Razstava Punčk iz cunj v Kamniku

0
1736
Delo prostovoljk Punčka iz cunj je kamenček za izboljšanje človeštva. S temi in podobnimi pohvalami posvojiteljev punčk je Mira Kavčič, ena od pobudnic in dolgoletna članica domžalskega društva Lipa, skupaj s predsednikom društva Lipa Marjanom Ravnikarjem in vodjo skupine Metko Paternoster, spregovorila na otvoritvi razstave v Kamniku. Prostovoljke, trenutno jih je štirinajst, se zavedajo kakšen pomen ima za društvo trenutek, ko punčko oddajo. Punčka iz cunj je izdelana za Unicef kot ena izmed pomoči preživetja otrok v nerazvitih državah. Z denarnim prispevkom posvojiteljev Unicef poskrbi, da se otrokom v manj razvitih, revnih deželah zagotovi obvezno osnovno cepljenje, z drugimi besedami, se jim omogoči preživetje. Punčke so bile tokrat na pobudo prostovoljk v družbi pravljičnih bitij, od Sneguljčiče, Palčkov, Kekca, Pehte, Rožleta, Rdeče kapice, Babice, Pika nogavičke, planincev, čarovnice in strašila. Vsi liki so skupaj z dobrotnicami in gosti oživeli in se ponašali v svojih pisanih oblačilih. Prostovoljke velikokrat zatrjujejo, da bi punčke po petnajstih urah šivanja, pletenja in risanja obraza, najraje kar obdržale. Prve prostovoljke društva se dobivajo že od leta 2005 in vsak petek pridno šivajo v delavnici. Rade se postavljajo s podatkom, da so jih do sedaj sešile že več kot 2620, samo v Kamniku so jih na ogled postavile 92. Posvojitelji so tudi iz drugih držav, poleg evropskih tudi iz Avstralije, Kanade, Argentine, Japonske in Kitajske. Vsaka punčka ima, ko odide iz delavnice, svoj certifikat z namenom, da ga posvojitelj izpolni in vrne izdelovalki. Vrnjenih zahval so neutrudne, marljive šivilje najbolj vesele.
Da ima delo prostovoljk velik pomen pomagati sočloveku, posebej nebogljenemu otroku, sta na otvoritvi poudarila tudi dolgoletni ambasador Lado Leskovar in direktor Unicefa Tomaž Bergoč.
Po uradni otvoritvi je stekla živahna prodaja. Špelca ali Janko sta lahko čudovito božično darilo za vašega otroka, svojca ali prijatelja.
S. S.
Oglasno sporočilo