Iz roda v rod

0
2260

Ljudska glasba in ples sta pomemben del ljudskega izročila, ki se prenaša iz roda v rod. Zahvaljujoč številnim skupinam tako pevskim kot plesnim ostaja našim zanamcem delček tistega, kar je bilo pred mnogimi leti. Ples in petje, ki ga obujajo številne skupine, ki ohranjajo našo kulturno dediščino, bi brez njih že davno potonil v pozabo. In ravno zato se je tokratni 4. letni koncert Folklorno kulturnega društva Lukovica imenoval Iz roda v rod.

Plesali so ga naši stari starši in starši, plešemo ga mi in plesali ga bodo naši otroci, da to je fašenk in slednjega smo videli tudi na tokratnem koncertu. A ne le to, prisluhnili smo citrarki Damjani Praprotnik, ki nam je zaigrala poleg venčka domačih narodnih tudi Polka je ukazana. Za njo so se nam predstavili plesni pari Folklorne skupine Kulturno prosvetnega društva Lesce, ki so zaplesali kar nekaj svojih, torej Gorenjskih plesov.

Na vrsto so prišli domači  in tokrat so skupaj zaplesali otroška in odrasla skupina. Najprej je začela otroška skupina, ki si ji je med plesom pridružila odrasla in skupaj so odplesali kar nekaj plesov tako z Gorenjske kakor naših krajev.

Ker je včasih težko uskladiti vse termine, se je tudi tokrat zapletlo in na oder sta prišla Stanko in Maša Pelc, kajti dogovorjen sta imela termin za predstavo Pelčev pasijon po Stanetu oziroma drugače Intervju z Stanetovim alter egom. In smo prisluhnili še njima, a ne dolgo, kajti kmalu je prišlo do telefonskega klica in sporočeno je bilo, da imata onadva termin čez en teden. Bili ob predstavo, no vsaj delček smo je bili le deležni, več pa 9. februarja, na istem mestu.

Kako je, če se združi mlajša generacija plesalcev smo se prepričali ob nastopu plesalcev in plesalk FS Klas Horjul, ki so nas popeljali v čase prve svetovno vojne. Ob tem ne moremo mimo dejstva, da  FS Klas Horjul spada v sam vrh folklornih skupin v Slovenji in da se ponašajo z osvojitvijo laskavega naslova za najboljšo folklorno skupino  v letu 2017, tako v kostumografiji, plesni in glasbeni izvedbi. In te poslastice smo bili deležni tudi obiskovalci tokratnega koncerta.

Naslednji gostje so imeli najprej veliko težav z dekleti, nato z petjem in nazadnje še s sosedi. A se je vse lepo izteklo fantje so vadili in vadili in sedaj že prav lepo zapojejo poleg dalmatinskih tudi slovenske ljudske, najraje pod kakšnim okencem. Nam so jih zapeli kar z odra in nas ob koncu povabili naj z njimi zapojemo še mi, saj pesmi tako, ali tako, dobro poznamo.

Še zahvala vsem, ki so priskočili na pomoč pri izvedbi tokratnega koncerta in tistim, ki stojijo ob strani Folklorno kulturnemu društvu Lukovica preko leta.  Na pomoč so jim priskočili Občina Lukovica, JSKD OI Domžale, gostilna Škarja, podjetje Marche, PGD Prevoje, KS Prevoje, TD Gradišče, muzej Pr Matet Gradišče.  Za konec nam je starejša skupina zaplesala še ples, ki se bo v teh časih še kako  plesal. Bliža se pust in na ptujskem pravijo fašenk in z tem plesom se je končal uradni del koncerta Iz roda v rod. V drugem  delu  se je  plesalo vse po vrst, saj veste, ko pridejo plesalci skup in majo muzkontarje in pevce poleg, potem se ne gre kmalu domov. In pav je tako.                 

djd

Oglasno sporočilo