Radioklub Domžale se predstavi

0
2881

Stičišče nevladnih organizacij osrednje Slovenije je na OŠ Domžale organiziralo akcijo “NVO gre v šolo”, na kateri se je predstavil tudi Radioklub Domžale.
Za namene predstavitve so predstavniki RK Domžale učencem 6., 7. in 9. razreda OŠ Domžale predstavili radijske komunikacije. S sabo so prinesli popularne walkie-talkie-je, s katerimi so učenci lahko drug z drugim naredili radijsko zvezo. Za potrditev radijske zveze so izpolnili vsak svojo QSL kartico – to je kartico, ki potrjuje opravljeno radijsko zvezo. Izpolnjene QSL kartice so potem izmenjali med sabo – tako kot to počnemo radioamaterji, in jih odnesli domov.
Na predstavitvi radiokluba so učenci višjih razredov lahko preizkusili tudi t.i. lov na lisico, ki je zelo popularna disciplina med radioamaterji. Radioamaterski lov na lisico je pravzaprav lov na skriti oddajnik. Vsak »lovec« ima vsak svoj sprejemnik, s katerim išče več skritih oddajnikov, ki so razporejeni na nekem terenu. Tisti lovec, ki prvi najde vse skrite oddajnike, je zmagovalec. Tokrat smo zaradi slabega vremena »lisico« skrili v avli, kar pa ni zmanjšalo zanimanja učencev, da bi jo »našli« z lisičarjem – sprejemnikom, s pomočjo katerega najdemo skrit oddajnik.
Ker pa moramo radioamaterji večkrat sami narediti del opreme, to običajno zahteva spajkanje elektronskih komponent. Za ta namen smo člani Radiokluba Domžale pripravili praktično delavnico, kjer so si učenci pod skrbnim vodstvom lahko zaspajkali svoj prvi izdelek – utripalnik z LED lučkami, ki so učenci ga po uspešnem preizkusu odnesli domov. Zanimanje tako za radijske zveze kot tudi za Lov na lisico in praktično delavnico je bilo izjemno, saj so učenci potrpežljivo čakali, da bodo prišli na vrsto. Žal je bil postanek učencev posameznih razredov v našem razredu prekratek, zato marsikdo ni prišel na vrsto za spajkanje ali za kratek pogovor preko walkie-talkie-jev. Zato Radioklub Domžale vabi vse učence, ki bi jih zanimalo, kaj vse počnemo radioamaterji, da se po predhodnemu dogovoru (preko e-pošte: s50c@hamradio.si) oglasijo v prostorih Radiokluba Domžale vsak četrtek od 21. ure naprej, kjer jim bomo pokazali še več radioamaterske opreme in vrst dela radioamaterjev. Ena takšnih zanimivih vrst dela je tudi delanje zvez s pomočjo odboja od Lune, ali pa odboja od meteorskih rojev in še marsikaj zanimivega boste slišali. Vabljeni vsak četrtek po 21. uri v prostore Radiokluba Domžale na Rodici za trgovino Tuš.

Avtor: Jure Mikeln, S52CQ

 Učenci z zanimanjem poslušajo predstavitev lova na lisice

Člana RK Domžale pomagata pri spajkanju izdelkov

 

 

Oglasno sporočilo