22. jesenski kmetijsko obrtni sejem v Komendi

0
2474

Tridnevna  sejemska prireditev  v Komendi se  je v nedeljo zvečer končala. Vsaj, do že 23. spomladanskega sejma. Prodajalci in ostali so pospravili svoje in odšli proti domu, kjer bodo premlevali, kako uspešen je bil tokratni jesenski sejem glede na uspešnost prodaje, ali samo sklenjenih poslov.
A ni šlo le za prodajo, čeravno mnogi od tega pač živijo, bistvo sejma, kot vseh podobnih prireditev, je predstaviti se čim večjemu številu uporabnikov oziroma kupcem. Poleg znanih strokovnih srečanj in predstavitev smo lahko prisluhnili razlagi o varnem delo z motorno žago, saj nikoli ni preveč ozaveščanja glede na številne nezgode.
Svoje mesto so našli tudi starodobniki in  haflingerji.  Pasma  haflingerjev  izvira s področja tirolskih gora in o njej so zapisali že v letu 1925, da ima velik odstotek orientalsko – arabske krvi in da je skromen, okreten in zanesljiv konj, manjšega okvira. Kvaliteto teh konj je razpoznalo tudi ministrstvo za kmetijstvo takratne Avstroogrske monarhije, ki je načrtno, sistematično in gmotno podprlo razvoj te pasme. Pasma je torej nastala v identičnih klimatskih razmerah Srednje Evrope, kot vladajo na pretežnem področju Slovenije in na katere je haflinger izvorno prilagojen, zato ga najdete na marsikateri kmetiji, večkrat za ježo kakor za delo.
Kakor vsako leto, je tudi letos na sejmu nekaj novosti in sicer večja preglednost, ki omogoča hitrejše in lažje iskanje med številnimi ponudniki. Poleg kmetijske, gozdarske in gradbene mehanizacije zavzema velik razstavni  prostor tudi avtomobilizem, saj se predstavijo vse znamke, najsi imajo velik, ali majhen tržni delež pri nas. Ogrevalna tehnika, ograje, strehe in še bi lahko naštevali imajo svoj prostor in tudi stranke na sejmu. Poleg številnih novosti še vedno na dan privre kakšna stara, dobro preizkušena, metoda in to so zagotovo tudi lonci, lončki in podobne reči za kuho, iz časov naših babic, kamor se vračamo tudi s pomočjo Emoett-ja. Ob vsem tem ne moremo mimo dodatne sejemske ponudbe, tako Veseljakovega odra z bogato gostinsko ponudbo, kakor ostalih spremljajočih prireditev, z namenom ponuditi obiskovalcem nekaj več. In glede na število obiskovalcev, ki obiščejo sejem v teh dneh, je prav lepo poskrbljeno tudi v zadostni količini za prostore, kamor gre še cesar peš.
Pokušine in degustacije so na vsakem koraku.
Le nekaj je bilo opaziti tokrat in sicer manjše število ponudnikov domačih jabolk,  saj jih je bilo precej manj kot pretekla leta. Vreme je naredilo svoje in čemu siliti na sejem in imeti stroške, če bodo lahko vse prodali doma.
Ekonomija je glavna in če je dobra še kakšen everček ostane. In če smo za sejem v Komendi za ogled v preteklosti namenili dve oziroma tri ure, bomo počasi razmišljali o tem, da bomo za to, da vse pogledamo, porabili kar cel dan. Utrip sejma se meri po obisku in  če je vreme lepo, potem je sejem živ in tokrat je bilo vreme sončno in suho. Po odhodu s sejma, eni so odšli kar v novih čevljih Alpina, so bile suhe mnoge denarnice obiskovalcev, saj gremo na sejem ne samo gledat, ampak tudi kupovat.
djd     

Oglasno sporočilo