V Lukovici se za mlade odvijajo dogodki evropskih razsežnosti

0
2325

Občina Lukovica te dni, natančneje od 20. do 23. septembra iz naslova odobrenega projekta »Prihodnost mladih v Evropi« (EUYouth), iz naslova programa Evropa za državljane, sklopa 2 »Demokratično delovanja in državljanska udeležba«, ukrepa »Pobratenje mest« gosti učence in predstavnike pobratene Občine Amaroni iz Kalabrije, s katero se je Občina Lukovica pobratila v septembru 2016.

Aktivnosti projekta se izvajajo v 4-dnevnem dogodku, kjer poleg odraslih aktivno sodeluje 14 učencev tamkajšnje osnovne šole (Scuola Secondaria di Primo Grado  “Falcone e Borsellino” di Amaroni) in 11 učencev OŠ Janka Kersnika Brdo. Učenci so tako že v petek preko delavnic pričeli ustvarjati e-album, predstavili so napisane eseje o prihodnosti mladih v Evropi in izzivih evroskepticizma, prav tako je tudi že potekala okrogla miza za izbor dveh najboljših esejev. Ker brez naše prestolnice tudi ne gre, so bili že deležni študijske ture Hiše EU in naše prestolnice z najpomembnejšimi državnimi objekti. V dopoldanskem sobotnem delu je bil osrednji gost evropski poslanec g. Alojz Peterle, s katerim so udeleženci razpravljali in ugotavljali, kako mladi vidijo prihodnost v Evropi, predvsem v zaposlitvenih možnostih.

Na novinarski konferenci smo izvedeli še mnogo podrobnosti projekta, gospod Lojze Petrle je povedal, da je prav takšno sodelovanje, kot sta ga predstavili Občina Lukovica in Občina Amaroni, bistvo evropske skupnosti. Poudaril je še, da je prihodnost Evrope na mladih, saj bodo le oni lahko združili vse evropske narode. Oba župna pobratenih občin gospod Matej Kotnik in gospod Luigi Ruggierio, sta povedala, da je sodelovanje preseglo vsa pričakovanja, da je spoznavati razlike med 1400 kilometrov oddaljenimi kraji nujno potrebno, saj le tako lahko ceniš kar imaš doma in odkriješ novosti, ki razširijo obzorja. Gospod Tomaž Andrejka, predsednik odbora za pobratenje v Občini Lukovica je nad sodelovanjem navdušen, kljub začetnem skepticizmu zdaj pove, da se vrata odpirajo, za njimi pa se skrivajo srčni ljudje, ki so pravi obraz Evrope. Gospa Anna Giampa predsednica odbora za pobratenje v Občini Amaroni z entuziazmom pove, da se jim je zamisel za pobratenje porodila leta 2013, po petih letih pa so zaljubljeni v Lukovico, v Slovenijo. Obožujejo našo kulturno dediščino, razvili so prijateljske vezi, občutijo nas kot brate in ta trdna vez je pomembna za vse. Gospa Anja Podlesnik Fetih pove, da se je OŠ Janka Kersnika Brdo aktivno udeležila projekta, da je bil  obisk Kalabrije srčna izkušnja za vse udeležene šolarje in spremljevalce, v tem trenutku pa izkušnjo vračamo prijateljem iz mesta Amaroni. Jasni so tudi cilji šole, ki v sklopu projekta učence spodbuja k razmišljanju o sodelovanju, sobivanju, prednostih evropske unije, aktivnega državljana, ki se zaveda svojih dolžnosti, razmišljati o izboljšavi življenja, preseganja različnosti. Če misli združimo je cilj globalno dobro za vse. Šola bo projekt nadaljevala z Erasmus plus, nadgradnjo dosedanjega sodelovanja.

Vsi udeleženci so bili pozvani k udeležbi ob evropskih parlamentarnih volitvah v letu 2019. V nadaljevanju so preko delavnic iskali razvojne priložnosti, razlike in podobnosti med občinama in državama. Sledi še spoznavanje lokalne skupnosti, z društvi, ki ohranjajo stare obrti in navade ter se med seboj pomerili v različnih družabnih igrah obarvanih s tradicijo. Tekom celotnega dogodka se nadejamo, da se nam bodo utrnile tudi nove skupne ideje za bodoče skupne projekte.

Občinska uprava

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here