Občinski praznik Občine Mengeš

0
2137
Osrednja slovesnost na Trdinov dan, občinski praznik Občine Mengeš, o skupnosti, sodelovanju, druženju ter v znamenju čebel in čebelarjev 
Na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Mengeš sta Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Stanislav Golob, predsednik Komisije za podeljevanje priznanj, podelila naziv častni občan gospodu Mateju Blejcu za prizadevno delo na področju čebelarstva. Matej Blejec, častni občan Občine Mengeš, je ob prejemu naziva povedal: »Danes sem presenečen, hvala za vse kar ste pripravili. Ko sem gledal predstavitev svojega dela, sem pomislil na vse aktivnosti, ki sem jih opravil poleg čebel in seveda službe. Sprašujem se, kje sem našel čas. Rečem lahko, da sem danes srečen čebelar.« Rdeča nit osrednje slovesnosti pa je bila sodelovanje, povezovanje in skupnost. Franc Jerič, župan Občine Mengeš in slavnostni govornik, je povedal: »Zahvaljujem se vam za vaše delo in uspehe. Čeprav vaša pot ni bila vedno samo navzgor, vmes so pili padci in krize, ste vstajali in opazili smo vaše delo. Dnevna politika nam ne sme vzeti zanosa, da bi videli naš cilj in si zanj prizadevali. Le tako ga bomo lahko skupaj dosegli.«

Osrednjo slovesnost je povezovala Saša Einsiedler, ki je vse navzoče nagovorila: »Vaši uspehi, drage nagrajenke in dragi nagrajenci so uspehi vseh nas, zato naj bo današnje druženje polno hvaležnosti.« Po uvodnem pozdravu je besedo predala Francu Jeriču, županu Občine Mengeš: »Pred 24 leti smo se odločili, da bo rojstni dan Janeza Trdine občinski praznik. Praznik pisatelja, ki se je s svojimi besedili približal preprostim ljudem kot meščanski družbi. Danes sledimo njegovi tradiciji, zato slavimo kulturo v širokem pomenu. Tudi kulturo delovanja v skupnosti in za skupnost. Z vašimi uspehi, ki ste jih dosegli kot posamezniki, ste zaznamovali družbo, zato se vam želimo na današnji dan, občinski praznik zahvaliti za vaše delo in vam čestitati za vaš uspeh.«

Sledil je nastop Mladinske folklorne skupine Mengeš, ki je predstavila različne plese in narodne noše in podelitev Znaka občine Mengeš, ki sta ga prejela Mladinska folklorna skupina Mengeš in ekipa DOS 2017, ki se je udeležila najtežje kolesarske prireditve v Sloveniji, dirke DOS-RAS EXTREME ter v kategoriji dvojic osvojila odlično 3. mesto.

Trdinovi nagradi sta prejela Maja Keržič  in Matevž Štepec. Maja Keržič je Trdinovo nagrado prejela za samostojno raziskovalno delo z naslovom Poimenovanja za sadje v mengeškem govoru, ki je nastalo po zaključku študija prve stopnje na slovenistiki. Matevž Štepec pa je Trdinovo nagrado prejel za raziskovalno nalogo z naslovom Vizija mladinskega razvoja občine Mengeš, v kateri je združil nezadovoljstvo med sovrstniki, zapisal njihove želje in v priporočilih oblikoval strategijo za občino.

Sledila je podelitev bronastih priznanj Občine Mengeš Azemu Smajlu in Alojzu Kocetu. Azem Smajli je bronasto priznanje prejel za aktivno delo v Balinarskem klubu Mengeš, Alojz Koce pa za aktivno delo v Turističnem društvu Mengeš.

Srebrni priznanji Občine Mengeš sta prejela Ludvik Mikola in Zoran Jagodič. Ludvik Mikola je srebrno priznanje prejel za aktivno delo in vodenje Balinarskega kluba vse od leta 1986, Zoran Jagodič pa za mentorstvo in vodstvo Folklorne skupine Kulturnega društva Svoboda Mengeš.

Zlato priznanje Občine Mengeš, ki sta ga podelila Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Stanislav Golob, predsednik Komisije za priznanja, pa je prejelo Medobčinsko Društvo Sožitje. Medobčinsko Društvo Sožitje je društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki že več kot 50 let deluje v občinah Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin.

Naziv častni občan Občine Mengeš je prejel Matej Blejec. Njegovo delo je bilo predstavljeno v filmu, ki je najprej izpostavilo več kot šest desetletij dolgo članstvo v lokalnem čebelarskem društvu, njegovo delo v nacionalni organizaciji, strokovno delo na področju čebelarstva in zavezanost kvaliteti medenih izdelkov.

S kulturnimi vložki so osrednjo slavnostno prireditev ob občinske prazniku popestrili Mladinska folklorna skupina Mengeš, Zala Svete, ki je prebrala odlomek Janeza Trdine iz Pripovedke iz Bistriške doline, glasbena skupina Strune, violinista Gal Juvan in Marjetka Banko ob spremljavi Mirana Juvana in Mengeška godba, ki so se ji pridružile tudi Mengeške mažoretke.

Večer se je zaključil ob druženju v preddverju Kulturnega doma.

Obrazložitve letošnjih nagrajencev

Oglasno sporočilo