Tradicionalni slovenski zajtrk – domžalski otroci imajo radi domače dobrote

0
1637

Danes je v vrtcih in šolah v občini Domžale, tako kot po vsej državi tudi letos potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Vsako leto je tretji petek v mesecu novembru razglašen za dan slovenske lokalno pridelane hrane. Osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom je bil na igriv način predstavljen pomen kmetijstva in čebelarstva ter pomen pravilne in zdrave prehrane. Župan Občine Domžale, Toni Dragar, in podžupanja, mag. Renata Kosec sta se tudi letos pridružila otrokom na tradicionalnem slovenskem zajtrku v domžalski osnovnih šolah in vrtcu. Tokrat so se odzvali povabilu osnovni šoli Preserje pri Radomljah, OŠ Roje in OŠ Domžale.

Na OŠ Preserje pri Radomljah pa so na današnjem medenem zajtrku gostili župana Tonija Dragarja, ki je v veliki jedilnici v družbi učencev lahko prisluhnil zvokom harmonike in napeva Slakovih Čebelic. Ob tej priliki je ravnateljica šole, Ana Nuša Kern razkazala tudi tamkajšnjo gradnjo obnove kuhinje in prizidka, ki bosta končana v drugi polovici februarja 2018.

Sledil je obisk v Osnovni šoli Roje, kjer so v zbornici pripravili tipičen zajtrk z domačim kruhom, slovenskim maslom in medom ter nekaterimi dobrotami, pripravljenimi na tradicionalen način. Tokrat se je vabilu šole odzval tudi lukovški župan, Matej Kotnik, ki je prišel v spremstvu čebelarjev s Čebelarske zveze Slovenije. Učenci in učenke so pripravili razstavo in predstavili plakate na temo čebel. Ob 10.uri pa so se vsi zbrani pridružili vseslovenskemu zboru in zapeli Čebelarja.

Podžupanja, mag Renata Kosec pa se je pri zajtrku pridružila osnovnošolcem na OŠ Domžale, kjer je učencem razdelila jabolka. O čebelarski dejavnosti in pomenu čebel pa je otroke podučil dolgoletni čebelar Maks Karba.

S svojim obiskom so vsi podali jasno sporočilo, kako pomemben je zdrav zajtrk iz domačega okolja. Spoznali so zajtrkovalne navade osnovnošolcev. Tisti najbolj pogumni so nam brez zadrege zaupali, kaj imajo najraje za zajtrk. Med najljubše jedi, ki si jih otroci privoščijo za zajtrk sodijo tudi med, maslo, mleko in jabolko.

Ob odhodu so vsi skupaj otrokom zaželeli dober tek in kar veselje jih je bilo opazovati, kako z užitkom jedo domače dobrote.

Občina Domžale, Urad župana

Foto Vido Repanšek

Oglasno sporočilo