilo vključenih več kot 5.500 učencev.

Učenci so med akcijo NVO gre v šolo spoznavali različne dejavnosti in vsebine nevladnih organizacij. Predstavila so se jim različna športna društva in kulturne organizacije, mnogo pa je bilo tudi takšnih, ki so otrokom predstavili bolj posebne vsebine. Učenci so poleg športa in kulture spoznavali kaj se dogaja v lovskih družinah, iz prve roke izvedeli kako je potekala vojna za Slovenijo, se seznanili s problematiko vedno bolj zelo razširjene sladkorne bolezni, izvedeli kam vse zlezejo člani planinskih društev, pogovarjali so se o nasilju med vrstniki, spoznali osnove prve pomoči in pestre dejavnosti gasilskih društev, podučili so se o čebelarjenju, taborjenju in tudi o problematikah različnih težkih boleznih in življenja z njimi.

Na OŠ Domžale, OŠ Preserje pri Radomljah in OŠ Marije Vere Kamnik so sodelovali: PGD Domžale-Mesto, ŠAD Mavrica NK Domžale ZAVOD 1-2-3, Center socialnih in rekreativnih aktivnosti, Društvo ODNOS ( Društvo za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur), Območno združenje Rdečega Križa Domžale, Plesni klub MIKI Plesni klub Impulz Domžale, Plavalno društvo Domžale in Športno društvo Sonček, Društvo ameriškega nogometa Tigers Domžale, Karate klub Domžale, Zavod za učenje, raziskovanje in ustvarjanje Azum, Žensko košarkarsko društvo Ledita, Športno društvo Sovice, Študijsko-raziskovalni center za družino, enota Domžale, Alternativna Podpora Medicini (Leteča želva), Društvo gluhoslepih Slovenije DLAN, Društvo za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, Združenje proti spolnemu zlorabljanju, Društvo Topla dlan, 4-ka, Društvo za poškodbe glave VITA, Zavod za izobraževanje, umetnost, glasbo ORBITA, Slovensko filozofsko društvo, DMA Modra ptica, Radioklub Domžale, Karate klub Radomlje, Ženski košarkarski klub Domžale, Društvo ODNOS, Čebelarska zveza Slovenije, Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami, Prostovoljno gasilsko društvo Kamnik, Društvo borilnih veščin Komenda, Košarkarski klub Kamnik, Klub gorskih tekačev Papež, Društvo Tun’ški glas, Planinsko društvo Kamnik, Kulturno umetniško društvo Hiša keramike, zakaj pa ne majolka, Šola zdravja enota Duplica

Akcija NVO gre v šolo močno spodbuja medgeneracijski in medkulturni dialog ter poudarja še številne druge vrednote. Morda bi izpostavili pomen skupnosti, sodelovanja in prostovoljstva na katerih temelji delovanje društev, ki v veliki večini zastopajo nevladne organizacije v akciji. S pestrimi vsebinami, zanimivimi ljudmi in posebnimi znanji ter veščinami so nevladniki navduševali učence in jih spodbudili, da se morda večkrat izklopijo iz digitalnega sveta in ponovno vstopijo v naravo in med ljudi.

V prihodnosti si bomo prizadevali, da akcija NVO gre v šolo postane vse slovenska akcija. Zavedamo se, kako pomembno je, da se človek že v mladosti aktivno vključuje v skupnost in svoje potenciale odkriva in razvija na različnih področjih. Z udejstvovanjem mladih v lokalnih nevladnih organizacijah poskrbimo namreč za prenos dragocenega znanja, veščin in vrednot na mlajše generacije, z akcijo pa tudi razširjamo zavedanje, da je posameznikov prispevek v skupnost izjemno dragocen pri zasledovanju boljšega in lepšega življenja vseh.

Stičišče NVO osrednje Slovenije

 

Oglasno sporočilo