Slikarska razstava Vere Terstenjak Spomini

0
1979

Od danes dalje je v Pungartnikov hiši v središču Lukovice  na ogled  zanimiva razstava del Vere Terstenjak z naslovom Spomini. Razstavljena dela so odraz slikarkinega pogleda nazaj in naprej, saj se v njih spominja svojega otroštva na Prevojah in prijetnih otroških dni, ki jih spretno poda na slikarko platno s tem, da mu doda tudi prvine novega in narave.
Skozi razstavo nas je najprej popeljala Andreja Čokl, nato nam je o znamenitih ljudeh iz naših krajev spregovoril župna Matej Kotnik in ob tem omenil tudi dva znana imena iz sedanje Trstenjakove hiše na Prevojah in sicer dr. Jakoba Zupana, duhovnika in sodobnika Franceta Prešerna, ki je prvi zapisoval slovenske reke in se ukvarjal z nacionalno zapuščino,  imel slovansko knjižnico in zelo zanimiv način branja knjig, ter znal deset jezikov. V tej isti hiši je luč sveta zagledala tudi slikarka Vera Terstenjak, z katero lahko mirno rečemo, da je domačinka. Z njo se je  pogovarjala Jadranka Šumi in nam ob prijetnem pogovoru ob čaju razstirala tudi drugo plat slikarkinega življenja in dela. O svojem življenju, predvsem o otroških letih, ki jih je preživela na Prevojah  nam je spregovorila avtorica sama in ob tem izvemo številne podrobnosti iz slik, ki so tesno povezane z družinskim življenjem.
Za kulturni del programa so tokrat skrbele pevke vokalne skupine Mladost z zborovodkinjo Simono Burkeljca. Že ime skupine Mladost nas veže z spomini in tudi njihove pesmi so nas tokrat popeljale tja. Če smo se pri Beatlovi Yesterday včeraj ozrli nazaj, nam je ljudska So ptički se ženili, še bolj pričaral v spomin prijetne poletne dni. In tako smo uživali ob slikah na platnih in ob glasbi z obema pa se vračali z pomočjo slikarke in pevk v  spomine. Naj si bodo lepi, ali slabi, spomini ostajajo in spomini na slikarko Vero Terstenjak, bodo ostali tudi v Lukovici, saj je celoten opus Spomini podarila  občini in s tem krajanom.

Razstava je na ogled še do 19. decembra in sicer od 9.-12. ure, ter od 16.-18. ure med tednom, v soboto in nedeljo od 14.-16. ure.  

djd

Oglasno sporočilo