PGD Lukovica od začetkov pa vse do danes

0
1541

V petek, 5. oktobra, so se v dvorani kulturnega doma Janka Kersnika zbrali gasilci in gasilke PGD Lukovica, da svečano obeležijo okroglo obletnico.

Poleg njih so se slavnostne seje udeležili še Darko But generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Janko Cerkvenik predsednik GS Slovenije, Slavko Jalovec predsedujoči regije Ljubljana III, Matej Kotnik župan Občine Lukovica, Robert Maselj in Gašper Mav predsednik in poveljnik GZ Lukovica, predstavniki GZ Domžale Mengeš in Moravče, predstavniki prostovoljnih gasilskih društev Blagovica, Krašnja, Prevoje in Trojane, predstavniki CZR Domžale, Mirko Bergant poveljnik štaba CZ občine Lukovica, predstavniki KS Lukovica in Zlato Polje ter številni podporniki društva.

Kot se za slovesnost spodobi, so člani moškega pevskega zbora Janko Kersnik najprej zapeli državno in nato še gasilsko himno, nato pa smo s pomočjo Andreje Čokl spoznavali delček zanimive zgodovine društva, vse od začetkov pred 130. leti in vse do danes.

Kot prvi je spregovoril predsednik PGD Lukovica Luka Juteršek, ki se je ozrl na preteklost in sedanjost z besedami, da kdor ne pozna in ne spoštuje svoje preteklosti, ne more biti uspešen v sedanjosti in nima prihodnosti. Zato gasilke in gasilci PGD Lukovica s ponosom zrejo nazaj in se z veliko odgovornostjo soočajo s sedanjostjo, kajti od nje je odvisno, kaj bodo pustili našim zanamcem.

V svojem nagovoru se je župan Matej Kotnik spomnil naših prednikov, ki so položili temelje današnjih gasilskih  društev. Imena njih nam ne pomenijo veliko, a so upali in zmogli. Na pobudo modrega cesarja, da je treba v monarhiji organizirati društva, smo to storili  in bili med prvimi, tudi po zaslugi modrega župana Janka Kersnika. Ob tem ne smemo pozabiti, da je bilo kar enajst župnikov članov gasilskega društva, saj so se zavedali pomembnosti poklica, ki ga opravljajo gasilci. Slavko Jalovec je sicer mislil, da bo tokrat samo poslušal, a ker je bil izzvan, je povedal, da je biti gasilec plemenito dejanje in to za tistega, ki daje in tistega, ki prejme. Gasilstvo je preživelo tako kralja kot druge sisteme in tako bo tudi v prihodnje, je še dejal.

Slavljencem je čestital tudi Darko But  generalni direktor uprave RS Slovenije za zaščito in reševanje, ki je dejal, da so ponosni na delo, ki ga opravljajo s tovarištvom, solidarnostjo in z delom z mladino, na kateri svet stoji. Obenem se je zahvalil tudi županu in občinskemu svetu, da najdejo sredstva za uspešno delovanje gasilskih društev.

Predsednik GZ Slovenije Janko Cerkvenik se je zahvalil tako gasilkam in gasilcem, kakor vsem, ki jih pri svojem delu podpirajo. Na koncu je napovedal, da bo drugo leto še bolj slovesno, saj bo kar nekaj okroglih obletnic. Preden je zaključil z besedami Toneta Pavčka, je izrazil željo, da se na vseh teh prireditvah vidimo in srečamo. In ker je bilo govorjenja obilo, smo ponovno prisluhnili moškemu pevskemu zboru Janko Kersnik, tokrat pod taktirko Marka Juterška.  

Po petju pa spet k besedam in podelitvi priznanj, najprej društvenih, nato so zahvale prejela društva, organizacije in posamezniki, ki so pripomogli k uspešnosti društva s svojim sodelovanjem. Priznanja sta podelila predsednik in poveljnik PGD Lukovica, za njima sta na oder prišla še predsednik in poveljnik GZ Lukovica, da izročita priznanja GZ Lukovice, in nato še predstavnik GZ Slovenije, ki je ob visokem jubileju podelil priznanja tako društvu kot tudi  najzaslužnejšim članom. PGD Lukovica je ob visokem jubileju prejelo zlato plaketo GZ Slovenije. Beseda hvala je plačilo, ki ga prostovoljni gasilci in gasilke najraje sprejmejo. Zaradi te besede so pripravljeni vstajati sredi noči, zapustiti svoje domove in se podati v celo vrsto nevarnosti. Beseda hvala se včasih tudi izgubi. Včasih pride za njimi, spet drugič ne. Prišel je čas, da to besedo spet najdemo in jo izrečemo vsem tistim, ki so si jo zaslužili. HVALA!

Na koncu, tako so vsaj mislili, so pevci zapeli še zadnjo pesem in se napotili v gostišče Furman na prijetno druženje, kjer je čakalo presenečenje z veliko torto in zapeto pesmijo slavljencu. A ni bila samo torta, tudi druge dobrote so se znašle na mizah, da se je vedelo, kdaj se je praznoval 130. rojstni dan  PGD Lukovica.    

djd

Oglasno sporočilo