Bajtarski praznik na Veliki planini in vstop v 89. sezono bajtarstva

0
3135

Ko se umaknejo megle, sonce čez hribček gre. In v soboto, 6. oktobra 2018, ob 11. uri, ko se prične Bajtarski praznik, se je Planina, zjutraj obdana s soncem, zavila v meglo, pa po golažu je že dišalo. Ekipa, zadolžena za kuhanje golaža, je že od ranega jutra v akciji. Veseli smo bili, da se Vas je toliko zbralo, da počastimo naš praznik.
Leto se hitro obrne, pa je spet tu oktober in z njim naše praznovanje. Od pastirjev bomo prevzeli »ključ planine«. V odsotnosti predstavnika Pašne skupnosti Mala planina Andreja Potočnika, se nam je na prizorišču pridružil Aleš Romšak, Jurčkov Aleš in našemu predsedniku oziroma županu Hermanu Benčanu, predal ključ planine z željo, da planino varujemo. Naš župan je obljubil, da bomo planino varovali in jo v juniju 2019 predali pastirjem.
Po primopredaji ključa smo zapeli našo bajtarsko himno, nastalo izpod peresa našega pokojnega bajtarja Mira Repiča, ki bajtarje povezuje že dolgo vrsto let. Vsi prisotni so jo prepevali, po planini se je v meglenem dopoldnevu razlegala bajtarska pesem.
Helena je zaprosila župana bajtarjev Hermana Benčana, za krajši nagovor: »Lepo pozdravljam vse prisotne in se zahvaljujem za udeležbo. Še posebno pozdravljam vse, ki so se odzvali našemu vabilu. Pastirji in živina so že zapustili planino. Do naslednjega poletja bodo bajtarji, ljubitelji Velike planine skrbeli za pastirske koče. Z letošnjim letom se pričenja 89. sezona bajtarstva na Veliki planini. Vsa ta leta je bajtarstvo pognalo globoke korenine na Veliki, Mali in Gojški planini. Naše sodelovanje je osredotočeno na zimski čas. V poletnem času pa skrbimo za svoje člane z organizacijo delovnih akcij, planinskih tur in izletov. Naša naloga je predvsem, da ohranjamo tradicijo in kulturo bajtarstva. Želim Vam prijetno bivanje na planini in srečen povratek v dolino.«
Delo bajtarjev v letu 2018 pa je predstavila Helena Plahuta: »Vse aktivnosti po našem koledarju so bile opravljene. Koledovanje je bilo uspešno. Občni zbor društva dobro obiskan. Pustni smuk se je odvijal v lepem vremenu in pustne maske, 25 jih je bilo, so bile res izvirne. O prireditvi je bil posnet dokumentarni film, ki je bil predvajan na TV Slovenija. Turni smuk in spust v lavorju za ženske za prvi maj je bil uspešno izveden, imeli smo celo mednarodno udeležbo. Srečelov v Jarškem domu pa je bil tudi dobro obiskan. Čiščenje planine smo opravili skupaj s pastirji, pa tudi pri tlaki smo sodelovali. Mala tura, pod vodstvom Mira Uršiča na Uršljo goro je bila izvedena. Velika tura pa je žal zaradi vremenskih razmer odpadla. Prav tako je zaradi vremena odpadel pohod SPOZNAJ PLANINO za mlajše pohodnike. Izlet v neznano je bil prijeten. Roža vrhov je dobro obiskana in z naše strani oskrbovana. Skrbimo tudi za ploščo arh. Vlastu Kopaču, postavljeno pri Preskarjevem muzeju. Bajtarski praznik praznujemo danes. Sodelovali smo pri projektu prometnega režima na Veliki planini, se družili s pastirji in predstavniki pašnih skupnosti. Markacisti so vestno opravljali svoje delo na terenu. Novicam o bajtarstvu pa lahko sledite na naši spletni strani www.pdbajtar.si.«
Sledila je podelitev vsakoletnih bajtarskih značk, zahval in priznanj. Podeljeno je bilo 5 rednih značk, 3 srebrne značke in 3 zlate značke. Posebno priznanje je dobil kuhar Gregor Mokorel, zahvalo pa Jože Sodnik in Dušan Zaman ter 3 člani PD Paklenica Zadar. V imenu PD Domžale je prisotne nagovoril Jernej Grad in županu izročil priložnostno darilo.
Helena Plahuta je vsem prisotnim zaželela prijetno počutje v naši družbi, naj obujajo spomine na pretekla obdobja, ko smo bajtarski praznik (včasih smo rekli le golaž), praznovali v snegu, vetru in dežju, seveda največkrat pa je bil ta dan sončen, prijeten v prijetni družbi. Bajtarski farovž je preveril kvaliteto golaža, povedal, da je izvrsten, čestital kuharju in golaž se je začel deliti. Tudi zaplesalo se je. Kljub megli je bilo razpoloženje prijetno.
Besedilo in fotografije: Helena Plahuta

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here