Osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku v Lukovici

0
2294

V torek 6. februarja je v kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici potekala osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Prešernov dan je dan, ko se spomnimo, da je kultura močno povezana z nami, in, da jo ustvarjamo in ohranjamo sami.
V uvodnem nagovoru je tokrat župan Matej Kotnik dejal, da sta kultura in nesmrtnost Prešerna živa z narodom, kajti narod je tisti, ki ohranja nesmrtnost. Izročilo je tisto, ki prenaša kulturo, obenem je pomembno ne le pisati kulturo, ampak z njo živeti, je prenašati in biti nanjo ponosen. To so delali vsi naši predniki in naša naloga je, da to  ohranimo v naprej.
Na proslavi v Moravčah so omenili, da je Prešeren obiskal Moravče in v tistem času so dijaki, ki so jih imeli ljudje za napredne  in zagnane za slovensko besedo in slovensko literaturo ter Prešerna, dejali, da bodo pripravili veselico in postavili spomenik Prešernu v Lukovici. A, če so imeli veselico, viri ne navajajo, tudi o spomeniku nam ni nič znanega. Je pa znano, da so poleg njega ustvarjali kulturo tudi drugi. Iz naših krajev jih je bilo kar nekaj in sicer: dr. Jakob Zupan, Janez Trdina, Josip Jurčič, Janko Kersnik, Fran Maselj Podlimbarski, Josip Milčinski, Fran Milčinski, Frane Milčinski, Anton Lajevic, Oskar Dev, France Marolt, Srečko Stegnar,  Jernej Andrejka plemeniti Livnograjski, dr Karl Capuder, Josip Podmilšak, Anton Stražar, Ivan Grohar, Miha Osolin, Niko Kralj, Peter Levec, Svetlana Makarovič, Sava Sever, Vera Trstenjak, Drago Jerman in Ilka Vašte, ki je napisala prvi roman o Prešernu. Seveda jih je še mnogo kot na primer Franc Capuder, ustanovitelj in gonilna sila kulturnih društev v Lukovici in takim, ter tistim, ki jih obkrožajo gre zahvala, kajti ono ohranjajo slovensko kulturo in jo skupaj z naporom in ljubeznijo prenašajo na mlade rodove, rodove tistih, ki delajo Prešerna nesmrtnega in naš narod velik.
Letošnja proslava je bil  v znamenju mladih in malce manj mladih, saj nas je voditelj takoj po zapeti državni himni, ki so jo tokrat zapeli učenci podružnične šole iz Blagovice, z besedo pripravil na nastop otroške skupine Folklornega društva Lukovica. Slednji so nam zaplesali splet gorenjskih plesov. Ponovno so na oder prišli učenci podružnične šole Blagovica tokrat z dramsko plesno predstavo Mali princ.
Z novimi in starimi uspešnicami predvsem pa z svojim pogledom na Prešerna nas je tokrat navduševal Andrej Šifrer. O rojaku, Gorenjcu bo pa kleni Gorenc že vedel kaj in tako nam je razložil, da že njegov priimek Prešern pomeni, da je bil dobre volje in da je škoda,  ker je  sestra Katra  skurila nekatere protiverske in nespodobne knjige oz. tekste. Res škoda, saj bi njegov opus imel še veliko več oboževalcev. Andrej nam je zapel tiste že preverjene uspešnice in nekaj novih iz zadnje zgoščenke. V eni  izmed njih poje refren takole: Oče naš, če si v nebesih, pomagaj tem skreganim ljudem, da bi v njih dušah in telesih razsodnost zmagala, da  s sovraštvom se ne da pomagati usodi naroda. 

djd  

Oglasno sporočilo