V Galeriji DIKA so predstavili Drugo rojstvo

0
1671

Likovno društvo Senožeti, ki  upravlja z Galerijo Dika v Kamniku, je 10. maja ob 19. uri odprlo likovno predstavitev – instalacijo  Drugo rojstvo, hkrati pa je istočasno potekala predstavitev knjige pod istim naslovom, avtorice Marje Černelič.

Predvsem naslovna slika Botticellijevega Rojstva Venere je likovnike v društvu spodbudila, da na drugačen način kot običajno,  predstavijo literarno delo Marje Černelič  Drugo rojstvo,  iskreno pripoved ženske, ki je zmogla pogledati vase in v svoje rane ter se na ta način preroditi oziroma ponovno roditi.  Kot znamenita Botticellijeva Venera je vstala iz razpenjenih valov in nevarnih čeri življenja, dogodke in nauke pa primerjala  z antičnimi miti.

Prav v tej simboliki je skupina likovnikov, ki so jo tokrat sestavljali Jan Bernot  in Nada Dimic iz Radomelj, Anja Kokalj iz Kamnika in Nuša Slatner iz Trzina, videla možnost likovne upodobitve sodobnega doživljanja te znamenite renesančne slike.  Ta večna  prispodoba  lepote, ki jo poznamo  in častimo, nežna  lepotica, ki se je ob zvoku vetra in valov porodila iz morske pene in se ovila v plašč cvetoče narave, se v današnji čas ne more ponovno roditi, dokler prebivalci planeta ne spremenimo našega načina bivanja

Prav tako kot v okolju smo nagrmadili kupe smeti v našem razmišljanju, vrednotah, sobivanju z naravo in drugimi ljudmi; prav ti kupi čustvenih smeti onemogočajo lepoti in čustvovanju, da prodre do naših globin. Našo sodobno  Venero, če bi se ponovno rodila, bi namesto morske pene in cvetnega plašča pričakala odvržena nesnaga, namesto morske školjke kot simbola rojstva, bi se ujela v odvrženo avtomobilsko gumo,  plastične odpadke in druge plavajoče proizvode sodobne civilizacije.

Črno-bele fotografije – ilustracije k postavitvi, nazorno prikazujejo, kako bi bila sodobna Venera klavrna podoba ‘lepote’ , videne skozi oljne madeže in razlito nafto, ki so jo polna naša morja.

Da bi bila podoba ponovnega rojstva čim bolj avtentična, so umetniki vse razstavljene eksponate  pobrali  iz našega, slovenskega morja, našega ponosa, za katerega smo se pripravljeni prepirati, celo bojevati.

Postavitev – instalacija bo na ogled do 20. maja v Galeriji DIKA v Kamniku, v petek, soboto in nedeljo od 10. do 12. ure in od 14. do 18. ure. Na ogled je  tudi predstavljena knjiga, ki jo lahko tudi naročite po posebni promocijski ceni  25 evrov.

Danica Šraj

Oglasno sporočilo