Odprtje fotografske razstave in premiera filma z naslovom »Ljubezen na tirih«

0
2676

Včeraj popoldan je podžupan Matej Slapar v imenu Občine Kamnik v preddverju občinske stavbe odprl fotografsko razstavo z naslovom »Ljubezen na tirih«, istoimenski film, ki je nastal v lanskem letu v okviru sodelovanja Občine, CIRIUS-a Kamnik in MC Kotlovnice, pa je bil danes tudi premierno prikazan. 

Fotografska razstava z naslovom »Ljubezen na tirih« je nastajala ob snemanju istoimenskega kratkega filma. Namen je, da opozorimo na ovire, s katerimi se srečujejo gibalno ovirane osebe pri uporabi javnega potniškega prometa. Poleg Občine Kamnik in CIRIUS-a Kamnik je bil k sodelovanju pri pripravi filma povabljen tudi Mladinski center Kotlovnica..

Scenarij za zgodbo filma »Ljubezen na tirih« je napisal Goran Završnik. Glavna igralca sta bila Gašper Pompe, dijak Srednje šole CIRIUS Kamnik, in Lara Podlesnik, dijakinja Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Zgodba pa govori o mladostniku, ki si želi s skupino prijateljev v ljubljanski Kolosej. Težava nastopi, ko mu zavodski kombi odpelje iz pred CIRIUS-a. Odloči se, da bo za prevoz do Ljubljane uporabil vlak. Na poti do železniške postaje pa naleti na vrsto težav. Ena izmed njih je, da si ne more kupiti vozovnice. Pred blagajno mu prikupno dekle, ki ima že kupljeni dve karti za vlak, ponudi pomoč. Ko mu končno uspe priti na vagon, pa težav še vedno ni konec.

.

“>Celotno dogajanje so s svojimi fotografskimi objektivi ujeli mladi fotografi s posebnimi potrebami CIRIUS-a Kamnik Ervin Potočnik, Endi Edin Pašič in Nino Rakovič pod mentorstvom Mateja Peljhana. Fotografije prikazujejo zanimive in hudomušne dogodke.

Ob odprtju je zbrane v imenu CIRIUS-a Kamnik pozdravila Tamara Svete, mladi fotografi, njihov mentor in scenarist filma so z navdušenjem pripovedovali o nastajanju pričujoče razstave in filma.

.

“>Podžupan Matej Slapar pa je razstavo odprl z naslednjimi besedami: »Lani je Občina Kamnik sprejela celostno prometno strategijo, ki je nastajala v sodelovanju med strokovnjaki in laično javnostjo. S tem je vsakoletni teden mobilnosti v letu 2017 dobil nekakšno trajno nadgradnjo. Ob tem se je na različne načine izrazila ustvarjalnost številnih prebivalcev naše občine. Še posebej so se s fotografijami in nastopanjem v filmu »Ljubezen na tirih« izkazali mladi, ki se izobražujejo in bivajo v CIRIUS-u Kamnik. Prav mladi iz CIRIUS-a so tista skupina uporabnikov prometnih površin, katerih mobilnost je najbolj odvisna od stanja cest in pločnikov ter prometnih rešitev. Posebne potrebe, zaradi pogoste gibalne oviranosti, namreč prinašajo številne izzive oziroma težave v obliki arhitekturnih ovir, stanja prometnih površin in v prometnih ureditvah izraženih razmerjih moči med različnimi udeleženci cestnega prometa. Zato smo v Celostni prometni strategiji Občine Kamnik posebno pozornost posvetili prav zagotavljanju kar najvišje možne ravni varne in uresničljive mobilnosti oseb s posebnimi potrebami. Mladi in tudi vodstvo CIRIUS-a Kamnik nas s svojo prisotnostjo že dolgo ozaveščajo o nujnosti teh prizadevanj. S fotografijami pa ustvarjalnost, ki jo je iz sodelujočih izvabila celostna prometna strategija, še ni izčrpana. CIRIUS Kamnik, Občina Kamnik in Mladinski center Kotlovnica so z medsebojnim sodelovanjem omogočili nastanek filma »Ljubezen na tirih«. A brez mladih, katerih stvaritve bodo mesec dni krasile prostore občinske stavbe, filma ne bi bilo. Ta nam na zabaven in izviren način posreduje pomembna sporočila o tem, da morajo biti v središču naših dokumentov in investicij v prometno infrastrukturo vedno povsem konkretni, resnični ljudje, ki prometne površine uporabljajo in od katerih je vsak edinstven ter neponovljiv. Še enkrat čestitke vsem, ki ste nas razveselili s svojim trudom in ste se potrudili ustvariti nekaj lepega. Prizadevali si bomo, da bo takih področij oziroma omejitev, ki smo jih videli v filmu, v prihodnje vedno manj. Hvala vam za vaš prispevek in vse dobro želim.«

Z zvoki harmonike je dogajanje popestrila Hana Zdovc Kralj.

Razstava bo v prostorih občinske stavbe na ogled do ponedeljek, 12. februarja 2018, v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Oglasno sporočilo