10. pohod gasilk Gasilske zveze Slovenije

0
2376

Veselo v Kamnik in urno naprej, v Kamniške planine vas vabimo, juhej…je v pozivalo vabilo na zaključni 10. pohod članic Gasilske zveze Slovenije v organizaciji Gasilske zveze Kamnik, ki se je odvil v soboto, 7. 7. 2018. Ker so na prvem pohodu gasilke in njihove spremljevalce popeljali na Kamniško sedlo, so se organizatorji odločili, da desetletno tradicijo sklenejo na isti destinaciji. Z uvidom na zahtevnost poti na Kamniško sedlo in različno kondicijsko pripravljenost pohodnic in pohodnikov, so se tokrat odločili, da naredijo dve varianti pohoda: ena jih je vodila do Kamniške koče na Kamniškem sedlu, druga pa do slapa Orglice.

Start in cilj pohoda je bil v Piknik centru Pri Jurju. V sobotnem jutru se je ob 7. uri zjutraj skupaj z organizatorji zbralo 250 pohodnikov, kar je bilo največ doslej. Gostitelji so jih pričakali z jutranjo kavo in domačimi dobrotami, ki so jih napekle članice Gasilske zveze Kamnik. Malo po sedmi uri se je formirala kolona za pot proti Kamniškem sedlu, ki je poleg vodnikov štela 81 udeležencev. Vsak je dobil za popotnico vodo z logotipom pohoda, potem pa so se odpravili mimo doma v Kamniški Bistrici v strm breg proti Rokovnjaškim luknjam. Za primeren tempo je skrbel vodja Uroš Resnik, Tone Koželj pa je bil »metla« kolone. Malo pod Jermanico je Jani Vavpetič kolono pričakal z zalogo vode in peciva, potem pa se je priključil pohodnikom. Prijetno je bilo poslušati klepet v različnih narečjih in pot do Pastircev je hitro minila. Ob vzponu mimo Kamrice, je zaradi vetra postalo hladno in v roke je kar pošteno zeblo. Pohodniki so se v planinski postojanki pogreli s čajem, se okrepčali ter uživali ob pogledu na čudovito okolico. Hitro so se obrnili v dolino, saj se je skupina, ki je šla proti orglicam, že vračala proti cilju.

Spust je bil za marsikatero udeleženko napornejši od vzpona. Trpela so kolena pa tudi noge so postajale nekoliko mehkejše zaradi prehojene poti. Na srečo so vsi sestopili brez poškodb in po dva in dva v vrsti so se odpravili proti cilju, kjer so jih presenetili pohodniki, ki so se uro in pol prej vrnili z lažje variante pohoda. Naredili so dolg »špalir« ter s pesmijo pospremili presenečene in nasmejane gasilke in gasilce skozi cilj.

Udeleženci lažje poti proti Orglicam, ki jih je bilo 143 poleg vodičev, pa so imeli zjutraj nekoliko več časa za kavo in dobrote, saj so se na pot odpravili ob osmi uri. Po desnem bregu Kamniške Bistrice so se z Bojanom Kramarjem na čelu odpravili proti Firštovi mizi, kjer jim je Minka Kramar Pestotnik predstavila zgodovino le-te. Nekaj časa so pohodniki hodili po cestišču, potem pa so se umaknili na gozdno pot proti partizanski bolnici Bela. Da je bila pot po cestišču varna, sta poskrbela Janez Prašnikar in Andrej Rems, ki sta tudi sicer skrbela za logistično podporo. Na prostoru partizanske bolnice je gospod Miro Potočnik pripovedoval o njeni zgodovini, potem pa so nadaljevali pot proti slapu Orglice. V tem letnem času je ta bolj skromen, saj večino vode predstavlja taleči sneg, ki ga seveda v tem letnem času ni več. Po počitku in skupinskem fotografiranju so se pohodniki sprehodili do Predaslja ter cilja Pri Jurju.

Malo po tretji uri se je pričel zaključni del pohoda. Vokalna skupina Vocal Bača, ki ga sestavlja sedem članov iz Baške grape in okolice je za uvod občuteno zapel dve pesmi, potem pa je prisotne nagovorila glavna organizatorica in pobudnica pohodov Vladka Bučevec. K besedi je z velikim zadovoljstvom povabila poveljnika Gasilske zveze Kamnik Gašperja Baloha ter cenjenega gosta, poslanca Državnega zbora republike Slovenije, gospoda Marjana Šarca. Slednji, ki je že na nekaj preteklih pohodih kot župan občine Kamnik nagovoril pohodnike, se je tudi tokrat odzval vabilu ter tako ponovno dokazal, da mu je kljub visoki funkciji mar za sočloveka in da spoštuje delo gasilcev, tako pa nas znova utrdil v prepričanju, da bo tudi v novi vlogi skrbel za dobrobit Slovencev.

Po nagovoru gospoda poslanca so se marsikomu orosile oči, ko je Lana Bučevec zapela pesem Ferija Lainščka, Ne bodi kot drugi, ob spremljavi kitare Slavka Bučevca.

Sledilo je tekmovanje za naj gasilko 10. pohoda, pri katerem so se morale kandidatke čim hitreje obleči v zaščitno obleko, si nadeti pas ter čelado, narediti modno pisto iz cevi, se po njej sprehoditi, jo zviti nazaj in za konec navezati ročnik. Ob glasnem navijanju in so se kandidatke maksimalno potrudile, petčlanska komisija pa je kasneje razglasila rezultate.

Nova predsednica Komisije za članice Gasilske zveze Kamnik Cvetka Slapnikje razdelila darilca udeležencem vseh desetih pohodov: Marti Moneta, Mileni Koželj, Urošu Resniku, Bojanu Kramarju in Vladki Bučevec, kateri se je v imenu Komisije za članice z darilcem zahvalila za opravljeno delo. Ob čudovitih interpretacijah pesmi skupine Vocal Bača se je uradni del zaključil, čisto za finale pa je zapela še najmlajša pohodnica Urša Bizalj in bila deležna bučnega aplavza.

Pohod je imel tudi dobrodelno noto. Ker je organizatoricam v preteklih letih ostalo nekaj spominskih darilc, so pripravile dobrodelno akcijo s katero so (po predlogu GZ Črnomelj) zbirale sredstva za gasilko iz Črnomlja, ki je utrpela materialno škodo, pa je vendar najprej pohitela na pomoč drugim, sedaj pa sanira škodo na svoji domačiji.Vladka se je zahvalila vsem pohodnikom za prostovoljne prispevke in udeležbo na tem ter prejšnjih pohodih, pobudila pa je kolegice iz drugih zvez, naj prevzamejo organizacijo pohoda, čigar tradicija se po tokratnem 10., zadnjem v organizaciji članic GZ Kamnik, potemtakem ne bi končala.

Besedilo in fotografije: Vladka Bučevec, Gasilska zveza Kamnik

Oglasno sporočilo