Prostovoljno gasilsko društvo Sela bogatejše za novo vozilo

0
1830

Včeraj popoldan se je pri gasilskem domu Sela odvijala slovesnost, na kateri je Prostovoljno gasilsko društvo Sela uradno prevzelo ključe novega gasilskega vozila GVM – 1.
Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi skupaj s predsednikom Gasilske zveze Kamnik Tomažem Zabavnikom, poveljnikom Gasilske zveze Kamnik Gašperjem Balohom, predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Sela Francijem Vrankarjem, poveljnikom Prostovoljnega gasilskega društva Sela Milanom Osolnikom, predsednikom Krajevne skupnosti Sela Primožem Pircem in botri, ki so pripomogli k nakupu novega vozila.

.

“>Gasilska organizacija je namenjena, da pomaga vsem ljudem na celem koncu našega območja, ne glede na njihovo dostopnost ali vremenske razmere. Prostovoljno gasilsko društvo Sela pri Kamniku pokriva območje, ki je zelo hribovito in v zimskih časih težje prehodno ter težje prevozno. Območje, ki ga društvo pokriva, ima tudi najvišjo vas v občini Kamnik, in sicer z nadmorsko višino 910 metrov.

.

“>Nekdanje vozilo, ki ga je sedaj zamenjalo novo, je bilo Renault TRAFIC in je imelo pogon samo na sprednji dve kolesi, kar pa je oteževalo zagotavljanje gasilske oskrbe v zimskem času. Za nujen nakup novega vozila na pogona na vsa štiri kolesa se je pokazalo februarja 2014, ko jih je prizadela naravna katastrofa. Takrat je bilo ugotovljeno, da vozilo Renault TRAFIC ni primerno za intervencije na območju, ki ga pokrivajo gasilke in gasilci PGD Sela.

.

“>Po dolgih letih želja, usklajevanj, preverjanju tehničnih podatkov in specifikacij vozila, pa se je društvo odločilo za nabavo novega vozila GVM Volkswagen TRANSPORTER 4X4. Kupili pa so tudi s pomočjo donatorjev, gasilcev in simpatizerjev. Vozilo je tehnično dopolnjeno tako s svetlobnimi telesi kot z dodatki za večjo varnost vozila in posadke v njem. Namenjeno je za prevoz moštva 1+8, lahko pa vleče lažji priklopnik.

.

“>Ob zvokih koračnice se je slovesnost danes odvijala pod šotorom, saj je zaradi dežja gasilska parada odpadla. Ob osrednji slovesnosti jezbrane sprva nagovoril predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sela Franci Vrankar, ki je ob tej priložnosti natančneje predstavil novo vozilo: »Hvala vam. Imamo ga. Naj omenim, da gasilci na Selih delujemo že 82 let. Da pomagamo ljudem na celotnem predelu našega operativnega delovanja in tudi izven, in sicer ne glede na vremenske razmere. Večji del območja delovanja našega društva pokriva hribovita regija. Pozimi so določeni predeli težko dostopni in težko prevozni, zlasti v delu, kjer se nahaja najvišje ležeča vas v naši občini, vas Poljana. V vsaki nesreči se pameten gospodar nekaj nauči in tako nas je naravna nesreča pripeljala do spoznanja, da nekdanje vozilo na dvokolesni pogon ni primerno za naše kraje, za varno in operativno delovanje društva. Beseda da besedo in tako smo si potihoma zaželeli novo vozilo. Dve leti smo premišljevali kako in na kakšen način bi izpeljali našo željo. Letos smo se na občnem zboru odločili, da bo potrebno zavihati rokave in poskrbeti, da bomo v voznem parku imeli vozilo do naše prireditve. Pred nami je tako sedaj novo sodobno vozilo za prevoz moštva, ki ima štirikolesni pogon. Vrednost vozila je znašala 49.000 evrov, sredstva za nakup pa so izključno prispevali donatorji, krajanke in krajni, društva, podjetja in obrtniki iz naših krajev. Ob tej priložnosti bi se zahvalil poveljniku in njegovima pomočnika, vsem članom našega društva ter krajankam in krajanom za izredno požrtvovalno delo, kar se tiče donacij.«

.

“>V nadaljevanju je prisotne nagovoril predsednik Gasilske zveze Kamnik Tomaž Zabavnik, ki je čestital k novi pridobitvi ter med drugim povedal: »Prostovoljno gasilsko društvo Sela danes praznuje, saj v uporabo dobiva novo, sodobno vozilo, ki je skladno s tipizacijo Gasilske zveze Slovenije. Čestitam vam za to in prepričan sem, da boste z novo pridobitvijo še bolj služili ljudem v stiski, ki jo prinašajo naravne in druge nesreče.«

.

“>Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi pa je ob tej priložnosti dejal: »Danes je za Sela lep dan, praznični dan, kljub temu, da zunaj šotora dežuje. Še tako temni in gosti oblaki ne morejo razbiti tega veselja, ki ga danes čutijo članice in člani Prostovoljnega gasilskega društva Sela. Kar nekaj časa, energije in lastnih sredstev so morali vložiti v to, da se lahko ponašajo z  novim, sodobnejšim in močnejšim vozilom za prevoz moštva. Več kot 80 let je stara tradicija gasilstva na Selih in v vseh teh letih se je društvo močno in hitro razvijalo ter sledilo vsem sodobnim trendom. Veliko truda in lastnih sredstev, tudi s pomočjo krajank in krajanov, je društvo vložilo v posodobitev voznega parka. Zadnja leta skorajda ne mine, da se ne bi vsaj enkrat letno zbrali tu na Selah, bodisi ob obletnici ali pa ob prevzemu vozila. Kar nekaj vozil je bilo v zadnjih letih nabavljenih in nič ni narobe, če po nekaj letih zamenjamo vozilo za prevoz moštva z novim in sodobnejšim. To vozilo ne pomeni le udobnejšo in hitrejšo vožnjo gasilcev, pač pa tudi večjo varnost in hitrejše posredovanje ob intervencijah, požarih in naravnih nesrečah, ki jih je vedno več. Gasilci so vedno bolj obremenjeni in vse pogosteje hitijo na pomoč. Tudi zaradi tega dejstva je še kako pomembno, da jim ob strani stojite vi, krajanke in krajani ter jim prisluhnete in pomagate takrat, ko to potrebujejo. Ne gre za predsednika, poveljnika in tiste fante, ki se tedensko zbirajo v prostorih društva. Ne! Gre za vse krajanke in krajane, ki živite na območju Krajevne skupnosti Sela in Prostovoljnega gasilskega društva Sela. Kajti to vozilo je namenjeno vsem vam in tudi širše. Zato ne dvomim, da bodo gasilke in gasilci skrbeli za vozilo tako, kot je to potrebno in kdaj ne bi bilo pripravljeno na akcijo. Pa naj bo teh akcij vedno manj. Tako, kot sem začel na začetku, danes je lep dan, priča smo velikemu dosežku, saj ste v društvo pripeljali novo, sodobno vozilo. Pravzaprav po dolgem času prav zares novo društveno vozilo. Naj še dolga leta služi, naj služi svojemu namenu in, naj bo udeleženo na čim manj intervencijah. Takrat, ko bo to potrebno, pa verjamem, da bo skupaj z gasilci opravilo kar najboljše delo.«

Sledil je svečan prevzem ključev, ki jih je predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sela Franci Vrankar predal poveljniku PGD Sela Milanu Osolniku, ta pa vozniku Davidu Repniku, ki je obljubil, da bo skrbno in vestno poskrbel za novo vozilo.

Po blagoslovu vozila, ki ga je opravil gospod župnik mag. Simon Lorber, so bile podeljene še zahvale bronastim, srebrnim, zlatim, bisernim in platinastim donatorjem, ki so pripomogli k nakupu novega gasilskega vozila. Za preplet misli je poskrbela Jerneja Berlec, glasbeno so slovesnost popestrili veterani Mengeške godbe ter učenke in učenci Podružnične šole Sela. Zbrane je nato pozno v noč zabaval ansambel Donačka.

SREČNO VOŽNJO Z GASILSKIM POZDRAVOM »NA POMOČ!« GASILKE IN GASILCI PGD SELA!

Oglasno sporočilo