Domžale so znova gostile mednarodno izmenjavo

0
2066

Center za mlade Domžale je med 30. novembrom in 6. decembrom gostil mednarodno mladinsko izmenjavo »Goodbye, intolerance! Hello, respect and acceptance!«. Izmenjave se je udeležilo 20 mladih iz Slovenije, Estonije, Turčije in Španije. Skupaj so raziskovali, kaj je nestrpnost, kako se kaže v družbi in kakšne izkušnje imajo z njo. Podelili so tudi izkušnje iz domačih okolij, kjer so pred izmenjavo potekale lokalne akcije, organizirane s strani sodelujočih organizacij.
Mladi so bili ves čas izmenjave nameščeni v hostlu Hiša na travniku, kjer so potekale delavnice. Dva dopoldneva pa so obiskali tudi Osnovno šolo Dob, kjer so za učence in učenke 7. razredov pripravili delavnico na temo strpnosti v družbi, predstavili pa so jim tudi svoje kulture. Odziv učencev je bil neverjeten. Z veseljem so sodelovali in se sporazumevali po angleško, tisti, ki obiskujejo španski jezik, pa so mlade iz tujine, predvsem Španije, navdušili tudi z znanjem le-tega.

Izmenjava je del več kot pol leta trajajočega projekta, ki ga vodi Center za mlade Domžale. Projekt se je pričel s treningom mladinskih delavcev, ki je konec avgusta in začetek septembra potekal v Domžalah, udeležilo pa se ga je 12 mladinskih delavcev iz omenjenih štirih držav. Mladinski delavci so takrat raziskovali nestrpnost v družbi, osredotočili pa so se tudi na Domžale. Sprehodili so se po centru Domžal ter pripravili fotografsko razstavo na temo nestrpnosti v Domžalah, ki je bila mesec dni razstavljena v prostorih Centra za mlade Domžale. V okviru treninga so pripravili tudi ideje za ulične akcije. Prvo ulično akcijo so ob prvem šolskem dnevu izvedli v centru Domžal, polni novih idej pa so lokalne akcije izvedli še v oktobru in novembru v domačih okoljih.
Te akcije je izvedel tudi Center za mlade Domžale. Novembra so ob koncu pouka zaposleni in prostovoljci po centru Domžal nagovarjali mlade in jih spodbujali k udeležbi v mednarodnih priložnostih, hkrati pa so širili tudi sporočilo strpnosti.
Projekt se v prihodnjih mesecih zaključuje. Razstava, ki je nastala, gostuje v Španiji in Estoniji, v pripravi pa je tudi elektronski priročnik z idejami za ulično delo z mladimi, ki ga bo izdal Center za mlade Domžale.
Projekt je v celoti financiran s strani Evropske komisije, programa Erasmus+.

K.Š.

Oglasno sporočilo